Νέα συγκλονιστικά στοιχεία από τις συνομιλίες μεταξύ των πυροσβεστών, αστυνομικών, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας και πολιτών από τις δραματικές ώρες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, παρουσίασε ο Αλέξης Παπαχελάς στον ΣΚΑΪ.

Μέσα από τα ηχητικά ντοκουμέντα παρουσιάστηκαν αποκαλυπτικοί διάλογοι για το χάος που επικρατούσε τις κρίσιμες ώρες όπου οι φλόγες έκαιγαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Οι κραυγές αγωνίας των κατοίκων της περιοχής, άλλα και η απόγνωση αστυνομικών και πυροσβεστών την ώρα της τραγωδίας είναι σοκαριστικές.

Ο επιχειρησιακός υπάλληλος Πολιτικής Προστασίας Μάνος Τσαλιαγκός διηγείται στον ΣΚΑΪ τις εμπειρίες του για τις πρώτες στιγμές της φωτιάς. «Παίρνουμε τα κιάλια και βλέπουμε φωτιά προς Άγιο Σπυρίδωνα ή Νταού Πεντέλη», αναφέρει μεταξύ άλλων. Ειδοποιεί το κέντρο της Πυροσβεστικής αλλά, όπως αναφέρει δεν έπαιρνε απαντήσεις, ήταν και το συμβάν της Κινέτας οπότε γινόταν το αδιαχώρητο. Αναρωτιούνται μετά από ένα λεπτό αν ο καπνός έρχεται από την Κινέττα. Στο Συντονιστικό Κέντρο δυσκολεύονται να βρουν οχήματα ή εναέριο μέσο για να συνδράμει. «Είμαστε ντιπ ξεβράκωτοι» παραδέχεται ένας από τους υπεύθυνους «δεν έχουμε μέσα να στείλουμε» αναφέρει άλλος.

«Αυτή η φωτιά δεν τελειώνει σήμερα» σκέφτεται ο κ. Τσαλιαγκός. Από τα επτά οχήματα που καταφθάνουν, τελικά μόνο τρία έχουν κατασβεστική ικανότητα. Τα περισσότερα είναι εθελοντικά κλιμάκια όπως του κ. Τσαλιαγκού. Το πρώτο εναέριο μέσο που παίρνει εντολή για τη φωτιά, δεν βλέπει φλόγες και ζητά συντεταγμένες από το Συντονιστικό για να ρίξει νερό.

Όταν στις 17.30 η Πυροσβεστική διατάσσει γενική επιφυλακή η φωτιά έχει προχωρήσει. «Χάνεται η μπάλα» λέει μάλιστα ένας εκ των πυροσβεστών που αναφέρεται στις λάθος εκτιμήσεις για κίνδυνο πυρκαγιάς στον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης, τη στιγμή που ένα από τα επικίνδυνα μέτωπα κατευθύνεται στο Νέο Βουτζά. «Είπα στον ασύρματο καιγόμαστε… Δεν το θυμάμαι» σημειώνει ο κ. Τσαλιαγκός.

Κάτοικος που βλέπει τι έρχεται λέει στην Πυροσβεστική: «Εάν δεν κάνετε ένα θαύμα να σηκώσετε όλα τα εναέρια μέσα θα καούν δύο πόλεις. Δεν αντιμετωπίζεται. Έχετε στείλει ένα ελικόπτερο και πολλά επίγεια μέσα μεν, αλλά επειδή ξέρουμε καλά την περιοχή αλλά αυτή η φωτιά δεν γίνεται να σωθεί έτσι».

Οι πυροσβέστες δίνουν μία άνιση μάχη ώστε η πυρκαγιά να μην περάσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος: «Αν η φωτιά περάσει τη χαράδρα δεν μπορούμε να την κρατήσουμε με τίποτα» ακούγεται να λέει ένας πυροσβέστης. Κάποια από τα εναέρια που δίνεται εντολή να επιχειρήσουν δεν πετάνε ποτέ. Το ένα έχει βλάβη, το άλλο δεν μπορεί να απογειωθεί λόγω των ισχυρών ανέμων. Σα να μην έφθανε αυτό στην Κόρινθο, παρουσιάζεται νέα εστία στα διυλιστήρια. Από τη διοίκηση των διυλιστηρίων ζητούν επίγεια εναέρια μέσα. Ο διοικητής αποφασίζει το δεύτερο εναέριο να κάνει μόνο μια ρίψη στις πύρινες εστίες της Ανατολικής Αττικής και μετά να κατευθυνθεί προς Κόρινθο. Στο πεδίο των πύρινων εστιών επικρατεί χάος όσον αφορά τις επικοινωνίες. Αλλά και στο Συντονιστικό Κέντρο τα υποσυστήματα που υποστηρίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης μοιάζουν να μη λειτουργούν.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι κάτοικοι στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι είναι ακόμα ανυποψίαστοι. Η φωτιά εξαπλώνεται γρήγορα. Όπως αναφέρει η εκπομπή στις 18.32 περνάει τη Λεωφόρο Μαραθώνος, τη «γραμμή άμυνας» της πυροσβεστικής. «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου» παραδέχεται ένας εκ των υπευθύνων. «Χαμός γίνεται… Δεν ξέρει το δεξί χέρι τι κάνει το αριστερό» παραδέχεται συνομιλητής του.

Ο δήμος Αθηναίων εκκενώνει μόνος του τις κατασκηνώσεις του Άγιου Ανδρέα. Στέλεχος της πυροσβεστικής που είχε νωρίτερα πετάξει πάνω από τη φωτιά ενημερώνει τον τότε επιχειρησιακό υπαρχηγό της πυροσβεστικής και σημερινό αρχηγό της πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο για την ένταση της φωτιάς και την εκτίμησή του για την ύπαρξη νεκρών. «Έχει καεί πολύς κόσμος να ξέρεις. Έχει καεί κόσμος». «Ό,τι δυνάμεις έχουμε, εκεί. Στείλε Χρήστο… Κοίτα τα εναέρια» απαντά ο κ. Ματθαιόπουλος.

Tην ίδια στιγμή εκατοντάδες έχουν εγκλωβιστεί και καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια: «Δεν μπορώ να φύγω… Καίγεται όλος ο κήπος γύρω – γύρω (…) το συντομότερο, παρακαλώ» αναφέρει η γυναίκα. «Δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε» απαντούν από το πυροσβεστική. «Μα και εγώ κινδυνεύω κύριε, κινδυνεύω σας λέω!» απαντά η γυναίκα.

Στις ενδοεπικοινωνίες τους οι πυροσβέστες αναφέρουν: «Είναι εγκλωβισμένα τέσσερα οχήματα πυροσβεστικά οχήματα… Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη Ζούγκλα… Υπάρχουν αμάξια με κόσμο».

Η Κορίνα Κωνσταντινίδου, βρίσκεται κι αυτή εγκλωβισμένη στο σπίτι της στο Μάτι. Δηλώνει ότι δεν είχε νόημα η φυγή. «Κατάλαβα ότι δεν είχε νόημα να φύγω… Θα καιγόμουν τρέχοντας» λέει. «Το δίπλα σπίτι φλεγόταν ολόκληρο, ακούγονταν τρομεροί κρότοι, και κάποιο έσκασε το ντεπόζιτο του πετρελαίου του καλοριφέρ τους… Είπα ήρθε το τέλος μας». «Είμαστε 3 άνθρωποι εγκλωβισμένοι, φοβόμαστε να βγούμε από το σπίτι, παντού υπάρχει φωτιά» δηλώνει στην πυροσβεστική η κ. Κωνσταντινίδου.

«Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι δεν κινδυνεύετε άμεσα» ήταν η απάντηση από το τηλεφωνικό κέντρο. «Πώς το αντιλαμβάνεστε;! Αφού δίπλα μου βλέπω τη φωτιά» ανταπάντησε η τρομοκρατημένη γυναίκα.