Τουρκικά «κόλπα» με την έρευνα και διάσωση στη Σάμο

Τι αναφέρουν πηγές της Ελληνικής Ακτοφυλακής


ΕΛΛΑΔΑ
13:40
23/09/2019
Τουρκικά «κόλπα» με την έρευνα και διάσωση στη Σάμο
4
loading

Η Τουρκία συνέχισε την Παρασκευή και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και συγκεκριμένα της δικαιοδοσίας της Ελλάδας στην Έρευνα και Διάσωση, στην περιοχή της Σάμου.

Όπως αναφέρει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, στις 20 Σεπτεμβρίου, η πυραυλάκατος Kalkan εντόπισε και περισυνέλεξε στα ανοιχτά της Σάμου, μετανάστες και στην συνέχεια τους παρέδωσε στην Τουρκική Ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που επικαλείται το news.gr, τις ημέρες αυτές που αναφέρουν οι Τούρκοι, δεν παρατηρήθηκε κάτι «περίεργο».

Αυτό επιβεβαιώνει πως η αναφορά των Τούρκων «στα ανοιχτά της Σάμου» και όχι για παράδειγμα στα ανοιχτά του Κουσάντασι που είναι η απέναντι τουρκική ακτή, γίνεται εκ του πονηρού καθώς αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι από το 1988, η Τουρκία εξέδωσε τον Κανονισμό 1988/13559 (όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον Κανονισμό 2001/3275), με τον οποίο όρισε ως περιοχή ευθύνης της για παροχή υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης, χωρίς να διευκρινίζει εάν πρόκειται για ναυτικά ή και για αεροπορικά ατυχήματα, περιοχή που, πέραν των FIRs Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, περιλαμβάνει τμήμα του FIR Αθηνών μέχρι το μέσο περίπου του Αιγαίου, εγκλωβίζοντας μεγάλο τμήμα της ελληνικής επικράτειας εντός τουρκικής περιοχής έρευνας και διάσωσης.

Η τουρκική αυτή ενέργεια να συμπεριλάβει ελληνικά νησιά, ελληνικά χωρικά ύδατα και ελληνικό εναέριο χώρο στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης σαφώς παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας και τις σχετικές Διεθνείς Συμβάσεις.

Η δε συμπερίληψη τμήματος του FIR Αθηνών στην τουρκική περιοχή ευθύνης, πέραν του ότι στερείται επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, παραβιάζει ελληνικές αρμοδιότητες εκχωρημένες από τον ICAO.

Το υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του επισημαίνει σχετικά πως:

«Καθίσταται σαφές από τα ανωτέρω ότι οι όποιες εν προκειμένω τουρκικές αιτιάσεις εξυπηρετούν συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες που δεν έχουν καμία σχέση με τις ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι στην πράξη, η Ελλάδα, μέσω του αρμοδίου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center – JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα πλοία και αεροπλάνα που κινδυνεύουν εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar 2019

  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ Αθηνας

 2. avatar Ελληνοαμερικανος

  Αίσχος δεν αφήνουν το περήφανο λιμενικό μας να δουλέψει και τους παίρνουν τους πελάτες τους παίρνουν την μπουκιά από το στόμα τι πάει να πει τους πάνε στην Τουρκία δεν γίνονται αυτά να προβεί ο κουλης σε διαμαρτυρία στον σορος επίσημα

 3. avatar samos5312

  καλα ολα αυτα αλλα στις 14.40' περασαν τα τουρκικα αεροπλανα πανω απ' το κεφαλι μας στη Σαμο... πρωτη φορα τοσο προκλητικα χαμηλα

 4. avatar οι ….διασώσεις λαθρομεταναστών

  -εισβολέων από την αρχή δεν είχαν τίποτα το....ανθρωπιστικό ούτε στην ΕΛΛΑΔΑ ούτε στην ΕΥΡΩΠΗ. Είναι μέσον πολιτικών -οικονομικών εκβιασμών ,κυριαρχίας και δικαιωμάτων της ΓΕΡΜΑΝΟΕΥΡΟΧΟΥΝΤΑΣ,ΤΟΥΡΚΩΝ,ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ,ΡΩΣΩΝ,ΜΚΟ και ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ το οποίο δυστυχώς έχει ήδη πληρωθεί και θα συνεχίσει να πληρώνεται με αίμα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει