Με περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και συνεκθετών του συμμετέχει η Ελλάδα, στη φετινή Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Βιέννης, που ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη και διαρκεί έως την Κυριακή, αναμένοντας περισσότερους από 150.000 επισκέπτες.

Ιδιαίτερα αισιόδοξα, για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού κατά τη φετινή χρονιά, είναι τα μηνύματα από πλευράς αυστριακών τουριστικών επιχειρήσεων και ταξιδιωτικών γραφείων, καθώς η Ελλάδα επιστρέφει και πάλι στην πρώτη θέση ως αγαπητός τουριστικός προορισμός για τους Αυστριακούς.

Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο διευθυντής του Γραφείου του ΕΟΤ στην Αυστρία και στη Γερμανία, Παναγιώτης Σκορδάς, οι πρώτες ενδείξεις στις κρατήσεις για Ελλάδα είναι πολύ θετικές, οι προβλέψεις που γίνονται από τους ιθύνοντες της τουριστικής αγοράς στην Αυστρία είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές, οι αυστριακές αεροπορικές εταιρείες διευρύνουν τις απευθείας πτήσεις τους προς ελληνικούς προορισμούς. Η Austrian Airlines θα έχει φέτος πτήσεις προς 20 ελληνικούς προορισμούς και η Niki-Air Berlin προς 19.

Ο μεγάλος αυστριακός ταξιδιωτικός οργανισμός TUI εκτιμά ότι ο ελληνικός τουρισμός θα ανακάμψει γρήγορα και ήδη η Ελλάδα βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, πρώτη σε κρατήσεις στο σύνολο της αυστριακής τουριστικής αγοράς, με δεύτερη την Τουρκία, ενώ ο εκπρόσωπός του και πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων Αυστρίας, Γιόζεφ Πέτερλαιτνερ, αναφέρει πως η αύξηση στις φετινές κρατήσεις για την Ελλάδα φαίνεται να αγγίζει το 20 %, σε σχέση με πέρσι.

Από τους εκπροσώπους της αυστριακής τουριστικής αγοράς επισημαίνεται το γεγονός, πως δεν επαληθεύτηκαν τελικά οι φόβοι για απεργίες και ταραχές στην Ελλάδα, μέσα στη χρονιά που πέρασε, φόβοι που διατυπώνονταν σε διάφορα δημοσιεύματα, αντιθέτως οι υπηρεσίες ήταν καλές και οι επισκέπτες έμειναν ικανοποιημένοι, ενώ οι τιμές έχουν διατηρηθεί φέτος στα επίπεδα του 2012.

«Στις πρώτες θετικές ειδήσεις από την Ελλάδα, εδώ και καιρό» αναφερόταν πρόσφατο σχετικό ρεπορτάζ της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας που ασχολήθηκε με τα «καλύτερα, από τα αναμενόμενα, αποτελέσματα που κατέγραψε πέρσι ο ελληνικός τουρισμός», τονίζοντας ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι πως θα μειώνονταν δραστικά, κατά την προηγούμενη χρονιά, οι κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού της Βιέννης, προγραμματίζονται στο ελληνικό περίπτερο του ΕΟΤ, συναντήσεις με δημοσιογράφους και τουριστικούς παράγοντες, παρουσίαση ζωντανής ελληνικής μουσικής, ελληνικών χoρών και ελληνικής κουζίνας, ενώ αύριο θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τον δήμαρχο Κέρκυρας, Ιωάννη Τρεπεκλή.

Στο περίπτερο του ΕΟΤ συμμετέχουν ως συνεκθέτες διάφορες περιοχές και πόλεις της Ελλάδας, όπως οι Ρόδος, Κάρπαθος, Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασήθι), Ιόνιοι Νήσοι (Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος, Παξοί), Θεσσαλία (Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Μαγνησία, Σποράδες), Βόλος, Σκιάθος, Σκόπελος, αλλά και τουριστικές επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός κατέχει εδώ και χρόνια μια από τις πρώτες θέσεις, ή ακόμη και την πρώτη θέση, στις προτιμήσεις των Αυστριακών τουριστών. Κατά μέσο όρο, περισσότεροι από 500.000 Αυστριακοί τουρίστες καταφθάνουν ετησίως στην Ελλάδα και ως εκ τούτου, η Αυστρία, σε αναλογία με τον πληθυσμό της (8,4 εκατομμύρια) βρίσκεται στην πρώτη θέση από πλευράς αφίξεων ξένων τουριστών στην Ελλάδα.