Σουβλάκι: Πού οφείλεται η νέα τσουχτερή τιμή

Οι εκτιμήσεις του προέδρου των κρεοπωλών της Βαρβακείου, Κλεάνθη Τσιρώνη


ΕΛΛΑΔΑ
12:58
19/04/2019
Σουβλάκι: Πού οφείλεται η νέα τσουχτερή τιμή
22
loading

Ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου αγοράς Κλεάνθης Τσιρώνης μίλησε για την επικείμενη τσουχτερή αύξηση στην τιμή του κρέατος και κατ’ επέκταση στην εκτόξευση της τιμής στα σουβλάκια.

Ο κ. Τσιρώνης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 είπε ότι οι Κινέζοι έχουν σαρώσει την ευρωπαϊκή αγορά μετά την πανώλη των χοίρων που έχει χτυπήσει την χώρα τους δημιουργώντας έτσι έλλειψη σε χοιρινό κρέας. «Δεν είμαστε μία χώρα αυτάρκης, το 70% του κρέατος που τρώμε στο σουβλάκι είναι εισαγόμενο. Όπως στο μοσχάρι είναι στο 90%».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η κατάσταση με την τιμή σε συνάρτηση με την έλλειψη του κρέατος θα κρατήσει περίπου ένα χρόνο μιας και «ένα χρόνο θα έχουμε αύξηση στο σουβλάκι γιατί τόσο θα τους πάρει τους Κινέζους μέχρι να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες λήψης μέτρων για τα χοιροστάσια».

Συνέχισε επισημαίνοντας ότι «το 70% των σουβλακίων που τρώμε είναι εισαγόμενα και θα πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος. Λένε για ελληνικά μοσχάρια. Πού είναι τα μοσχάρια στην Ομόνοια».

Όσον αφορά τις τιμές του αρνιού για το Πάσχα, ο κ. Τσιρώνης εκτίμησε ότι «θα είναι πιο κάτω από πέρσι» προσθέτοντας ότι για την ώρα υπάρχουν μόνο ντόπια αρνιά και η τιμή τους βρίσκεται στα επίπεδα «των επτά ευρώ το κιλό».

Η ασθένεια των χοίρων στην Κίνα και ο μετρητής προϊόντων χοιρινού κρέατος

Το πρόβλημα με την ασθένεια των χοίρων στην Κίνα είναι άμεσο και αν η απάντηση δε βρεθεί γρήγορα, το πρόβλημα αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μια πρώτη σοβαρή κρίση τροφίμων και σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάτι που σε περιόδους μαζικών μεταναστεύσεων και με την εμφάνιση όλο και πιο ακραίων κλιματικών φαινομένων σε ορισμένα μέρη του κόσμου, δεν αποτελεί μία εξέλιξη, που κάποιος θα επιθυμούσε.

Από τον Αύγουστο του 2018, όταν καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα, στην Κίνα καταγράφηκαν 116 κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων- μια ασθένεια που, ναι μεν δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, αλλά είναι συχνά θανατηφόρα για τους χοίρους. Και ο επιδημικός τούτος συναγερμός δεν περιορίστηκε μόνο στην Κίνα, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει εξαπλωθεί και σε γειτονικά ασιατικά έθνη, όπως η Καμπότζη και το Βιετνάμ, καθώς και σε άλλους σημαντικούς καταναλωτές χοιρινού κρέατος.

Και το γεγονός ότι το πρόβλημα τούτο είναι επικίνδυνα σοβαρό επιβεβαιώνεται από το ότι στην Κίνα υπάρχει ένας μετρητής πραγματικού πληθωρισμού, ο οποίος εξαρτάται επακριβώς από τις διακυμάνσεις του κόστους των προϊόντων χοιρινού κρέατος, και ο οποίος ονομάζεται ενδεικτικά prokflation.

