Ελαφρώς ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει στους καταναλωτές η προμήθεια των εδεσμάτων για το φετινό πασχαλινό τραπέζι, αν και η προσεκτική έρευνα αγοράς μπορεί να μειώσει σημαντικά την απαιτούμενη δαπάνη, όπως σημειώνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τιμοληψίες του ΚΕΠΚΑ, το κόστος των εδεσμάτων του πασχαλινού τραπεζιού εμφανίζεται φέτος αυξημένο σε ποσοστό από 0,14% έως 1,95% σε σχέση με πέρυσι, αναλόγως με το σημείο πώλησης που θα επιλέξει ο καταναλωτής.

«Υπολογίζουμε ότι το φετινό πασχαλινό τραπέζι, για οκτώ έως δέκα άτομα, με μαγειρίτσα, δύο κύρια πιάτα, δύο σαλάτες, τσουρέκι, αυγά και φρούτα, θα στοιχίσει από 75,33 ευρώ έως 158,64 ευρώ», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, όπου διευκρινίζεται ωστόσο ότι οι τιμές των κρεάτων ίσως διαφοροποιηθούν, κατόπιν των διαπραγματεύσεων μεταξύ κτηνοτρόφων και εμπόρων.

Σε κάθε περίπτωση, η προσεκτική έρευνα αγοράς είναι απαραίτητη, καθώς οι αποκλίσεις ανάμεσα στις ανώτερες και κατώτερες τιμές των ίδιων προϊόντων είναι πολύ μεγάλες: ένα τραπέζι, με προϊόντα υψηλών τιμών θα στοιχίσει διπλάσια σε σχέση με ένα, που έχει τα ίδια προϊόντα, στις ίδιες ποσότητες, τα οποία όμως αγοράστηκαν στις κατώτερες τιμές.

Σε ό,τι αφορά τον οβελία, οι τιμές στην αγορά διαμορφώνονταν τη Μ. Δευτέρα ως εξής: το κατσικάκι (εγχώριο) πωλείτο προς 6,39-8,90 ευρώ το κιλό, έναντι 6,49-9,50 ευρώ πέρυσι, ενώ στο αρνάκι (εγχώριο) οι τιμές ανέρχονταν σε 5,39-8,90 ευρώ/κιλό, έναντι 5,49-8,95 ευρώ/κιλό το 2012. Τα εγχώρια εντόσθια (εντεράκια-συκωταριά) για το παραδοσιακό κοκορέτσι διατίθεντο προς 4,14-6,95 ευρώ/κιλό, έναντι 4,15-7,80 ευρώ/κιλό πέρυσι.

Το ΚΕΠΚΑ συνιστά στους κατανωλτές να μην προμηθεύονται υπερβολικές ποσότητες, ενώ προειδοποιεί ότι υψηλότερη τιμή δεν σημαίνει πάντοτε και καλύτερη ποιότητα.