Τον κίνδυνο να χάσουν τη σύνταξη του ΟΓΑ -περίπου 300 ευρώ- αντιμετωπίζουν χιλιάδες ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και η πανελλαδική επιτροπή αγώνα ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ οργάνωσε σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Το τρίτο μνημόνιο προβλέπει ότι θα επανακριθούν όλοι οι συνταξιούχοι και βάζει νέες προϋποθέσεις για τη χορήγηση της σύνταξης. Ανάμεσά τους και τον όρο να έχουν συμπληρώσει είκοσι χρόνια νόμιμης και μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα, πριν την κατάθεση των δικαιολογητικών, όμως το 95% από τους περίπου 40.000 συνταξιούχους δεν έχουν εικοσαετία και θα χάσουν τη σύνταξη, επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Φωτεινή Λαβασά.

Μαζί με άλλα μέλη της επιτροπής συναντήθηκε με το διευθυντή του γραφείου του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρο Καράογλου και τον ενημέρωσαν ότι με την εφαρμογή αυτού του μέτρου χιλιάδες υπερήλικες ομογενείς θα «καταδικαστούν» στην πείνα, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για «νέο έγκλημα» κατά των Ποντίων από την πρώην ΕΣΣΔ

«Δεν πρόκειται να μας διώξουν από την Ελλάδα με πλάγιο τρόπο. Ήρθαμε εδώ και θα μείνουμε για να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά. Το μέτρο αυτό είναι άδικο και παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύονται από το Σύνταγμα και την Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ» δήλωσε.

Στο πλευρό των ομογενών βρέθηκαν ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γαβριήλ Αβραμίδης και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, οι οποίοι εξέφρασαν συμπαράσταση στον αγώνα των παλιννοστούντων με αίτημα να γίνει επανάκριση των συνταξιούχων, αλλά όχι με άλλα κριτήρια.

«Δεν είμαστε Έλληνες β΄ κατηγορίας», «Όχι σε πείνα», «Όχι στο Μνημόνιο», έγραφαν τα πανό που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι. «Είμαι 67 χρονών, ήρθα στην Ελλάδα το 1991 από το Σοχούμ κι εδώ και δύο χρόνια παίρνω σύνταξη από τον ΟΓΑ. Έχω τη γυναίκα μου ανάπηρη και η κόρη είναι άνεργη. Αν μου κόψουν τη σύνταξη με οδηγούν στο θάνατο», μας είπε ο Γιώργος Πιπερίδης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.