Όσοι γνωρίζουν πράγματα και γεγονότα στην Κίνα παρακολουθούν προσεκτικά αυτόν τον δείκτη, προκειμένου ν’ αποφευχθούν επικίνδυνες αυξήσεις της δυσαρέσκειας στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού και στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Και όπως επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία του Μαρτίου, οι τιμές στον τομέα έχουν ήδη αυξηθεί στο ανώτερο επίπεδό τους σε διάστημα 14 μηνών, ακριβώς λόγω της ποσότητας των ζώων που θανατώνονται ή σφάζονται μετά την επιδημία αφρικανικού πυρετού, η οποία εξαπλώνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
  1. avatar Ρακουν

    Θα τα φτιάχνω μόνο μου στο σπίτι, σιγά το πράγμα. Ποιότητά σαν το σπιτικό δεν υπάρχει, και δεν ΘΑ σου πιάνουν τον λόλο οι που@@@@@.

  2. avatar Hector1955

    Δηλαδή... όταν λυθεί το πρόβλημα με το χοιρινό κρέας στην Κίνα, η τιμή στο σουβλάκι ... θα πέσει;;;; (Α, χα, χα, χα, χααααααααααααααααα!)

  3. avatar ΓΙΑΓΚΟΣ-Μ

    Δε μας φοβίζει η αύξηση. Θα τρώμε σουβλάκι κοτόπουλο.

  4. avatar Γιώργος63

    Σταμάτησα να διαβάζω εκεί που είπε πως τα μοσχάρια είναι στην Ομόνοια...

  5. avatar Μα

    Ο φραπές πήγε 4.5 2.5 εβρω για πυτογυρο πολλά είναι ουστ ρε θέλετε και ποιότητα

  6. avatar 2019

    Από ότι καταλάβατε τρώμε σαβούρα και ότι ανεβαίνει σε τιμή σε αυτή την χώρα δεν κατεβαίνει!

  7. avatar @#@

    Το μεγαλυτερο μέρος εισαγωγής χοιρινού στην ελλαδα γίνεται απο την ΟΛΛΑΝΔΙΑ οχι απο την ΚΙΝΑ.... προσπαθουν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα....

  8. avatar παπατζας

    Δεν μας νοιαζει για τους κινεζους. Ασ φανε ρυζι, εμεις θελουμε σουβλακια

  9. avatar ΜΙΑ ΧΑΡΑ

    ΛΟΓΟΤΕΡΗ ΧΟΛΥΣΤΕΡΙΝΗ Κ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ Κ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ Κ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΕΦΙΑΛΤΗ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ Κ.

  10. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣ

    κανανε το πιτογυρο ειδος πολυτελειας. 2,5 ευρω για 4-5 κομματακια κρεας. και τι κρεας. καλυτερα στο σπιτι μου να τα φτιαχνω μονος μου πια.

    1. avatar νικμαν

      φτιαχτα μονο σου παληκαρι μου, αγορασε το κρεας,το τζατζικι,τις ντοματες ,τα κρεμμυδια, τηγανισε και τις πατατες , πληρωσε το ρευμα που θα καψεις,πλυνε και τα πιατα κι οταν κανεις το λογαριασμο ποσο σου κοστισε τοτε μιλα ειδημονα

  11. avatar Αλεξης 1

    εγώ μόνο καλαμάκι τρώω

  12. avatar Διανομέας Φαγητού

    Προφανώς αυτό το υπό ίδρυση σωματείο των ψητοπωλών έχει σκοπό να επιβάλει καρτέλ στην αγορά και να γίνονται απροειδοποίητες αυξήσεις στις τιμές χωρίς να τυπώνουν φυλλάδια οι τσίπιδες ψητοπώλες

  13. avatar Διανομέας Φαγητού

    Να μας πουν οι ψητοπώλες που βρίσκεται αυτό το υπό ίδρυση σωματείο τους, να κανονίσουμε μια συνάντηση με το δικό μας σωματείο το ΣΒΕΟΔ, έτσι για να έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση και να λυθούν κάποια προβλήματα

  14. avatar Διανομέας Φαγητού

    Η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και του κρέατος είναι αναλογικά πολύ μικρότερη από τις αυξήσεις των τιμών τα τελευταία χρόνια. Στο 70% των παραγγελιών οι ψητοπώλες δε κόβουν απόδειξη, άρα δε φταίει το ΦΠΑ. Το πρόβλημα είναι ότι έχει μειωθεί η δουλειά τους λόγω των πολλών ψητοπωλείων, οι υπέρογκες προμήθειες του EFOOD και το αυξημένο κόστος για διανομή φαγητού λόγω μακρινών παραγγελιών και αυξημένων μεροκάματων των διανομέων. Αν δε γυρίσουν τα ψητοπωλεία στο παλιό τρόπο λειτουργίας με διανομή σε συνοικιακή πελατεία χωρίς EFOOD, τα περισσότερα θα αναγκαστούν να κλείσουν

  15. avatar Sotiris

    Είναι για το καλό της Πατρίδας μας !
    Είναι για να πάει μπροστά η Ελλάδα !
    Είναι για νε περνάνε καλά οι Έλληνες !
    Από αυτά, που θα πληρώνουμε και που πληρώνουμε πάντως, πάνω από τα μισά είναι φόροι, έτσι για να ξέρουμε που βρισκόμαστε .......
    Ά ρε πόσα καλά μας προσφέρει η Ελλάδα του ευρώ και της ενωμένης Ευρώπης !

  16. avatar Demdom2

    Δεν λέγεται σουβλάκι!!!!! Λέγεται ΠΙΤΟΓΥΡΟ!!!!!!!!
    Και το καλαμάκι είναι για τον ΦΡΑΠΕ!!!!!!!

    1. avatar Andrex

      ΣΩΣΤΟΣ! Που να δεις στην επαρχία· τον ανατολίτικο νοστιμότατο κιμά με το όνομα «κεμπάπ», αν το ζητήσεις έτσι στα σουβλατζίδικα και στις ψησταριές, σου φέρνουν κοντοσούβλι!! Εάν τους πεις ότι αυτό δεν είναι κεμπάπ, σε διορθώνουν και σου λένε ότι έτσι είναι το κεμπάπ!!! Και μη χειρότερα. Ούτε αυτά που τρώμε καθημερινά δεν ξέρουν πως λέγονται! Γκρεκομασκαριλίκι... 200 χρόνια πίσω είμαστε σε νοοτροπία και καθυστέρηση απλής νόησης από την Ευρώπη!

  17. avatar xxxxxx

    μη μασατε με τα βρωμοκρεατα τους Ελληνες.Ειτε καπνιζεις 1-2 τσιγαρα ειτε τρως ενα βρωμοσουβλακο τις ιδιες αρνητικες επιπτωσεις εχει για το σωμα.Να τρωτε οσπρια , μακαρονια, φρουτα και λαχανικα,Ειναι πιο καλα απ τα σαπια κρεατα τους που τα αγοραζουν τσαμπα απ τα σκοπια τη βουλγαρια και την Αλβανια και τα βαπτιζουν Ελληνικα.Πιστεψτε με θα βρειτε την γιατρια σας αν κοψετε το κρεας.Μακαρι να μπορουσα να πω περισσοτερα απο δω μεσα αλλα ψαξτε στο ιντερνετ θελει χρονο.10 ευρω να το πανε το σουβλακι να τρωνε μονο οι τουριστες που τους αρεσουν τα σαπια.

    1. avatar Demian 74

      Πολύ σωστά!

  18. avatar Χαχα

    Οι πιο ηλικιωμένοι θα θυμούνται το " νόστιμο ελληνικό γουρουνόπουλο" . Τότε υπήρχε αυτάρκεια γιατι δεν κάναμε εισαγωγές και είχαμε εντόπια παραγωγή. Η παραγωγή όμως θέλει προσπάθεια και κόπους ενώ η εισαγωγή ειναι εύκολη και το κέρδος μεγάλο.!

  19. avatar πιτσα

    παιδια, και διαδικτυακα με προσφορα, μια χαρα γευση

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει