Για τη θέση του ευρωπαίου εισαγγελέα επελέγη, με συντριπτική πλειοψηφία, από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επόπτευσε τη μεγάλη έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο εισαγγελικός λειτουργός προσέφυγε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου διεκδικώντας μία από τις τρεις υποψηφιότητες εισαγγελέων για τον νεοπαγή θεσμό του, που θεσμοθετείται για πρώτη φορά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Ζαγοραίος κατέθεσε προσφυγή καθώς στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, που έκανε και την επιλογή των υποψηφίων εισαγγελέων, ο ίδιος συγκέντρωσε επτά θετικές ψήφους έναντι οκτώ που συγκέντρωσε ο συνάδελφός του εισαγγελέας Ηλίας Κωνσταντακόπουλος. Για τις άλλες δύο θέσεις ομόφωνα επελέγησαν ως υποψήφιοι οι εισαγγελείς Δημήτριος Ζημιανίτης και Λάμπρος Πατσαβέλας.

Τελικά, ο κ. Ζαγοραίος επελέγη καθώς υπερψηφίστηκε από 48 ανώτατους δικαστικούς και παρά την αντίθετη θέση που έλαβε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία μειοψήφησε μαζί με τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πέππα, μια αντιπρόεδρο και μια αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.