Αρχαιολογικός χώρος ο «Λαιμός» και το «Μεγάλο Καβούρι» στη Βουλιαγμένη

Έχουν εντοπιστεί αρχαία διαφόρων περιόδων που ξεκινούν από τα προϊστορικά χρόνια


ΕΛΛΑΔΑ
16:19
15/05/2013
Αρχαιολογικός χώρος ο «Λαιμός» και το «Μεγάλο Καβούρι» στη Βουλιαγμένη
2
loading

Αρχαιολογικός χώρος κηρύσσεται ο «Λαιμός» και το «Μεγάλο Καβούρι» στη Βουλιαγμένη. Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ομόφωνα, γνωμοδότησαν χτες θετικά ως προς την εισήγηση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της αρμόδιας ΣΤ΄Εφορείας, που αφορούσε στα όρια του χώρου, αλλά και στις αρχαιότητες που περιλαμβάνει.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, συγκεκριμένα, εντός του νέου αρχαιολογικού χώρου, που καλύπτει όλη τη χερσόνησο του Λαιμού Βουλιαγμένης και την παραλία του Μεγάλου Καβουριού (με ανατολικό όριο την οδό Αθηνάς), έχουν εντοπιστεί αρχαία κατάλοιπα διαφόρων περιόδων που ξεκινούν από τα προϊστορικά χρόνια.

Όπως οι πρωτοελλαδικές αρχαιότητες (οικίες και οχυρωματικό τείχος) που εντοπίστηκαν στο νοτιοανατολικό ύψωμα της χερσονήσου του Λαιμού, καθώς και στον Λόφο των Μουσών, που βρίσκονται εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του «Αστέρα». Γνωστά μνημεία της περιοχής, όπως η Ιερατική Οικία (που βρίσκεται εντός του δημοτικού πάρκινγκ), η Δεξαμενή (εντός «Αστέρα»), καθώς και οι δύο κυκλικοί πύργοι των κλασικών χρόνων, ο ένας εντός του Ορφανοτροφείου και ο άλλος στην Ωκεανίδα, που επόπτευαν τους θαλάσσιους δρόμους της περιοχής, αποκτούν την προστασία του αρχαιολογικού χώρου.

Από τα όριά του δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, o οποίος πρόσφατα απασχόλησε τον Τύπο, καθώς περιλαμβάνεται μέσα στον «Αστέρα», ακίνητο που βρίσκεται σε διαδικασία εκποίησης μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), αλλά και τα μέλη του Συμβουλίου που έχουν πραγματοποιήσει αυτοψία για τον καθορισμό Α ζώνης προστασίας.

Στον προστατευόμενο τόπο θα ανήκει και ο ενάλιος χώρος που βρίσκεται κοντά στο μνημείο, με το σκεπτικό ότι κατάλοιπα του ναού μπορεί να υπάρχουν και μέσα στο νερό.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar neraida

    μα αν σκαψης παντού αρχαία υπάρχουν ...διαφωνώ αυτός ο παράδεισος πρέπει να εκμεταλεύτη και να γίνη μια τεράστια τουριστική επένδυση που θα φέρη εκατομύρια ευρώ και τουρίστες !!! ένα μέρος σαν τον λαιμό της βουλιαγμένης αν ήταν στην αμερική η στην γαλλία θα έφερνε εκατομύρια συναλαγμα εδώ πάλι θα κοληση στις επιτροπές και σε άλλες χρονοβόρες διαδικασίες τελικά τίποτα δεν αλλάζη είμαστε άξιοι της μοίρας μας !!!!

    1. avatar bigakis

      10% των εκκατομυρίων είναι εκατοντάδες χιλιάδες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει