Λέκκας: Σε τρεις ζώνες χωρίζεται το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο

Εντός των επόμενων ημερών σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης επισκεπτών


ΕΛΛΑΔΑ
14:40
28/03/2019
Λέκκας: Σε τρεις ζώνες χωρίζεται το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο
loading

Επτά περίπου μήνες μετά την κατολίσθηση βράχων, που είχε σημειωθεί στη διάσημη παραλία της Ζακύνθου και μια από τις διασημότερες στην Ελλάδα, στο Ναυάγιο, το πρώτο σχέδιο διαχείρισης επισκεπτών σε αυτήν είναι γεγονός.

«Έχουμε κάνει σημαντικές προόδους. Το πρόβλημα από εμάς είχε επισημανθεί πριν από τρία χρόνια, όταν μέσω προγράμματος είχαμε ασχοληθεί με 13 παραλίες στον ελληνικό χώρο μεταξύ των οποίων και το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, ίσως η πιο πολυφωτογραφημένη παραλία στον κόσμο, με επισκεψιμότητα τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο», εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων o καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας,

Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, διευθυντής του Τομέα Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, επισήμανε πως «είμαστε στην ευχάριστη θέση να δώσουμε το πρώτο σχέδιο διαχείρισης των επισκεπτών στην παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου μέσα από έναν καθορισμό και μια οριοθέτηση περιοχών».

Με τον πρόεδρο και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) να εξηγεί ότι προβλέπονται τρεις ζώνες: στην πρώτη η πρόσβαση είναι ελεύθερη με κάποιους όρους, η δεύτερη είναι μια ζώνη επιτηρούμενη την οποία αμέσως μετά από π.χ. μια βροχή ή έναν σεισμό θα πρέπει να μην την επισκέπτονται οι τουρίστες, και η τρίτη είναι μια ζώνη απαγορευμένη. Πρόσθεσε πως οι τρεις ζώνες αντιστοιχούν σε διάφορους βαθμούς διακινδύνευσης, ώστε αφενός μεν οι επισκέπτες να είναι ασφαλείς, αφετέρου να υπάρχει και η επισκεψιμότητα.

«Δεν μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να απαγορεύσουμε την επισκεψιμότητα, υπάρχει και το οικονομικό κόστος, γενικότερα όμως δεν πρέπει να αποκλείουμε τους ξένους από να επισκέπτονται τη χώρα μας, να τη θαυμάζουν», σημείωσε ο κ. Λέκκας, για να ανακοινώσει πως οι σχεδιασμοί προχωρούν ταχύτατα. «Το σχέδιο διαχείρισης θα τεθεί σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες ημέρες αφού ολοκληρωθούν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς ο τουρισμός στην περιοχή αρχίζει πολύ νωρίς και θα δοθεί σε χρήση η παραλία», είπε.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις αναγκαίες διεργασίες ή/και τις παρεμβάσεις που μπορεί να απαιτηθούν, σημείωσε πως με βάση την επιστημονική θεώρηση δεν υπάρχουν ανεβασμένες απαιτήσεις, είναι όμως ανάγκη να υπάρχει ολοκληρωμένη σηματοδότηση, ενώ στην επιτηρούμενη ζώνη θα πρέπει «να βρίσκονται ένα, δύο άτομα τα οποία θα ελέγχουν την εφαρμογή των κανόνων».

Σχεδιασμός και για άλλες παραλίες του Ιονίου Πελάγους

Ερωτηθείς για άλλες περιοχές της επικράτειας, στις οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να εφαρμοστούν λύσεις που σχετίζονται με τα επιστημονικά αποτελέσματα που έχουν εξαχθεί από το νησί της Ζακύνθου, ο κ. Λέκκας αποκάλυψε πως γίνονται συζητήσεις και με άλλες περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα, επί του παρόντος όμως υπάρχει επικέντρωση στα Ιόνια νησιά «επειδή εκεί είναι και το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον λόγω δεδομένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων», ενώ παραμένει ως πρωταρχικός στόχος των ειδικών επιστημόνων της χώρας «να αποκτήσουμε και τεχνογνωσία ούτως ώστε να την εφαρμόσουμε και αλλού».

Σε αυτό το πλαίσιο και για την περίπτωση το Ιόνιου Πελάγους, ο εξήγησε πως υπάρχει σχετικός σχεδιασμός: «Ήδη καλούμαστε να εφαρμόσουμε ανάλογα μέτρα σε εννέα παραλίες στα Ιόνια νησιά, παραλίες όπως οι Εγκρεμνοί, το Πόρτο Κατσίκι, ο Άγιος Νικήτας στη Λευκάδα, έτσι ώστε οι τουρίστες που θα βρεθούν σε τέτοιες περιοχές να έχουν ελαχιστοποιημένους κινδύνους ατυχήματος. Να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και να μειώσουμε όσο είναι αυτό εφικτό, τα ατυχήματα», τόνισε καταληκτικά ο κ. Λέκκας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει