Ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου αγοράς Κλεάνθης Τσιρώνης μίλησε για την επικείμενη τσουχτερή αύξηση στην τιμή του κρέατος και κατ’ επέκταση στην εκτόξευση της τιμής στα σουβλάκια.

Ο κ. Τσιρώνης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 είπε ότι οι Κινέζοι έχουν σαρώσει την ευρωπαϊκή αγορά μετά την πανώλη των χοίρων που έχει χτυπήσει την χώρα τους δημιουργώντας έτσι έλλειψη σε χοιρινό κρέας. «Δεν είμαστε μία χώρα αυτάρκης, το 70% του κρέατος που τρώμε στο σουβλάκι είναι εισαγόμενο. Όπως στο μοσχάρι είναι στο 90%».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η κατάσταση με την τιμή σε συνάρτηση με την έλλειψη του κρέατος θα κρατήσει περίπου ένα χρόνο μιας και «ένα χρόνο θα έχουμε αύξηση στο σουβλάκι γιατί τόσο θα τους πάρει τους Κινέζους μέχρι να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες λήψης μέτρων για τα χοιροστάσια».

Συνέχισε επισημαίνοντας ότι «το 70% των σουβλακίων που τρώμε είναι εισαγόμενα και θα πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος. Λένε για ελληνικά μοσχάρια. Πού είναι τα μοσχάρια στην Ομόνοια».

Όσον αφορά τις τιμές του αρνιού για το Πάσχα, ο κ. Τσιρώνης εκτίμησε ότι «θα είναι πιο κάτω από πέρσι» προσθέτοντας ότι για την ώρα υπάρχουν μόνο ντόπια αρνιά και η τιμή τους βρίσκεται στα επίπεδα «των επτά ευρώ το κιλό».

Η ασθένεια των χοίρων στην Κίνα και ο μετρητής προϊόντων χοιρινού κρέατος

Το πρόβλημα με την ασθένεια των χοίρων στην Κίνα είναι άμεσο και αν η απάντηση δε βρεθεί γρήγορα, το πρόβλημα αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μια πρώτη σοβαρή κρίση τροφίμων και σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάτι που σε περιόδους μαζικών μεταναστεύσεων και με την εμφάνιση όλο και πιο ακραίων κλιματικών φαινομένων σε ορισμένα μέρη του κόσμου, δεν αποτελεί μία εξέλιξη, που κάποιος θα επιθυμούσε.

Από τον Αύγουστο του 2018, όταν καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα, στην Κίνα καταγράφηκαν 116 κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων- μια ασθένεια που, ναι μεν δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, αλλά είναι συχνά θανατηφόρα για τους χοίρους. Και ο επιδημικός τούτος συναγερμός δεν περιορίστηκε μόνο στην Κίνα, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει εξαπλωθεί και σε γειτονικά ασιατικά έθνη, όπως η Καμπότζη και το Βιετνάμ, καθώς και σε άλλους σημαντικούς καταναλωτές χοιρινού κρέατος.

Και το γεγονός ότι το πρόβλημα τούτο είναι επικίνδυνα σοβαρό επιβεβαιώνεται από το ότι στην Κίνα υπάρχει ένας μετρητής πραγματικού πληθωρισμού, ο οποίος εξαρτάται επακριβώς από τις διακυμάνσεις του κόστους των προϊόντων χοιρινού κρέατος, και ο οποίος ονομάζεται ενδεικτικά prokflation.

Όσοι γνωρίζουν πράγματα και γεγονότα στην Κίνα παρακολουθούν προσεκτικά αυτόν τον δείκτη, προκειμένου ν’ αποφευχθούν επικίνδυνες αυξήσεις της δυσαρέσκειας στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού και στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Και όπως επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία του Μαρτίου, οι τιμές στον τομέα έχουν ήδη αυξηθεί στο ανώτερο επίπεδό τους σε διάστημα 14 μηνών, ακριβώς λόγω της ποσότητας των ζώων που θανατώνονται ή σφάζονται μετά την επιδημία αφρικανικού πυρετού, η οποία εξαπλώνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο.