Μία κρίσιμη πτυχή για το Πεκίνο διαφάνηκε πίσω από την ισχνή, φαινομενικά, εμπορική συμφωνία της Κίνας με την Ιταλία για την εξαγωγή πορτοκαλιών της Σικελίας στον ασιατικό γίγαντα.

Η εν λόγω συμφωνία μπορεί να προκάλεσε τα ειρωνικά σχόλια στην χώρα, εν συγκρίσει με τη συμφωνία των 30 δισ. ευρώ που υπέγραψε 24 ώρες αργότερα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, με τον ομόλογό του, Σι Τζιπίνγκ, για την προμήθεια αεροσκαφών Airbus, παρ’ όλο που η Κίνα είναι ο δεύτερος σε μέγεθος καταναλωτής εσπεριδοειδών στον κόσμο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου για την ασφάλεια των τροφίμων, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, έχει υπογραφεί επίσης κι ένα πρωτόκολλο που θα επιτρέψει την πρόσβαση στην κινεζική αγορά κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος από την Ιταλία.

Και τούτο επειδή η Κίνα έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με την παραγωγή χοιρινού κρέατος, βασικό στοιχείο στη διατροφή περίπου ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων.

Η ασθένεια των χοίρων στην Κίνα και ο μετρητής προϊόντων χοιρινού κρέατος

Το πρόβλημα με την ασθένεια των χοίρων στην Κίνα είναι άμεσο και αν η απάντηση δε βρεθεί γρήγορα, το πρόβλημα αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μια πρώτη σοβαρή κρίση τροφίμων και σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάτι που σε περιόδους μαζικών μεταναστεύσεων και με την εμφάνιση όλο και πιο ακραίων κλιματικών φαινομένων σε ορισμένα μέρη του κόσμου, δεν αποτελεί μία εξέλιξη, που κάποιος θα επιθυμούσε.

Από τον Αύγουστο του 2018, όταν καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα, στην Κίνα καταγράφηκαν 116 κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων- μια ασθένεια που, ναι μεν δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, αλλά είναι συχνά θανατηφόρα για τους χοίρους. Και ο επιδημικός τούτος συναγερμός δεν περιορίστηκε μόνο στην Κίνα, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει εξαπλωθεί και σε γειτονικά ασιατικά έθνη, όπως η Καμπότζη και το Βιετνάμ, καθώς και σε άλλους σημαντικούς καταναλωτές χοιρινού κρέατος.

Και το γεγονός ότι το πρόβλημα τούτο είναι επικίνδυνα σοβαρό επιβεβαιώνεται από το ότι στην Κίνα υπάρχει ένας μετρητής πραγματικού πληθωρισμού, ο οποίος εξαρτάται επακριβώς από τις διακυμάνσεις του κόστους των προϊόντων χοιρινού κρέατος, και ο οποίος ονομάζεται ενδεικτικά prokflation.

Όσοι γνωρίζουν πράγματα και γεγονότα στην Κίνα παρακολουθούν προσεκτικά αυτόν τον δείκτη, προκειμένου ν’ αποφευχθούν επικίνδυνες αυξήσεις της δυσαρέσκειας στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού και στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Και όπως επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία του Μαρτίου, οι τιμές στον τομέα έχουν ήδη αυξηθεί στο ανώτερο επίπεδό τους σε διάστημα 14 μηνών, ακριβώς λόγω της ποσότητας των ζώων που θανατώνονται ή σφάζονται μετά την επιδημία αφρικανικού πυρετού, η οποία εξαπλώνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Οι εύθραυστες ισορροπίες και μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση

Η ίδια η κινεζική κυβέρνηση παραδέχθηκε τον περασμένο Ιανουάριο ότι ο πληθυσμός των χοίρων είχε μειωθεί κατά 13% σε ετήσια βάση, ένα ποσοστό που μεταφράζεται ότι σε σύνολο 430 εκατομμύρια χοίρων σε όλη τη χώρα, θανατώθηκαν περίπου 55,9 εκατομμύρια. Αλλά ακριβώς λόγω της παραδοσιακής απόκρυψης των πραγματικών δεδομένων στην Κίνα, ειδικά σε ό,τι αφορά αρνητικές εξελίξεις, η κοινή λογική μπορεί κάλλιστα να οδηγηθεί σε συμπεράσματα ότι ο πραγματικός αριθμός είναι διπλάσιος από τον ανακοινωθέντα φθάνοντας δηλαδή και τους 100 εκατομμύρια θανατωμένους χοίρους.

Συνεπώς, λόγω των έκτακτων καταστάσεων που βιώνει, η Κίνα έξαφνα έχει μετασχηματισθεί στον μεγαλύτερο εισαγωγέα χοιριδίων στον κόσμο.

Όπως αναφέρεται στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2019, ο συνολικός αριθμός των χοίρων στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 74,3 εκατομμύρια κεφάλια. Και στο σημείο τούτο ενδέχεται να παρατηρηθούν τα πρώτα προβλήματα σε διεθνές επίπεδο, καθώς μια πτώση της κινεζικής παραγωγής στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις στις βασικές ζωικές πρώτες ύλες σε όλον τον κόσμο.

Συνεπώς, μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενδεχομένως να ανάβει το πράσινο φως και για άλλες εισαγωγές πέραν αυτής των πορτοκαλιών, με το ιταλικό κατεψυγμένο χοιρινό κρέας να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Μολαταύτα, εκείνο που είναι ακόμη πιο τρομακτικό, πέρα από τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η κινεζική παραγωγή, συναγερμό για την ασφάλεια στο επίπεδο της παγκόσμιας τροφικής αλυσίδας προκαλεί επίσης το γεγονός ότι οι καταρρακτώδεις πλημμύρες που έπληξαν την πολιτεία της Νεμπράσκα στα τέλη Μαρτίου ενδέχεται να έχουν προκαλέσει, πέρα από τις καταστροφές στις υποδομές, ακόμη και την απώλεια άνω του ενός εκατ. μοσχαριών, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ, Σάνι Πέρντιου.

Εν ολίγοις, μετά από το χοιρινό και το βόειο κρέας ενδεχομένως θα μπορούσε να οδηγηθεί σε μια αύξηση των τιμών, τουλάχιστον σε πρώτη φάση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν κατακλείδι, ένας κόσμος που έως το περασμένο καλοκαίρι φαινόταν να εισέρχεται σε πλήρη οικονομική ανάκαμψη, χάρη στην Κίνα και τις ΗΠΑ, θα μπορούσε δυνητικά και για πρώτη φορά να γνωρίσει μια πραγματική επισιτιστική κρίση σε παγκόσμια κλίμακα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, πώς ορισμένες ισορροπίες διατηρούνται μεταξύ τους με τρόπο ιδιαίτερα εύθραυστο και πως είναι στενά διασυνδεδεμένες.