Αγωνία στους κατοίκους της Ανδραβίδας για τον «χορό» των Ρίχτερ

«Μετά από δύο μήνες ασχολήθηκαν μαζί μας…» δηλώνουν με παράπονο οι κάτοικοι


ΕΛΛΑΔΑ
11:43
17/05/2019
Αγωνία στους κατοίκους της Ανδραβίδας για τον «χορό» των Ρίχτερ
loading

Άλλο ένα 24ωρο με δονήσεις πέρασαν οι κάτοικοι της Ανδραβίδας, οι οποίοι στη μεγάλη πλειονότητά τους παραμένουν ψύχραιμοι, αλλά δεν κρύβουν την αγωνία τους για το επόμενο λεπτό, αγωνία που επιτείνεται εξαιτίας της «σιωπής», δηλαδή της απουσίας επίσημης -από την κεντρική εξουσία-ενημέρωσης.

Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία

«Δύο μήνες τώρα ζούμε με αυτό το πρωτόγνωρο για μας φαινόμενο και δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση από το Γεωδυναμικό, από το Αστεροσκοπείο, από γεωλόγους παρά μόνο μετά από δύο μήνες μας έστειλαν σεισμογράφους με δύο τεχνικούς…», λένε με παράπονο στην εφημερίδα «Πατρίς» κάτοικοι της πόλης.

Ο δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης βρίσκεται σε ετοιμότητα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «για την αντιμετώπιση όλων των καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν» και συνιστά  «ψυχραιμία όσο είναι δυνατόν στους Δημότες μέχρι την πλήρη εξέλιξη και εκτόνωση του ασυνήθιστου αυτού φαινομένου».

Τα σχολεία του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης και του δήμου Πηνειού θα μείνουν κλειστά και σήμερα Παρασκευή (17/05).

Πάντως, από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (15/05) έχουν τοποθετηθεί στην Ηλεία τέσσερις σεισμογράφοι. Ένας από τους σεσμογράφους έχει εγκατασταθεί στην Ανδραβίδα. Εκείνος βελτιώνει την ανίχνευση μικρότερων δονήσεων για την καλύτερη εκτίμηση της σεισμικής ακολουθίας και για την καλύτερη εξαγωγή συμπερασμάτων. Τα στοιχεία καταγραφής επεξεργάζονται ήδη από ειδικούς επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Οι θέσεις φορέων και κατοίκων της περιοχής

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ανδραβίδας, Βασιλική Καραλάγα, δήλωσε: «Μετά από μια μικρή συνάντηση με τους επαγγελματίες της πόλης μας, αυτά που μου μετέφεραν και διαπίστωσα και εγώ η ίδια, είναι ότι σε πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις έχουν γίνει πολλές ζημιές σε τοιχοποιίες και επιχρίσματα όσο αφορά τα κτήρια τα οποία από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις των 3 και 4 βαθμών της κλίμακας Ριχτερ, τα επιβαρύνουν και μεγαλώνουν τις ίδιες υπάρχουσες ζημιές.

Εκτός, όμως από τις κτιριακές ζημιές έχουν υποστεί πολλές καταστροφές σε εμπορεύματα καταστήματα υαλικων, είδη δώρων σούπερ μάρκετ και άλλα, τα οποία έπεσαν και έσπασαν πολλά εμπορεύματα και προϊόντα από βιτρίνες και ράφια. Για τον λόγο αυτό ζητάμε από τον δήμο και την περιφέρεια να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες που απορρέουν από τις αρμοδιότητες τους για να βοηθήσουν τους καταστηματάρχες και επαγγελματίες της πόλης μας αν και μέχρι στιγμής υπάρχει μια καλή συνεργασία».

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Λάμπης Δημόπουλος, σημείωσε: «Σήμερα (σ.σ. χθες, Πέμπτη 16 Μαΐου) είναι μια καλύτερη μέρα, γιατί περάσαμε μια σχετικά ήρεμη νύχτα σε σχέση με την χθεσινή. Βρίσκονται εδώ οι τεχνικοί του Γεωδυναμικού και μας είπαν ότι είναι φυσιολογικό και θετικό που ακούγεται αυτή η βοή. Ανησυχητικό μας είπαν θα ήταν να μην ακουγόταν η βοή. Δεν ανησυχούν και πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Και αύριο (σ.σ. σήμερα, Παρασκευή 17 Μαΐου) όλα τα σχολεία θα είναι κλειστά. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια για την παρουσία της και την στήριξή της».

Η πρόεδρος της Δ.Κ. Ανδραβίδας, Ζωή Καραβανά, επισήμανε: «Οι σεισμοί μας έχουν ανησυχήσει αλλά οι τεχνικοί που βρίσκονται εδώ, μας έχουν καθησυχάσει γιατί μας είπαν πως πάμε προς εκτόνωση. Μάλιστα, οι ίδιοι οι τεχνικοί μας είπαν ότι θα διαμένουν σε ξενοδοχείο όταν τους ρωτήσαμε αν πρέπει να κοιμόμαστε στα σπίτια μας ή έξω. Είμαστε όλοι αισιόδοξοι και ευχαριστούμε όλους την Περιφέρεια, τον Δήμο, την αστυνομία, την 117 ΠΜ που μας βοηθούν. Εύχομαι να πάνε όλα καλά».

Ο Διονύσης Γιαννακουλόπουλος, κάτοικος Ανδραβίδας, είπε: «Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση. Απόλυτη σιωπή από την πλευρά της Πολιτείας. Οι σεισμοί μας βασανίζουν εδώ και δύο μήνες. Η γυναίκα μου και η κόρη μου έχουν φύγει για Πάτρα από τον φόβο τους, όπως και άλλοι κάτοικοι. Πολλοί έχουν φύγει από την Ανδραβίδα. Γίνεται... ο χαμός του χαμού. Αν αυτό συνέβαινε σε άλλη πόλη της Ελλάδας, δεν θα είχε γίνει κάτι; Θα είχαν ενημερώσει επίσημα από τις πρώτες μέρες. Εδώ ενδιαφέρον μηδέν! Ντροπή, να μην ενημερώνουν τον κόσμο. Πολλοί κάτοικοι κοιμούνται έξω από τα σπίτια τους».

Ο Αλέξιος Γούναρης, επίσης κάτοικος Ανδραβίδας, επισήμανε: «Έχουμε κάτι ζημιές σε μερικά παλιά σπίτια στην Ανδραβίδα, αλλά έχουν γίνει ζημιές και σε καινούργια. Σήμερα (σ.σ. Πέμπτη 16 Μαΐου) έχουμε πάλι σεισμούς με βοή. Δεν σταματάνε καθόλου. Δεν μας έχει ενημερώσει κανένας επίσημα».

Τέλος, η Δήμητρα Δημάκη, και εκείνη κάτοικος Ανδραβίδας, δήλωσε: «Δύο μήνες ζούμε αυτή την κατάσταση και κανένας δεν μας έχει ενημερώσει υπεύθυνα τι συμβαίνει και τι μπορεί να περιμένουμε. Αισθανόμαστε πολίτες άλλης κατηγορίας… Εμείς κοιμόμαστε όπως βλέπετε έξω από σπίτι, γιατί το έδαφος τρέμει, ενώ το σπίτι έχει πάθει ζημιές».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει