«Σοβαρή εμπλοκή και μάλιστα χωρίς λόγο, έχει προκύψει με τις πληρωμές των παλαιών χρεών του ΙΚΑ προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Παρόλο που το ΙΚΑ έχει διαθέσιμα τα απαραίτητα κονδύλια, προκειμένου να προχωρήσει στην άμεση αποπληρωμή όλων των χρεών που εκκρεμούν από το 2010, η όλη διαδικασία δεν προχωρά και εξακολουθεί να οφείλει προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

«Σε μια περίοδο που όλη η αγορά βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση εξαιτίας της παρατεταμένης καθυστέρησης στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η γραφειοκρατία αυτή τη φορά προφασίζεται απίστευτες δικαιολογίες προκειμένου να παγώσει τις πληρωμές, παρά τις εντολές για επίσπευση των διαδικασιών από τους ίδιους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Ο ΣΦΕΕ ενημερώνει ότι οι πληρωμές έχουν σταματήσει προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις με την αιτιολογία ότι δεν αναφέρονται ρητώς οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στους παρόχους υπηρεσιών υγείας και επομένως δεν μπορούν να εγκριθούν οι πληρωμές. Με λίγα λόγια οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν θεωρούνται πάροχοι υγείας.

Το σύνολο των χρεών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις αγγίζει το 1,6 δισ. ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια και παρά τους στόχους της κυβέρνησης να μη δημιουργήσει νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, ήδη τα χρέη για το 2013 έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται και φθάνουν πλέον το ποσό των 380 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΦΕΕ.