Τέλος στα βιβλιάρια υγείας

Τι προβλέπει το κείμενο της τροπολογίας


ΕΛΛΑΔΑ
13:07
06/03/2019
Τέλος στα βιβλιάρια υγείας
6
loading

Την κατάργηση του βιβλιαρίου υγείας προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας.

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση καταργείται πλέον και οριστικά η χρήση του έντυπου βιβλιαρίου υγείας, καθώς, όπως αναφέρει το υπουργείο, έχει πλέον θεσπιστεί ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και καταχώρησης των δεδομένων υγείας στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

«Εκείνο το βήμα που κάνουμε τώρα είναι άλμα σε σχέση με την μεγάλη καθυστέρηση που υπήρχε στο παρελθόν, στις εξυπηρετήσεις των πολιτών. Είναι η κατάργηση του βιβλιαρίου υγείας και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η ασφαλιστική ενημερότητα που θα την παίρνουν μέσω υπολογιστή», είχε τονίσει σε παλιότερες δηλώσεις του ο αρμόδιος υφυπουργός, Τάσος Πετρόπουλος.

«Θα αρκεί ο αριθμός που έχει ο κάθε ασφαλισμένος, δεν χρειάζεται να κουβαλάει χαρτιά και βιβλιάρια. Ούτε καν να πηγαίνει στο φαρμακείο τις συνταγές. Θα εμφανίζονται κατ' ευθείαν στον υπολογιστή του φαρμακείου, από τον γιατρό που δίνει την εντολή», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Με την ίδια τροπολογία καταργείται η διάταξη, με την οποία δε γίνονταν δεκτές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για διαστήματα μισθολογικών περιόδων, που δεν είχαν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, όπως και ότι η υποβολή ΑΠΔ επόμενων, μετά τη βεβαίωση οφειλής, μισθολογικών περιόδων, δεν γίνεται δεκτή μέσω διαδικτύου, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

Η τροπολογία κρίνεται σκόπιμη καθώς το μέτρο της αναστολής της υποβολής των ΑΠΔ αποδείχθηκε στην πράξη μη αποτελεσματικό μέτρο πίεσης σε βάρος των εργοδοτών που ήταν ασυνεπείς στις κοινωνικοασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να θίγονται τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων. Πλέον, θα απεικονίζεται το ασφαλιστικό ιστορικό και των εν λόγω εργαζομένων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar ;;;!

  'η να μπορεί να δει ο φαρμακοποιός ότι έχει εκδοθεί συνταγή στο όνομά μου και εγώ να μην πάω σε αυτόν ( τον γνωστό μου ) αλλά σε κάποιον άλλο. Πρέπει να γίνει ασφαλές το σύστημα, όχι πρόχειρο.

 2. avatar ;;;

  Έχω φίλους φαρμακοποιούς.Θα μπορούν δηλ. να δούν μέσω του συστήματος από ποιόν έχω αγοράσει τα φάρμακα? Θα πρέπει να υπάρχει ασφάλεια στο σύστημα, όχι προχειρότητες.

 3. avatar fonias

  Και αν εγώ δώσω τον αμκα μου σε άλλον τι γίνεται????Θα μπορούν να γράφουν συνταγές και εξετάσεις στην πλάτη του οποιουδήποτε και επίσης αν ο γιατρός πληρώνεται με το κομμάτι ,που λένε στο χωριό μου ,θα περνάει επισκέψεις κάργα. Κανένας έλεγχος δηλαδή..

 4. avatar Autoapascholoumenos

  Η απόλυτη προχειρότητα. Το ηλεκτρονικό σύστημα "βλέπει" ως ανασφάλιστους πολλούς από εκείνους που είναι απολύτως ασφαλισμένοι. Και σου λέει ο "γιατρός" (τρομάρα τους) ότι δεν μπορεί να σου γράψει τη συνταγή. Και εμείς αναρωτιόμαστε, πού είσαι ρε Μπολακη, οεο;

 5. avatar nice

  να και ένα καλό

 6. avatar Καπόνε

  Οι εξετάσεις που γράφονται ηλεκτρονικά έχουν ένα βασικό πρόβλημα. Όσες έχουν γραφτεί πριν απο τις 28/2 πρέπει να ξαναγραφτούν καθώς δεν ισχύουν απο 1/3 αφού είναι η περίοδος "αλλαγής" περιόδου ασφάλισης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει