Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα της ελληνικής επανάστασης Νικηταρά, του επονομαζόμενου και Τουρκοφάγου πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στον Πειραιά, σε μία εκδήλωση στην οποία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

Η προτομή αποτελεί δωρεά του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη, στην μνήμη του πατέρα του Μιλτιάδη.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης απηύθυνε χαιρετισμό στα αποκαλυπτήρια, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «στην εποχή της οικονομικής κρίσης, που παράλληλα εξελίχθηκε σε μια πρωτοφανή κρίση αξιών, μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα προς την ένδοξη ιστορία μας και να αντλούμε δύναμη από τους αγωνιστές του ’21, που έδωσαν την ψυχή τους για τις αξίες και τα ιδανικά τους και υπερασπίστηκαν με αυταπάρνηση το δικαίωμα στην ελευθερία τους».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον Νικηταρά, ανέφερε: «Αναπολώντας τη ζωή του Νικηταρά θα ήθελα να σταθώ σε δύο σημεία: την προσωνυμία του ως «τουρκοφάγος» αλλά και τα χρόνια της ζωής του εδώ στον Πειραιά. Ο Νικηταράς υπήρξε Τουρκοφάγος για να υπερασπιστεί την πατρίδα του από την λαίλαπα της καταστροφής και της υποδούλωσης. Όπως όλοι οι ήρωες της ελληνικής επανάστασης, ήταν ένας άνθρωπος με ευαισθησίες και βάθος ψυχής που μαχόταν με σθένος εναντίον των κατακτητών, συνεπαρμένος από το πανεθνικό και ιερό πάθος για την ελευθερία των Ελλήνων μετά από τέσσερις αιώνες σκλαβιάς. Το άλλο στοιχείο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ με δέος, αλλά και σκεπτικισμό είναι το τέλος του. «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε» ήταν η περίφημη ιστορική φράση του Σόλωνα προς τον Κροίσο. Ο Νικηταράς, ένας από τους πρωτοστάτες της επανάστασης του 21, πέρασε κάποια από τα τελευταία χρόνια της ζωής του ως επαίτης στον Πειραιά, εδώ κοντά στο σημείο όπου τοποθετήσαμε την προτομή του. Αυτή την τύχη του επιφύλαξε η ελληνική πολιτεία, έστω και πρόσκαιρα, σαν ανταμοιβή για την προσφορά του στη χώρα. Και αλίμονο, αυτό δεν είναι το μοναδικό σχετικό παράδειγμα στην ιστορία».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μώραλης επεσήμανε: «Ως δημοτική αρχή και σε αγαστή συνεργασία με τη Μητρόπολη Πειραιά και τον Σεβασμιώτατο, εκπληρώνουμε ένα χρέος απέναντι στον ήρωα Νικηταρά. Η πόλη του Πειραιά αποδίδει έστω και λίγο καθυστερημένα στον μεγάλο αυτό στρατηγό της Ελληνικής Επανάστασης τον φόρο τιμής που του αρμόζει. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την ευγενική δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, μέσω της οποίας ανεγέρθηκε στο σημείο αυτό η προτομή του, έτσι ώστε οι Πειραιώτες και ειδικά οι νέοι μας, να μάθουν για την ιστορία του. Μέσα από την ιστορία μας, άλλωστε, μπορούμε να πάρουμε μαθήματα για το σήμερα και πιστεύω ότι είναι επίκαιρο που τιμάμε τους ήρωες μας, με αυτά τα οποία συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια γύρω από τα εθνικά μας θέματα και νομίζω ότι η μνήμη είναι αυτή που σε οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον. Η ιστορία του Νικηταρά μπορεί να σταθεί αφορμή για να αναλογιστούμε ότι μόνο με ενότητα και ομοψυχία θα μπορέσουμε ως χώρα να πάμε μπροστά. Οι έριδες και οι αλληλοσυγκρούσεις, ανέκαθεν αποτελούσαν τροχοπέδη για την πρόοδο του λαού μας».