Η μεταρρύθμιση της ποινικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και η διάκριση νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας στη Σλοβενία τίθενται στο επίκεντρο αξιολόγησης από την Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), όπως αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειάς της.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην Ελλάδα θα εξεταστεί μια διάταξη που «θα μετέτρεπε πολλά εγκλήματα σε μικρότερα πλημμελήματα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να κλείσει πολλές υποθέσεις, ορισμένες από τις οποίες περιλαμβάνουν αδικήματα που σχετίζονται με τη διαφθορά». Η νομοθεσία αυτή, συνεχίζει η ανακοίνωση, «μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της διαφθοράς», τα οποία είχαν ήδη αποτελέσει αντικείμενο προηγούμενου γύρου αξιολόγησης της GRECO για την Ελλάδα και ενδέχεται να έχουν ευρύτερες επιπτώσεις όσον αφορά τις έρευνες για τη διαφθορά και τη διεθνή συνεργασία.

Στη Σλοβενία θα εξεταστεί η διάκριση των δύο εξουσιών -νομοθετικής και δικαστικής– και η GRECO υπενθυμίζει ότι η πρόληψη της διαφθοράς όσον αφορά τα μέλη του κοινοβουλίου, τους δικαστές και τους εισαγγελείς ήταν το θέμα του τέταρτου γύρου αξιολόγησης των κρατών.

Η GRECO σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις επείγουσες αξιολογήσεις το φθινόπωρο του 2019 πριν εγκρίνει τη σχετική έκθεση κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειάς της τον Δεκέμβριο του 2019. Αντίστοιχη αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη χρονιά σε υποθέσεις σχετικές με τη Ρουμανία και την Πολωνία.