Ο αντικαπνιστικός νόμος ήταν μόνο «στα χαρτιά»

Η Περιφέρεια Αττικής έχει το μεγαλύτερο αριθμό ελέγχων και παραβάσεων σε όλη την Ελλάδα


ΕΛΛΑΔΑ
16:49
06/10/2019
Ο αντικαπνιστικός νόμος ήταν μόνο «στα χαρτιά»
19
loading

Ανενεργός ήταν μέχρι σήμερα ο αντικαπνιστικός νόμος. Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν το 2018 σε ορισμένες περιφέρειες ήταν… μηδενικοί, γεγονός που δείχνει την παντελή έλλειψη πολιτικής βούλησης να σβήσουν τα τσιγάρα στους κοινόχρηστους χώρους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση: να ανατρέψει τη νοοτροπία πολλών ετών, σύμφωνα με την οποία η αντικαπνιστική νομοθεσία ήταν σε ισχύ μόνο «στα χαρτιά».

Τέσσερις ελεγκτικοί φορείς και παρ’ όλα αυτά ολόκληρο το 2018 δεν έγινε ούτε ένας έλεγχος για κάπνισμα σε δημόσιους χώρους στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου και Δυτικής Ελλάδας.

Οπως δείχνουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία που εστάλησαν στο υπουργείο Υγείας από τις 13 περιφέρειες για την περυσινή χρονιά, η Περιφέρεια Αττικής έχει το μεγαλύτερο αριθμό ελέγχων και παραβάσεων σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 4.215 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 522 παραβάσεις.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, όμως, ήταν συνολικής αξίας 6.600 ευρώ, που σημαίνει ότι δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα για το σύνολο των παραβάσεων, κάτι που και αυτό με τη σειρά του δείχνει τη «χλιαρή» αντιμετώπιση του αντικαπνιστικού νόμου.

Οπως φαίνεται από τα συγκεντρωτικά στοιχεία  ήταν σύνηθες μέχρι σήμερα να διαπιστώνονται παραβάσεις αλλά να μην επιβάλλονται πρόστιμα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην οποία διενεργήθηκαν 1.667 έλεγχοι την περυσινή χρονιά, διαπιστώθηκαν 86 παραβάσεις αλλά δεν επιβλήθηκε κανένα πρόστιμο. Οι ελεγκτικές αρχές σε πολλές περιπτώσεις προβαίνουν απλά σε συστάσεις, οι οποίες δεν είναι αρκετές καθώς τα σύννεφα καπνού εξακολουθούν να υπάρχουν σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Οι καταγγελίες για κάπνισμα ακόμη και μέσα στα νοσοκομεία είναι συνεχείς. Συνολικά, σε όλη την Ελλάδα το 2018 πραγματοποιήθηκαν 10.618 έλεγχοι, διαπιστώθηκαν 796 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα αξίας 152.590 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar Απορίες

  Στη Θεσσαλία δηλαδή διαπιστώθηκαν 86 παραβάσεις αλλά επιβλήθηκαν 0 ευρώ σε πρόστιμα;

 2. avatar SFE

  Απαγορεύεται το κάπνισμα σε ανοιχτές παιδικές χαρές και σε γήπεδα που αθλούνται παιδιά αλλά επιτρέπεται να στήνεται κεραία κινητής στα 50 μ. από παιδικούς σταθμούς και γήπεδα που αθλούνται παιδιά. Μ' ακούει κανείς;;;;;;;;;;;;;;;;;

 3. avatar Mica76

  Αχ τι ωραία! Τώρα δηλαδή όλοι θα βάλουν μυαλό και θα τηρήσουν τον νόμο! Πόσο τέλεια! Και θα προλαβαίνει να τους έχει στο νου της η Αστυνομία μην τον παραβούν και αυτόν τον νόμο και όλα τα κυλήσουν όμορφα! Τί και στους εξωτερικούς χώρους;;;;; Δεν αντέχω άλλη συγκίνηση, σταματήστε!!!!!!

 4. avatar Μνημων2

  Όταν φτιάχνουμε ένα νόμο,δεν κατασκευάζουμε,δεν φτιάχνουμε μια κοινωνια.Οτι και να κάνουν ,Ο ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ,ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ,ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.,Λοιπόν ας πάνε να φηδηκτουνε οι νομοθετες..Ερωτημα.Οι ελέγχοντας τιμητές του αντικαπνισματος,θα είναι καπνιστές η ακαπνοι;

 5. avatar dert68

  Δεν μπορεί το κράτος να επαφίεται μόνο στην παιδεία και κοινωνική ευαισθησία των πολιτών χρειάζονται και πρόστιμα.Βέβαια πρέπει να καταλάβουν οι καπνιστές ότι όλοι έχουν δικαίωμα στον καθαρό αέρα στους κλειστούς χώρους. Δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

 6. avatar Κωνσταντίνος Ν.

  Η απαγόρευση είναι φασισμός. Οι επιχειρήσεις μπορούν να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν το κάπνισμα στο χώρο τους και ο κάθε πελάτης να επιλέγει πού θα πηγαίνει.

 7. avatar Βαρέθηκαμε

  Το τσιγάρο σας πείραξε το σκουπιδομανι στους δρόμους και μέσα στην ανακύκλωση τα ατυχήματα κάθε μέρα; Άντε να ασχοληθείτε με τα σοβαρά κάντε κανένα έλεγχο για να δείτε αν τα αυτοκίνητα έχουν περάσει ΚΤΕΟ η έχουν ασφάλεια μας έχετε ταράξει στην κανονικότητα

 8. avatar Αν η αστυνομία δεν αναλαμβάνει την εφαρμογή των νόμων

  Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι ιδιωτική αστυνομία με τριψήφιο νούμερο ,βασικό μισθό και ποσοστά επί των προστίμων που εισπράττονται.Ακριβως το ίδιο με ζώα,ψευτοπαρκινγκ,διπλοπαρκαρισμένα,ανασφάλιστα αυτοκίνητα και τόσα αλλά που μας καταστρέφουν την καθημερινότητα και μας κάνουν να θλιβόμαστε που βγαίνουμε κάθε μέρα από το σπιτι μας...ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ,Ο ΚΟΣΜΟΣ ΒΑΡΕΘΗΚΕ !

  1. avatar Ρεθυμνιωτης

   Πω πω ρε φιλε ! Και δω ιδιωτικοποίηση ; προβλέπω μίζες από κάποια μαγαζιά , και τσουχτερα προστιμα σε κάποια αλλα που θα αρνηθουν να δίνουν μίζες .

 9. avatar Τυχαίο

  Πού είμαστε στο κάπνισμα στις πρώτες θέσεις Όχι είναι η αμορφωσιά το σύστημα γενικα μόνο με τιμωρία εκεί που πονάει πχ χάσιμο το δίπλωμά οδήγησης κόψιμο ρεύμα κλπ

 10. avatar Lolreeeererereee

  Μας έχουν ψιλοζαλίσει με την αντικαπνιστική τους προπαγάνδα.
  Για αρχή όποιος πιστεύει ότι αυτό γίνεται για την υγεία μας γελιέται.
  Μάλλον γίνεται γιατι οι ασφαλιστικές δεν θέλουν να καλύψουν το κόστος νοσηλείας παθήσεων σχετιζόμενων με το κάπνισμα, καθώς δε θέλουν να δίνουν μόνο να παίρνουν.
  Συν του οτι αν σχεδιάζουν να πάνε τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 80 πρέπει να μας έχουν σε καλή κατάσταση να παράγουμε.
  Να φτιαχτούν καταστήματα για καπνιστές και αν δε θέλουν να μη μπαίνουν οι άλλοι.

  1. avatar @Lolreeeererereee

   Αφού δεν έχει να κάνει με την υγεία μας, τότε γιατί να υπάρχει κόστος νοσηλείας παθήσεων σχετιζόμενων με το κάπνισμα και να χολοσκάνε οι ασφαλιστικές ή να επηρεάζεται η κατάσταση της υγείας μας στα 80 όπως λες;
   Και πέρα από αυτά, εσένα δε σε ενδιαφέρει να είσαι σε καλή κατάσταση στα 80 σου;
   Άλλο είναι το να είσαι έξυπνος και άλλο η "εξυπνάδα" και η κουτοπονηριά

 11. avatar morfeas

  Ας γίνει ένας έλεγχος στον προαστιακό στις πλατφόρμες, ενώ απαγορεύεται, το κάπνισμα πάει σύννεφο οποιαδήποτε ώρα και κυρίως τις πρωινές ώρες.

 12. avatar ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΩΡΑ Κ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ

  ΕΑΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΒΡΟΧΗ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΛΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΜΕ ΕΞΟΝΤΟΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ Κ

 13. avatar Δεν είμαι υπέρ του καπνίσματος αλλα

  Αν ειναι να μας βγάζετε την πίστη για δυο τσιγαρα μισή ώρα για έναν καφέ μην εισπράττετε φόρους από τα τσιγαρα θα πληρώνουμε πρόστιμα εάν σκέφτεστε για την υγεία κλείσιμο της καπνοβιομηχανίαες οχι εισαγωγή τσιγάρων..

 14. avatar Τειρεσίας

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΑ ΜΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΊΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ?? Τα ανασφαλιστα αυτοκινιτα η για ΚΤΕΟ που είναι και πιο εύκολο γιατί δεν τους έχουν βρει ακόμα?? ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΌΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΑ ΟΛΟΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ. !!!!!!

 15. avatar Άγαμοι θυται

  Καταδικασμένη χώρα ...
  Κρίμα την ιστορία της ...

 16. avatar κακα τα ψεμματα

  δεν προκειται να αλλαξει τιποτε. οι νομοι αυτοι θα πρεπει για να εχουν περαση και να τηρουνται κατ' αρχη να εχουν γινει αντιληπτοι απο το κοινο...εδω ο ελληνας δεν αντιλαμβανεται το κακο του καπνου για τον ιδιο οποτε πως να αντιλαμβανεται οτι κανει κακο και στον γυρω του και στα παιδια του ακομη. θελει εκπαιδευση ο ελληνας και συνεχη υποστηριξη για να καταλαβει κατι τετοια. τα θεωρει επουσιωδη, εχει αλλα προβληματα πιο σημαντικα οπως οτι εχασε η ομαδα του στο ποδοσφαιρο και δεν δοθηκε πεναλτι με το VAR...εκτιμω οτι θα αποτυχει η εφαρμογη του νομου και τα προστιμα δεν θα ειναι ευκολο να επιβληθουν αλλα ουτε και να αντεξουν σε μια δικη. εδω δεν εχουν να φανε ο κοσμος θα πληρωσουν για ενα τσιγαρο 3000 ευρω...πανε καλα;;; εκπαιδευση εκπαιδευση για να γινει αντιληπτο πρωτα. εδω ο ελληνας δε καταλαβαινει οτι αν περασει με κοκκινο θα σκοτωσει καποιον και τους βλεπεις ολους να περνανε σκοτωμενοι τα φαναρια θα καταλαβει οτι το τσιγαρο βλαπτει την υγεια του συνανθρωοπου του;;;...με τιποτε.

  1. avatar Χαχαχαχα

   έχεις δίκιο για την έλλειψη παιδείας. αυτός είναι ο λόγος που απαιτείται να επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα.
   είναι ο μόνος τρόπος να βάλει μυαλό. αν περιμένουμε τον έλληνα να αποκτήσει παιδεία, ζήτω που καήκαμε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει