Την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, αναγνώρισε η Εκκλησία της Ελλάδος

Επτά μητροπολίτες ζήτησαν να μην ληφθεί σήμερα απόφαση αλλά να γίνει κάποια άλλη χρονική στιγμή


ΕΛΛΑΔΑ
17:10
12/10/2019
Την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, αναγνώρισε η Εκκλησία της Ελλάδος
14
loading

Το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παραχωρεί το Αυτοκέφαλο, «καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας», αναγνώρισε, σήμερα, η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ύστερα από συζήτηση έξι ωρών και την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Αναλυτικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέπτυξε την εισήγησή του, με τίτλο «Αυτοκεφαλία Εκκλησίας Ουκρανίας». Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, μεταξύ άλλων, έκανε σύντομη αναφορά στον συνοδικό θεσμό και τη διοικητική οργάνωση της Εκκλησίας, καθώς και στον θεσμό της Αυτοκεφαλίας. Σημείωσε μάλιστα ότι «η Εκκλησία της Ουκρανίας παρέμενε πάντοτε στην κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο παραιτήθηκε εκ της κανονικής του δικαιοδοσίας, για να ενταχθεί στην κοινωνία των αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, πράξη την οποία το Πατριαρχείο Μόσχας αποδοκιμάζει ως αντικανονική, σαν να ανήκε κανονικώς σε αυτό». Τέλος, αφού χαρακτήρισε την ανακήρυξη της εκκλησιαστικής Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας ιδιαιτέρως επωφελή για την Ορθόδοξη Εκκλησία και πολύτιμη για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο αδελφών αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, της Μεγάλης Ρωσίας και της Ουκρανίας, εισηγήθηκε «την αναγνώρισιν υπό της ημετέρας Εκκλησίας της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της ανεξαρτήτου Δημοκρατίας της Ουκρανίας».

Ακολούθησαν διάλογος και τοποθετήσεις πολλών ιεραρχών και τέλος η Ιεραρχία αποφάσισε να αποδεχθεί την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ενώ επτά μητροπολίτες ζήτησαν την αναβολή λήψης απόφασης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Βλαχος ευρωπαιος

  Ξεφτυλες τραγοπαππες παλι τα ιδια μια ζωη πουλημενοι ολα για τα προνομια.
  Τη περιμενεις οταν ο πατριαρχης στο φαναρη ειναι πρωην αξιωματικος του τουρκικου στρατου.
  Ξεφτυλλες προσκυνημενοι

  1. avatar Βέβαια,

   το πρώην αξιωματικός είναι ένα άλλο θέμα. Αν δεν είχε υπηρετήσει -και δεν ξέρω πώς θα ήταν δυνατόν να συμβεί αυτό-, δεν θα μπορούσε να γίνει πατριάρχης -όπως συνέβη και με τον Χαλκηδόνος Μελίτωνα.

 2. avatar ε ρε καρναβάλια

  Αν είχανε @@ θα λέγανε την αλήθεια....αλλά μπίζνες.

  1. avatar dk.

   Η αλήθεια είναι αυτή πως για πολλές αιώνες Ουκρανία βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή. Με εκατομμύρια θύματα. Ακόμα και το 20ο αιώνα εκατομμύρια θύματα. Θες να πάνε στην Μόσχα ξανά ? Μα δεν θέλουν !

 3. avatar PANKO

  Τί να κάνει η εκκλησία της Ελλάδας...;;
  Προσκυνημένοι διεθνιστές είναι...όπως και ο πατριάρχης...

 4. avatar Τελικά

  Τελικά, \"ανήκομεν εις την Δύσιν\" (ακόμα και στα θέματα πίστεως).

 5. avatar Μια ερώτηση

  Εμάς μας ρώτησαν;

 6. avatar dk.

  Και άλλο νέο από εκεί - Η Γκρέκο-Καθολική Εκκλησία της Ουκρανίας - επί αιώνες υπό εξόντωση από τους Ρώσους - τώρα ξανά η κυρίαρχη της δυτικής Ουκρανίας - έπαυσε να αναφέρει την λέξη «Γκρέκο- ». Δεν διαφέρουν τώρα πια τα ντοκουμέντα τους από την Ρωμαίο-Καθολική Εκκλησία (πολωνική), εκτός από την ντόπια γλώσσα. Είναι σημαντική εξέλιξη επειδή παλιά Πολωνοί, Λευκορώσοι, Ουκρανοί και Λιθουανοί είχαν σχεδόν το ίδιο, ένα και κοινό τους και ξεχωριστό από άλλους λαούς πολιτισμό. Έτσι φαίνεται να κλείνεται τώρα, σιγά-σιγά, το χάσμα 2-αιώνιας ρωσικής κατοχής.

  1. avatar Fake history dk

   Ιστορικές ανακρίβειες. Προφανώς είσαι Πολωνός και καθολικός. Ουνίτες λέγονται. Με τη μάσκα του ορθόδοξου δούλευαν για τον Πάπα.Δε λες και ποιοι ήταν οι συνεργάτες των Ναζί στις σφαγές των ορθόδοξων πληθυσμών.Δε λες και ποιοί ακροδεξιοί και ουνίτες ήταν πίσω από το ουκρανικό πραξικόπημα της πλατείας Μεϊντάν. Μην κάνεις φτηνή προπαγάνδα.

   1. avatar dk.

    Και δεν είναι το άρθρο για το θέμα του Β\'παγκοσμίου. Και το να κατηγορείς έναν \"Πολωνό-καθολικό\" ότι υποστηρίζει την UPA είναι κάτι σαν... λογική αίρεση. To αντίθετο με τα φυσικά, φυσιολογικά συμβάντα και θέσεις.

   2. avatar dk.

    Δεν λέω επειδή θα ήταν πολύ μεγάλη ιστορία. Μα μια λέξη fake δεν έγραψα ! Ήταν ορθόδοξοι οι οποίοι ανήκαν κατ\'ευθείαν στην Κωνσταντινούπολη και δεν αναγνώρισαν ποτέ τους Τσάρ ως κεφάλι του ορθόδοξου κόσμου. Προτιμούσαν να πλησιάζουν Πολωνούς. Κάποτε... Μετά εξαφανίστηκε και το πρώτο πολωνικό κράτος. Λες \"ήταν οι συνεργάτες των Ναζί στις σφαγές των ορθόδοξων πληθυσμών\" των ορθόδοξων ? Δηλαδή ποιόν ? Εβραίων ? Πολωνών ? - αυτή δεν ήταν όμως ορθόδοξοι ? Και όχι η εκκλησία. Αρκετή παπάδες - ναι.

 7. avatar Κοινωνία με

  καθηρημένους, αφορισμένους, αμετανόητους, μη κανονικά χειροτονημένους; Τους εφτά γιατί δεν τους άκουσαν; (και ο Κερκύρας απουσιάζει στη Ρουμανία). Μόνον ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός μειοψήφησε κάποτε και η ένωση των Εκκλησιών δεν έγινε. Περιμένουμε ν\' ακούσουμε και τις δηλώσεις των διαφωνούντων.

 8. avatar Πέρασε

  το αμερικάνικο σχέδιο για διακοπή της κοινωνίας με τη Μόσχα και διάσπαση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Με τον Οικουμενικό σε ρόλο πάπα της Ανατολής θα μας χορεύουν καλύτερα.

  1. avatar Αργύρης.

   Γι\'αυτό θα καταστραφεί η Κωνσταντινούπολη. Να ξεβρωμίσει.Τελικά 2000 χρόνια τα σχέδια του Θεού περνάνε κι ας χασκογελάνε στην αρχή τα δαιμόνια.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει