Μετονομάζονται οι σταθμοί του μετρό «Ευαγγελισμός» και «Άγιος Δημήτριος»

Η ανακοίνωση της Αττικό Μετρό Α.Ε. και τα νέα ονόματα


ΕΛΛΑΔΑ
22:07
20/09/2019
Μετονομάζονται οι σταθμοί του μετρό «Ευαγγελισμός» και «Άγιος Δημήτριος»
93
loading

Την απόφαση να μετονομαστούν δύο σταθμοί του μετρό πήρε η Αττικό Μετρό Α.Ε. σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα η εταιρεία αποφάσισε να μετονομάσει τους σταθμούς «Ευαγγελισμός» και «Άγιος Δημήτριος – Αλέκος Παναγούλης».

Ο πρώτος θα λέγεται πλέον «Παύλος Μπακογιάννης» και ο δεύτερος «Αλέκος Παναγούλης».

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «στόχος και κύρια επιδίωξη της Αττικό Μετρό Α.Ε., είναι η μετονομασία των σταθμών να λειτουργήσει ως μια διαρκής υπενθύμιση των αξιών της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Εθνικής Συμφιλίωσης» αναφέρει η εταιρεία.

Η ανακοίνωση της Αττικό Μετρό

«Η σύγχρονη προσέγγιση της οργάνωσης της πόλης, επιβάλλει το Μετρό της Αθήνας να αποτελεί μέρος της ιστορίας και της ζωής της. Ήδη, η ενσωμάτωση των αρχαιολογικών ευρημάτων στην αρχιτεκτονική των σταθμών συνιστά ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Η ονομασία των σταθμών μπορεί επίσης να συμβάλει στο εκπαιδευτικό ταξίδι του επιβάτη στο χρόνο και την ιστορία.

Στην κατεύθυνση αυτή και με δεδομένο το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 30 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, η Αττικό Μετρό Α.Ε .αποφάσισε να αποτίσει φόρο τιμής, μέσω της απόδοσης του ονόματος του εκλιπόντος στο σταθμό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ».

Η απόφαση αυτή συμπληρώνει την προηγούμενη επιλογή της εταιρείας να αποδώσει το όνομα του ήρωα του αντιδικτατορικού αγώνα Αλέκου Παναγούλη στο σταθμό «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», η οποία αποφασίστηκε να επικαιροποιηθεί και αυτή.

Ειδικότερα, ο σταθμός «Ευαγγελισμός» της Γραμμής 3 μετονομάζεται σε «Παύλος Μπακογιάννης» και ο σταθμός «Άγιος Δημήτριος-Αλέκος Παναγούλης» της Γραμμής 2 σε «Αλέκος Παναγούλης».

Η καταργούμενη ονομασία τους θα διατηρηθεί στη σήμανση των σταθμών μέσα σε παρένθεση, δηλαδή «Παύλος Μπακογιάννης (Ευαγγελισμός)» και «Αλέκος Παναγούλης (Άγιος Δημήτριος)», έως την 30η Απριλίου 2020. Στη συνέχεια, θα εφαρμοστεί η αποκλειστική χρήση της νέας ονομασίας.

Για το σκοπό αυτό προγραμματίζεται η διοργάνωση εκδήλωσης στο σταθμό «Ευαγγελισμός» την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, παρουσία του Εξοχότατου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία για το πρόσωπο του Παύλου Μπακογιάννη, του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα αποκαλύψει το νέο όνομα του σταθμού, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, της οικογένειας του τιμώμενου προσώπου και εκπροσώπων των αρχών της πόλης των Αθηνών.

Παρόμοια εκδήλωση θα οργανωθεί την Πρωτομαγιά του 2020 στο σταθμό «Αλέκος Παναγούλης (Άγιος Δημήτριος)», οπότε και θα αποκαλυφθεί η οριστική ονομασία του.

Επιπλέον, το αρχιτεκτονικό τμήμα της Αττικό Μετρό Α.Ε. θα επιμεληθεί τον σχεδιασμό δύο μονίμων εγκαταστάσεων στους ανωτέρω σταθμούς με ιστορικά στοιχεία που σχετίζονται με τα τιμώμενα πρόσωπα.

Στόχος και κύρια επιδίωξη της Αττικό Μετρό Α.Ε., είναι η μετονομασία των σταθμών να λειτουργήσει ως μια διαρκής υπενθύμιση των αξιών της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Εθνικής Συμφιλίωσης».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

93
σχόλια
 1. avatar Ότι και να κάνουν δυσκολο

  Όπως δεν άλλαξε ποτέ η Πανεπιστημίου Τώρα ξύπνησαν κάποιοι αυτό άλλο καπέλο

 2. avatar ..

  Αυτές οι αλλαγές έχουν και πολλά έξοδα.. αλλαγές στις πινακίδες κλπ Το αττικό μετρό έχει λεφτά όπως φαίνεται..

  1. avatar Ονομασίες σταθμών

   Τα ονόματα των σταθμών πρέπει να εξυπηρετούν τον πολίτη. Το -συν τοις άλλοις- δυσπρόφερτο Παύλος Μπακογιάννης δεν εξυπηρετεί κανέναν.

 3. avatar Τι σκέπτεσθε

  για τους σταθμούς του Ηλεκτρικού της περιοχής των Πατησίων; Πέφτουν μετονομασίες στο τραπέζι; (Προσεχώς).

 4. avatar Για τον Ευαγγελισμό.

  Σας ενοχλεί ο Ευαγγελισμός, ε; Δεξιοί αποδομητές... Εμείς Ευαγγελισμό θα τον λέμε, όπως Πανεπιστημίου, Σταδίου και Πειραιώς.

  1. avatar Κύριε περιφερειάρχα

   Και ο θρησκευόμενος περιφερειάρχης συμφωνεί με τη μετονομασία του σταθμού ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ;

  2. avatar Σεβαστέ Πρέδρε, ακούτε;

   Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφωνεί;

   1. avatar Κύριε περιφερειάρχα, ακούτε;

    Συμφωνείτε με την αντικατάσταση του ονόματος του σταθμού ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ με ένα άλλο όνομα;

  3. avatar Νεοδημοκράτες

   έχετε καταπιεί τη γλώσσα σας; έχετε πιει το αμίλητο νερό; Αν είχε αλλάξει τον καιρό του ΣΥΡΙΖΑ η ονομασία του Ευαγγελισμού, θα γκαρίζατε (περί αθεϊας -ο Θεός στην υπηρεσία των συμφερόντων σας-, Μαρξισμού-Λενινισμού κ.λπ.), τώρα...;

  4. avatar Ψεύδεσθε,

   κύριοι της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Ο Ευαγγελισμός αποτελεί μέρος της ιστορίας και της σύγχρονης ζωής της Αθήνας.

   1. avatar Στον Ευαγγελισμό

    Στον Ευαγγελισμό δεν καταργήθηκαν οι αξίες της δημοκρατίας, κύριοι της ΜΕΤΡΟ.

 5. avatar Τι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους;

  Φαντασθείτε να είχε γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ! Θα είχε χαλάσει ο κόσμος! Τώρα το κάνουν οι ευσεβείς (έχουν αγωγή, ασπάζονται το χέρι των μητροπολιτών -νέα μόδα για τη ΝΔ κ.λπ.)
  Και με την ευκαιρία: Το χέρι του ιερέα το ασπαζόμεθα "διά το άπτεσθαι των αγίων μυστηρίων" (Συμεών Θεσσαλονίκης) και για κανέναν άλλο λόγο.

  1. avatar Τιμή στον Ίωνα Δραγούμη

   Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί διατηρείται ακόμα η ονομασία του σταθμού Μέγαρο Μουσικής -σαν να λέμε Σκλαβενίτης, Lidl- και δεν μετονομάζεται ο σταθμός Ίων Δραγούμης.

 6. avatar kos g2

  Μην τυχον και αφησετε τιποτα χριστιανικο αθεοφοβοι!

  1. avatar O Μπακογιάννης

   ανώτερος από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (και το ιστορικό νοσοκομείο)! Νεοδημοκράτες αθεόφοβοι. Βέβαια, και η χούντα αφαίρεσε το σταυρό από τη σημαία, αλλά τώρα ποιος το θυμάται;

 7. avatar dem

  ΤΙ ΓΕΛΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ;; ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΠΗΡΕ;; ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΑΝ;;;

  1. avatar Γλείψιμο.

   Αυτό που προτείνεται είναι μια βλακεία και μισή. Σκέτο γλείψιμο. Στον Ευαγγελισμό νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν πολλοί από τους μεγάλους. Νομίζω κι ο Σεφέρης... ή κάνω λάθος; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφωνεί; Ο πρωθυπουργός συμφωνεί; Η κυρία Μπακογιάννη συμφωνεί; Περιττή, άχρηστη, εσφαλμένη, καταχρηστική, βλακώδης και ανόητη οποιαδήποτε μετονομασία.

  2. avatar Περιμένω

   να δω -προσεχώς- τις μετονομασίες των σταθμών του Ηλεκτρικού της περιοχής Πατησίων. Κάποια ονόματα μπορεί να ενοχλούν κάποιους. "Σκληρόν σοι προς κέντρα λακτίζειν".

 8. avatar jasmine

  Aντε και σε σταθμους Βελουχιωτη, Φυσσα κλπ

 9. avatar ειναι τουλαχιστον βλακωδες

  να αλλαζουν ονοματα που παραπεμπουν σε τοποθεσιες (χρησιμες για τον πολιτη της Αθηνας, τον επισκεπτη και τον τουριστα που χρησιμοποιουν το μετρο) με ονοματα που δεν εχουν καμια απολυτως σχεση με τους συγκεκριμενους χωρους απλα και μονο για να χαιδεψουν αυτια καποιων.

  1. avatar Μπορεί

   Μπορεί ο νέος δήμαρχος να είναι Μπακογιάννης -και του ευχόμαστε καλή επιτυχία-, αλλά ο Ευαγγελισμός είναι σύμβολο και σημείο αναφοράς για την Αθήνα.

  2. avatar Φυσικά.

   Έτσι είναι. Τι είναι πιο εύκολο να πει κανείς (και ο ξένος); Eυαγγελισμός ή Παύλος Μπακογιάννης;

 10. avatar Tery Mpeiss

  ο σταθμός στο νεόκτιστο τζαμί να μετονομαστεί σε προσκύνημα Γαβρογλου ΣΥΡΙΖΑ-Φιλη

 11. avatar Τρικυμια εν κρανιω!

  Μετονομασιες τυπου ..."σε δουλεια να βρισκομαστε"! Κι επικοινωνιακα ακομη πιο τραγικο. Η χειροτερη επιλογη για να τιμησουν και τους δυο.

  1. avatar Όντως.

   Δουλειά δεν είχε ο διάβολος...

 12. avatar σουρταφερτας

  τα παιδια εδω μεσα τα λενε πολυ σωστα νομιζω οτι ειναι καιρος πλεον να γινει κατι κ για τη τζουλια κ ξερο ψωμι αλεξανδρατου

 13. avatar Μια πρόταση:

  Σταθμός Αγίας Παντόφλας.

 14. avatar Αντώνης Νικ.

  Κρίμα...Πόσο εύκολα και ...δημοκρατικά αποφασίζεται από κάποιους η παραγραφή της ιστορικής συνέχειας και η εξάλειψη της μνήμης!

 15. avatar ΕΓΩ…

  Ήθελα να ήξερα πόσο καιρό το σκεφτόταν ο αρμόδιος (?) υπάλληλος. Η [...] πάει σύννεφο

 16. avatar Τι λένε ρε τα υφο της αντίχριστης μισαλλοδοξίας

  Ολόκληρος δήμος Αγ.Δημητρίου και δεν θα ξέρει ο μη ντόπιος που να κατέβει; Τέτοιο σούργελο νοημοσύνη έχουν πολλοί αντιχριστιανοί.Το σκεπτικό τους είναι για γέλια.Δηλαδή η γεωγραφία ενός τόπου, να ψάχνεις να τον βρεις, δεν είναι σύγχρονη ζωή!

 17. avatar Ο Μπουτάρης ακούει;

  Πήξαμε με ονομασίες Εθνικής Αντιστάσεως, Ηρώων Πολυτεχνείου κλπ. Άντε και σε Ανδρέα Παπανδρέου, Κωστάκη Καραμανλή (ή και Βούδα),Γιωργάκη Παπανδρέου,Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη. Και να παίρνουν σειρά Τσοχατζόπουλος, Μαντέλης,Τσουκάτος,Παυλίδης.

  1. avatar Εδώ

   η πλατεία Αθανασίου Διάκου στον Υμηττό είχε μετονομασθεί σε Ούλοφ Πάλμε (δεν ξέρω αν λέγεται ακόμα). Είχε γραφτεί τότε εύστοχα σε μια μικρή εφημερίδα: "Γίνεσαι Πάλμε, Διάκο μου;".

  2. avatar Παρακαλώ

   Να μην ανακατεύεις τους ηρωικούς αγώνες του λαού με πολιτικά ασήμαντους ή καταδικασμένους από τη δικαιοσύνη.Μόνο Εθνική Αντίσταση, Ηρώων Πολυτεχνείου, Ομόνοιας.Και κάποιοι ήρωες.Τιμώ αφάνταστα τον Παύλο Μπακογιάννη, αλλά ολόκληρη Αθήνα δεν έχει έναν σταθμό ή κάτι σημαντικότερο αφιερωμένο στον μεγαλύτερο στρατηγό της του 1821 και της δημοκρατίας του 1843 τον Μακρυγιάννη.

   1. avatar Σύμφωνοι.

    Κι εγώ σκέφτηκα τον Μακρυγιάννη.

   2. avatar Ευπατριδης

    Γιατί,έχει στον Νικηταρά;

   3. avatar Υπάρχουν και άλλοι πολύ πιο σημαντικοί από τον άξιο Π.Μπακογιάννη

    Κωνσταντίνος Περρίκος, Ιουλία Μπίμπα,Λέλα Καραγιάννη, Ηρώ Κωνσταντοπούλου, Γρήγορης Λαμπράκης, Μίκης Θεοδωράκης,Μανώλης Γλέζος, Απόστολος Σάντας, Παύλος Μελάς, Πηνελόπη Δέλτα, Σπύρος Λούης.

 18. avatar Καλυτερα να μειώσετε τα εισητηρια

  Και η Πανεπιστημίου άλλαξε σε Βενιζέλου αλλά ο κόσμος Πανεπιστημίου την ονομάζει .

 19. avatar sa patistas

  Η Συγγρού να μετονομαστεί σε λεωφόρο Κούλεως και η Ποσειδώνος Αδώνεος

  1. avatar dem

   Αδώνιδος παρακαλώ...

 20. avatar Δεν ντρέπεστε λίγο;

  Δεν ξέρουν τί σημαίνει για τους ασθενείς ο Ευαγγελισμός. Φαίνεται δεν έχουν πατήσει εκεί να νιώσουν την αγωνία του αρρώστου και των συγγενών τους. Πάνε στα ιδιωτικά! Δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση αυτών που έστω σκέφτηκαν να μετονομαστεί ο σταθμός και αντί της Παναγίας να δοθεί το όνομα ενός ατόμου! Θα τρίζουν τα κόκκαλα του συγχωρεμενου και θα βαρύνει η ψυχή του από τέτοια κατάντια! Καλό κουράγιο στους απογόνους του που θα τους βαρύνει η κατάντια! ΝΒ μην το κόψεις!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει