Βρισκόμαστε στη μέση της περιόδου των προσφορών που διοργανώνει ο εμπορικός σύλλογος Αθηνών με στόχο να προσελκύσει καταναλωτές και να τονώσει την αγοραστική κίνηση σε μια αναμφισβήτητα κακή περίοδο για τους καταστηματάρχες στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Και ενώ τα μηνύματα από την κίνηση της αγοράς το Πάσχα ήταν ενθαρρυντικά, ίσως και εξαιτίας του ότι ημερολογιακά έπεσε αμέσως μετά την πληρωμή της μισθοδοσίας στις αρχές Μαΐου, η συνέχεια ούτε ήταν ούτε προμηνύεται ιδιαίτερα καλή.

Ήδη τα τελευταία χρόνια δεκάδες είναι οι επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας που έχουν βάλει «λουκέτο» ενώ αρκετές ακόμα αναμένεται να κλείσουν και μέσα στο 2013. Αυτό έχει ως συνέπεια ακόμα και στην οδό Ερμού, στον εμπορικότερο δρόμο της πρωτεύουσας, να υπάρχουν κλειστά καταστήματα.

Από την άλλη πλευρά, ένα νέο κύμα επιχειρηματικής δραστηριότητας φαίνεται να είναι σε εξέλιξη στο κέντρο της πόλης, με διαφορετικό όμως προσανατολισμό και συγκεκριμένα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Έτσι την ίδια στιγμή που εμπορικές επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης κλείνουν η μια μετά την άλλη, σαν μανιτάρια δείχνουν να ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο εστιατόρια, μπαράκια, καφετέριες και μπυραρίες!

Αυτό που ξεκίνησε σαν εξαίρεση δυο χρόνια πριν με μεμονωμένα καταστήματα να ανοίγουν κόντρα στο κύμα των λουκέτων, πλέον έχει γίνει ο κανόνας, με επιχειρηματίες να αξιοποιούν παλιά καταστήματα, να τα ανακατασκευάζουν και να δίνουν νέα ζωή και κίνηση σε ένα κέντρο της Αθήνας που κινδυνεύει να μαραζώσει.

Και το «πείραμα» πέτυχε! Ο κόσμος αγκάλιασε αυτή την κίνηση. Οι χαμηλές τιμές που προσφέρουν τα περισσότερα καταστήματα για καφέ, ποτό ή φαγητό απογείωσαν την κατανάλωση και την κίνηση στο κέντρο της Αθήνας, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες! Σύμμαχος σε αυτό η εύκολη πρόσβαση στο κέντρο αλλά και η ομολογουμένως υπεροχή θέα αφού πίσω από κάθε στενάκι η μαγευτική Ακρόπολη είναι έτοιμη να χαρίσει στους επισκέπτες μοναδικές εικόνες.

Ωστόσο ακόμα και την ημέρα, οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα και το Μοναστηράκι είναι γεμάτοι από μικρά καφέ, έτοιμα να βγάλουν τον επισκέπτη από τη ρουτίνα της καθημερινότητας του!

Αυτό που δείχνει αυτό το νέο κύμα επιχειρηματικότητας στο κέντρο της Αθήνας είναι ότι παρά την οικονομική κρίση, υπάρχουν πάντα ευκαιρίες για κάτι καινούριο, αρκεί να κρατάμε τα ματιά μας ανοιχτά!