Περίφημοι ελληνικοί στρατοί

Από στρατιωτικές πόλεις-κράτη μέχρι και τα επίλεκτα πολεμικά σώματα


ΕΛΛΑΔΑ
17:15
22/11/2012
Περίφημοι ελληνικοί στρατοί
70
loading

Η ελληνική στρατιωτική ιστορία βρίθει από ένδοξες στιγμές και χρυσές πολεμικές σελίδες.

Από την αρχαιότητα μέχρι και τη σύγχρονη ιστορία, οι ελληνικές δυνάμεις μετρούν ανά τους αιώνες αποφασιστικές νίκες και δαφνοστεφανωμένες εκστρατείες.

Είτε μιλάμε για πόλεις-κράτη με στρατιωτική οργάνωση, όπως η αρχαία Σπάρτη, είτε για το επίλεκτο σώμα των ελλήνων αξιωματικών που απάρτιζαν τον Ιερό Λόχο της Μέσης Ανατολής, περίφημα στρατεύματα και μεμονωμένα εκλεκτά τάγματα έκαναν πάντα τη διαφορά.

Οι επίλεκτες μονάδες καλά εκπαιδευμένων στρατιωτών είναι άλλωστε η ολοκλήρωση του δόγματος ότι ο πόλεμος είναι τέχνη που κατακτιέται με την εκπαίδευση.

Μετά λοιπόν τις εκλεκτότερες στρατιωτικές μονάδες της Ιστορίας, ας δούμε τους περίφημους στρατούς στα πλούσια χρονικά της Ελλάδας...

Σπαρτιατική Φάλαγγα

Η πόλη του Λυκούργου, ειδικά μετά τους Μεσσηνιακούς Πολέμους, είναι που καθόρισε τον τρόπο «επιστημονικής» διεξαγωγής του πολέμου, αναγορεύοντας τη μάχη σε πολεμική τέχνη. Η Σπάρτη δημιούργησε τον πρώτο τακτικό στρατό του αρχαίου κόσμου, έναν στρατό επαγγελματικό μεν, αλλά χωρίς μισθό, στον οποίο ο πολίτης ήταν διά βίου (μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας του) και για όλο το διάστημα της ημέρας οπλίτης. Η αξιοθαύμαστη δομή του σπαρτιατικού στρατού, ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ., είχε ως κύριο σώμα μάχης τη λακωνική φάλαγγα, ενώ ο βασικός πυρήνας του αποτελούνταν από άντρες που ήταν στενά δεμένοι μεταξύ τους με όρκο. Οι οπλίτες της λακωνικής φάλαγγας φορούσαν ερυθρά χλαίνη -για να μην είναι άμεσα ορατό το αίμα τους κατά τον τραυματισμό-, κρατούσαν χάλκινη ασπίδα μεγάλου μεγέθους (με σήμα ένα τεράστιο κεφαλαίο «Λ») και πολεμούσαν με δόρυ 3-4 μέτρων. Για τις μάχες σώμα με σώμα (εκ του συστάδην), χρησιμοποιούσαν τα ειδικής κατασκευής λακωνικά ξίφη τους. Η μακρά πολεμική παράδοση των Λακεδαιμόνιων δεν συγχωρούσε εκείνους που έδειχναν δειλία προ του εχθρού: ονομάζονταν χλευαστικά «τρέσαντες» (τρέμοντες) και τόσο αυτοί οι «ριψασπίδες» όσο και η οικογένειά τους δεν είχαν πλέον καμία υπόληψη στην πόλη. Η πολεμική αρχή των Σπαρτιατών, το «νικάν ή απόλλυσθαι» (να νικούν ή να σκοτωθούν) είναι που έκανε τον στρατό τους πανίσχυρο, αφού στην αρχαία Σπάρτη δεν ήταν αξιοσημείωτο το να είναι αλλά το να μην είναι κανείς γενναίος...

Παρά το αξιόμαχο του συνόλου του σπαρτιατικού στρατεύματος, υπήρχε ωστόσο ένα επίλεκτο τμήμα 300 ανδρών, οι περίφημοι «Ιππείς», το οποίο συγκροτούσαν οι καλύτεροι σπαρτιάτες «Όμοιοι» πολεμιστές, δηλαδή οι καλύτεροι των καλυτέρων! Αυτοί είχαν την τιμή να πολεμούν στην πρώτη γραμμή, δίπλα στον βασιλιά τους. Οι «Ιππείς» δεν είχαν καμία διαφορά στον τρόπο μάχης από τον υπόλοιπο στρατό των Λακεδαιμόνιων, καθώς σχημάτιζαν κι αυτοί φάλαγγες. Αν και ονομάζονταν «Ιππείς», ήταν στην πραγματικότητα πεζοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα δράσης των «Ιππέων» ήταν η μάχη των Θερμοπυλών, όπου ο Λεωνίδας ηγούταν αυτού ακριβώς του τμήματος...

Ιερός Λόχος Θηβών

Ο Ιερός Λόχος των Θηβών ήταν μια από τις κορυφαίες πολεμικές μονάδες που έδρασαν ποτέ στην αρχαία Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 379 π.Χ. από τον Γοργίδα, σε μια εποχή που η Θήβα είχε αποτινάξει τον σπαρτιατικό ζυγό. Ο λόχος απαρτιζόταν από 300 άνδρες, από τους πλέον εξέχοντες νέους της πόλης στις αθλοπαιδιές και ειδικά στην πάλη. Είχαν όλοι τους αριστοκρατική καταγωγή και ήταν προσεκτικά διαλεγμένοι σε ζευγάρια επιστήθιων φίλων, για να κρατούν τις γραμμές του λόχου αδιάσπαστες. Η εντατική εκπαίδευσή τους και οι συχνές μάχες τους, με δημόσια δαπάνη, έκαναν τον λόχο φόβητρο ξακουστό. Οι μεγαλύτερες στιγμές του λόχου σημειώθηκαν υπό τις διαταγές του Πελοπίδα -παρέμεινε αήττητος για 35 χρόνια- ενώ καταστράφηκε ολοκληρωτικά στη μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.) από το Μακεδονικό Ιππικό του Φίλιππου, το οποίο και διοικούσε ο Μέγας Αλέξανδρος. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Ιερός Λόχος των Θηβών ιδρύθηκε από τον Γοργίδα, ο Διόδωρος ο Σικελιώτης μαρτυρεί ωστόσο την ύπαρξη του Ιερού Λόχου ήδη από το 424 π.Χ., κατά τη μάχη του Δηλίου.

Αθηναϊκό Ναυτικό

Μέχρι το 490 π.Χ., η μετέπειτα θαλασσοκράτειρα Αθήνα διέθετε μεν στόλο, ανταγωνιζόταν στη θάλασσα ωστόσο με τα Μέγαρα και την Κόρινθο. Τη χρησιμότητα ισχυρού στόλου αντιλήφθηκε πρώτος ο Θεμιστοκλής, ο οποίος και έπεισε τους Αθηναίους να αναλάβουν τις σχετικές δαπάνες. Για την επάνδρωση των πλοίων πολλοί οπλίτες αναγκάστηκαν να μετατραπούν σε ναύτες, κατηγορώντας τον Θεμιστοκλή ότι μετέτρεψε τους αριστοκράτες από ευγενείς πολεμιστές σε κωπηλάτες. Το 480 π.Χ. ωστόσο, κατά την εισβολή των Περσών, η Αθήνα μπορούσε να αντιπαρατάξει 200 ετοιμοπόλεμες τριήρεις και να νικήσει τους Πέρσες στη θάλασσα. Μετά την ήττα των Περσών, η Αθήνα είχε ήδη γίνει σημαντική ναυτική δύναμη, ενώ με τους φόρους επί των συμμάχων της κατάφερε να αυξήσει κι άλλο τον στόλο της σε 400 τριήρεις. Η αθηναϊκή θαλασσοκρατορία ήταν πλέον αδιαμφισβήτητη! Από τότε ως τον θάνατο του Αλέξανδρου (323 π.Χ.), η Αθήνα αποτελούσε τη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη της Ελλάδας.

Μακεδονική Φάλαγγα

Ο χαρακτηριστικός τρόπος παράταξης μάχης, αρχικά των Μακεδόνων και στη συνέχεια όλων των κρατών των επιγόνων του Αλέξανδρου, ήταν και ο πρώτος σχηματισμός βαρέως πεζικού στη Μακεδονία. Η μακεδονική φάλαγγα, στην πλήρη ανάπτυξή της, αποδίδεται στον Μέγα Αλέξανδρο, η μεταρρύθμιση πάντως της οπλιτικής φάλαγγας στην περίφημη μακεδονική συντελέστηκε από τον Φίλιππο Β΄. Η φάλαγγα αποτελούταν από ελεύθερους επαγγελματίες της Μακεδονίας, από μικροϊδιοκτήτες αγρότες και αστούς των πόλεων, ενώ η προέλευση κάθε τάξης στη φάλαγγα από συγκεκριμένη περιοχή συνέβαλε στο να σφυρηλατείται το ομαδικό πνεύμα και να εξασφαλίζεται έτσι η καλύτερη απόδοση του σώματος. Υπό τη διοίκηση λοιπόν του Φιλίππου Β' και μετέπειτα του γιου του Αλέξανδρου, η Μακεδονική Φάλαγγα έγινε πανίσχυρος σχηματισμός, με ακρογωνιαίο λίθο της πολεμικής της τακτικής την περίφημη σάρισα: η τρομερή εμπρόσθια δύναμη κρούσης της φάλαγγας, με τις σάρισες των τριών πρώτων σειρών να εκτείνονται τουλάχιστον πέντε μέτρα μπροστά από το μέτωπό της, της έδινε μια ακαταμάχητη ορμή που ήταν πρακτικά αδύνατο να αποτραπεί κατά μέτωπο. Το μακεδονικό «υπερόπλο» έδωσε στον Αλέξανδρο την υπεροχή στην εκστρατεία του στα πέρατα της οικουμένης...

Οι Μυρμιδόνες του Αχιλλέα

Η ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Φθίας [η σημερινή ανατολική Φθιώτιδα] φιλοξενούσε, σύμφωνα με τον Όμηρο, τον περίφημο πολεμικό λαό των Μυρμιδόνων και αποτελούσε πατρίδα του Αχιλλέα, γιου του Πηλέα και της Θέτιδας. Ο ημίθεος Αχιλλέας και οι Μυρμιδόνες του πήραν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο και διέπρεψαν με τα στρατιωτικά ανδραγαθήματά τους και τον απαράμιλλο ηρωισμό τους στη μάχη.

Ιερός Λόχος 1821

Το στρατιωτικό σώμα συγκροτήθηκε στη Φωξάνη -πόλη στα όρια της Μολδαβίας με τη Βλαχία- στα μέσα Μαρτίου 1821 από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, αποτελούμενο κυρίως από εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας και της Οδησσού. Ήταν μάλιστα η πρώτη οργανωμένη στρατιωτική μονάδα της Επανάστασης του 1821 αλλά και του ελληνικού στρατού γενικότερα. Ο Υψηλάντης πίστευε ακράδαντα πως οι νεαροί αυτοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν την ψυχή του στρατού του, γι’ αυτό και τους έδωσε το περίφημο όνομα του Ιερού Λόχου των Θηβών. Οι άνδρες του Ιερού Λόχου ήταν οπλίτες, εφοδιασμένοι με καραμπίνες και ξιφολόγχες. Έφεραν στολές από μαύρο ύφασμα με τρίχρωμο εθνόσημο, ενώ στο κάλυμμα της κεφαλής -κάτω από το λοφίο- υπήρχε η φράση «Ελευθερία ή Θάνατος». Στη Φωξάνη, οι σπουδαστές που δεν είχαν καμία στρατιωτική εμπειρία άρχισαν να γυμνάζονται και να εκπαιδεύονται στη χρήση των όπλων και της λόγχης. Η πρώτη μεγάλη μάχη, αν εξαιρέσουμε μερικές μικροσυμπλοκές, που επιλέγει να δώσει ο Υψηλάντης με τον Ιερό Λόχο του είναι στην κωμόπολη του Δραγατσανίου, όπου είναι εγκατεστημένη ισχυρή οθωμανική φρουρά. Οι Ιερολοχίτες πολέμησαν ηρωικά και έγραψαν μια ένδοξη σελίδα στη νεοελληνική αγωνιστική ιστορία.

Ιερός Λόχος Μέσης ΑνατολήςΗ ελληνική στρατιωτική «μονάδα ειδικών δυνάμεων» συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου -το 1942- στη Μέση Ανατολή και αποτελούταν εξολοκλήρου από αξιωματικούς και των τριών όπλων, κάτω από τις εντολές του συνταγματάρχη Τσιγάντε. Ο Ιερός Λόχος πολέμησε στο πλευρό της βρετανικής SAS στην έρημο της Λιβύης και το Αιγαίο, καθώς επίσης και με τις γαλλικές δυνάμεις του στρατηγού Λεκλέρκ στην Τυνησία. Στη συνέχεια συμμετείχε σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και στην απελευθέρωση νησιών του Αιγαίου. Ο Ιερός Λόχος διαλύθηκε τον Αύγουστο του 1945, αποτελώντας τον πρόδρομο των σύγχρονων ελληνικών ειδικών δυνάμεων. Η δράση του Ιερού Λόχου περιλάμβανε κυρίως επιχειρήσεις καταδρομικές και εκκαθαριστικές, με αξιόλογα αποτελέσματα τόσο στη Βόρεια Αφρική όσο και το Αιγαίο. Η επίλεκτη μονάδα ιδρύθηκε αρχικά ως Λόχος Επιλέκτων Αθανάτων και μετονομάστηκε στη συνέχεια σε Ιερό Λόχο από τον επικεφαλής της, συνταγματάρχη Πεζικού Χριστόδουλου Τσιγάντε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

70
σχόλια
 1. avatar ΜΑΥΡΟΣ ΟΥΣΣΑΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

  Ο ΙΕΡΌΣ ΛΌΧΟΣ,ΜΕΤΆ ΤΟ ΠΡΟΔΟΤΙΚΌ ΚΊΝΗΜΑ ΤΟΥ 1944 ,ΣΤΗΝ ΜΕΣΑΗ ΑΝΑΤΟΛΉ,ΞΑΝΑΦΤΙΆΧΤΗΚΕ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΡΧΉ,ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ ΚΑΙ ΜΌΝΟ ΜΕ ΠΑΤΡΙΏΤΕΣ,ΑΠΟΚΛΕΊΟΝΤΑΣ ΌΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΆ ΠΡΟΔΟΤΙΚΆ ΣΤΟΙΧΕΊΑ!!!
  ΑΓΩΝΊΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΊΑ,ΚΑΤΆ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΏΝ ΤΟΥ ΚΕΣΣΕΛΡΙΝΓΚ,ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΆΣΕΙ ΣΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΆ,ΝΑ ΟΝΟΜΆΖΕΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΔΟΤΙΚΌΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΌΣ,ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΈΣ!!!!
  ΖΗΤΏ Ο ΙΕΡΌΣ ΛΌΧΟΣ!!!!
  ΖΗΤΏ Η ΤΑΞΙΑΡΧΊΑ ΤΟΥ ΡΊΜΙΝΙ!!!
  ΔΌΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΉ ΣΤΗΝ ΟΜΆΔΑ Χ ΚΑΙ ΤΑ ΤΆΓΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΊΑΣ!!!!
  ΖΗΤΏ Ο ΑΝΤΩΝ ΤΣΑΟΎΣ!!!!!!!!!!

 2. avatar bill

  Ε, πάντως ο ιερός λόχος του '21 δεν ήταν και επίλεκτο σώμα... Σώμα φοιτητών ήταν, που στην πρώτη μάχη τους καταέσφαξαν οι τούρκοι... Ηρωικό ναι, επίλεκτο όχι...

 3. avatar el

  αυτοί ήταν χρυσαυγίτες ή κνίτες προοδευτικοί ? Η τελευταία γενιά μεγάλωσε με βαλιανάτο , περιοδικά σα το κλικ και το κοσμοπόλιταν , και όσοι περισσότεροι μετανάστες τόσο καλύτεροι γινόμαστε . Με τέτοιο λαμπρό στρατό νικουμε κάθε μας εχθρό , φίλοι πακιστανοί και αλβανοί

 4. avatar mio

  ο χειρότερος στρατός της αρχαιότητας δεν μπορεί καν να συγκριθεί με τον καλύτερο του σήμερα....

 5. avatar thois

  ΕΑΜ - ΕΛΑΣ......
  ο ηρωικοτερος στρατος της ανθρωποτητας με τα μεγαλυτερα κατορθωματα ολων των εποχων.(μεχρι και οι εχθροι του το παραδεχτηκαν)
  Ας αναλογιστει κανεις με ποιον στρατο πολεμησε....με τους προγονους των χρυσαυγητών....
  μεγαλη στρατιωτικη μηχανη οι ναζι, αλλα δεν αντεξαν το ανταρτικο το οποιο αν δεν το προδιδαν πολιτικοι(οπως σημερα προδοτες) θα εφτανε ως τη γερμανια

  1. avatar megaloagroths

   thois αυτος η ηρωικος στρατος εδιωξε εκανε πλιατσικο στα χωρια εκλεβε και βιαζε,οι γερμανοι δεν καναν τιποτα μπροστα σε αυτους
   εμεις στη θεσσαλια το ξερουμε καλα,ο παππους μου με 10 παιδια τα παρατησε ολα και πηγε στην κοντινοτερη πολη οπως και ολοι οσοι μενανε στα χωρια,τα βραδυα γυρνουσανε στα χωρια και αρπαζανε τα παντα,οντως πολυ ηρωικο

   1. avatar Aristotelion

    μεγαλοαγροτη... ο πάππούς όμως δε μας είπες.. Τα πολλά κτήματα που κληρονόμησες πως τα απέκτησε???
    μήπως ήταν κληρωνομιά από τον δικό του παππού, που έκανε μπίζνες με τους τούρκους??? Μηπώς σε λέν και Μπέη? Το "ελληνικότατο " επωνυμο που φέρουν πολλοί μεγαλοαγρότες της θεσσαλίας... Μήπως ήταν από αυτούς που μετά τον αναδασμό δεν δίναν την γή στους μικρο-αγρότες δικαιούχους?? μήπως το μίσος σου και τα ψέμματα για τον Ελλάς έχουν να κάνουν με το γεγονός οτί ο αντάρτης στρατηγός Σουρλσας εφάρμοσε το διάταγμα του αναδασμού στη θεσσαλία και έδωσε στους μικρούς αγρότες από ένα κομμάτι γης?

    1. avatar megaloagroths

     τα ψεματα που λεω ελα να τα πεις σε μια γιαγια στο χωριο που την πηραν οι ανταρτες και την παρατησαν εγγυο
     οπως και στο θειο μου που εκανε το λαθος να παει βραδυ να βοσκησει τα προβατα και τον σκοτωσανε
     αν και δεν σου πεφτει λογος ουτε ετσι με λενε αλλα και ο παππους μου ηταν φτωχος οπως χιλιαδες θεσσαλοι τοτε μιας και ολοι ζουσανε απο προβατα δεν υπηρχαν ουτε κτηματα ουτε τιποτα μονο βοσκοτοπια,οτι εχουμε αποκτηθηκε τα τελευταια 30 χρονια
     και μιας και υποστηριζεις τον ελλας θα μας πεις με ποιον πολεμουσαν και γιατι?

  2. avatar megaloagroths

   μπορεις να μας πεις με ποιον πολεμουσαν και γιατι?

  3. avatar giannis

   Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ έδωσε μερικές μαχες εναντίον των κατακτητών αλλά ο κύριος ρόλος του ήταν η εξόντωση καθε μη κομουνιστικού αντιστασιακου κινήματος. Περα από το πλιάτσικο που εφάρμοζε στα χωριά .

  4. avatar sailor

   το αντάρτικο θα έφτανε ως τη γερμανία....μάλιστα..!!αυτα να μας πείς που τα διαβάζεις...και σε πιο πλανήτη ζεις..!!!σε λίγο θα μας πείς οτι το 2ο παγκόσμιο τον κέρδισε το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ..χαχαχαχ....αυτοί έκαναν απόβαση στη Νορμανδία, τη μάχη στις Αρδέννες, το έπος του 40 , αυτοί πολεμησαν στα οχυρά Ρούπελ, εκαναν τη μάχη της κρήτης, κέρδισαν τη μάχη του στάλινγκραντ, τη μάχη με το Ρόμελ στην έρημο κλπ....!!!το να κατέχεις την ύπαιθρο αλλά όχι τις πόλεις και τα λιμάνια....είναι στρατηγικά ΑΣΗΜΑΝΤΟ....!!!άμα πάμε τώρα σε γοργοπόταμο κλπ....αυτό έγινε απο συνδυασμένες δυνάμεις και όχι μόνο τον ΕΛΑΣ!!!ΞΥΠΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΙΣΤΟΡΙΑ....ΜΗΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΜΕΡΙΚΩΝ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ ΟΠΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ/ΤΑΝΚΣ/ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ/αεροπλανοφορων.....με 10 ,000 αντάρτες...ΝΑΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΙΓΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ...!!!Υ.Σ αν το αντάρτικο είχε επικρατήσει τώρα θα έμενες σε διαμέρισμα 20 τ.μ με ύψος 2 ,50 και θα έπαιρνες 150 ευρώ μισθο....κάνε μια βόλτα απο τις πρώην ΕΣΣΔ χώρες...!!

  5. avatar mygdonas

   ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΦΑΓΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ.ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΣΤΟΝ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Ο ΕΑΜ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΕΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟ ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΙ ΡΟΥΛΗΔΕΣ.

   1. avatar moraitis patrinos

    το ρουληδες απο το αντρουληδες;

 6. avatar Aimilios

  ρε παιδια τι φασιστικο αρθρο ητανε αυτο,
  απο ποτε βαφτισαμε ελληνικη την μακεδονικη φαλλαγα;;;;
  Τι κανει η νεολαια του συριζα για αυτο; γιατι δεν ξαναδιαδηλωνει στα Σκοπια υπερ της παραχωρησης των σπιτιων μας στους γυφτοσκοπιανους;;;
  Τι κανει ο Τσιπρας που οι βρωμοελληνες καπηλευονται το ονομα των αδερφων του των σκοπινανων;;;
  Επιτελους ας πουμε στοπ στον φασισμο

  1. avatar mio

   η ειρωνία στο γραπτό λόγο δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή...

 7. avatar THEODORA

  Τέτοια εκπαίδευση ακριβώς γίνεται ακόμα και σήμερα στο στρατό, από εγκεκριμένους στρατιωτικούς....

  1. avatar moraitis patrinos

   εχεις παει στρατιωτης και ξερεις;

   1. avatar THEODORA

    @moraitis patrinos Εχεις δίκιο,είμαι κλεισμένη χρόνια σε ένα σπίτι και δεν μου επιτρέπεται να συναναστρέφομαι με άντρες ωστώσο δεν γνωρίζω.....Εσύ που πήγες (για να εκφερεις άποψη) σε κόβω βεβαια για πρωτη γραμμή....

    1. avatar moraitis patrinos

     τοσους λογαριασμους εχεισ που πηρες οκτω θετικες.; για την ιστορία παντως 17 μηνες στην περιφερεια του νομου κιλκις υπηρετησα.

 8. avatar perseus

  ΑΝ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΔΕΝ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΑ ΔΥΝΑΜΗΣ,ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ.

 9. avatar Nicholas

  Μια φώτο απ τον σημερινό στρατό από κουραμπιέδες βισματείες παρέα με τον Παναγιωτόπουλο δεν είχε το άρθρο για να γελάσουμε!

 10. avatar Vinek

  Περηφανος που ειμαι Ελληνας!

 11. avatar ROBOCOP

  Ευτυχώς που πέρα απ τη σαπίλα του σύγχρονου μισελληνισμού που βιώνουμε, υπάρχει και αυτή η Ελλάδα!

  1. avatar moraitis patrinos

   ποια εκεινη που ισοπεδωσε μια ολοκληρη πολη (πλην της οικιας του πινδαρου). για το στρατηλατη λεω και για τους κακομοιρους με ελληνικη παιδεια και καταγωγη θηβαιους απο τους αμφισβητουμενους βαρβαρους στρατιωτες ρου σφαγεα του αρχαιου κοσμου;

   1. avatar mygdonas

    Η ΘΗΒΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΦΟΙΝΙΚΗΖΟΥΣΑ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΟΥΔΑΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΣΩΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΛΛΗΝΙΣΕΙ ΟΡΘΩΣ ΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ.

 12. avatar Q mark

  Ο Ιερός λόχος του 1821, έδωσε αυτήν τη μία μάχη όπου και υπέστη πανωλεθρία (αν έκανε τον κόπο ο αρθρογράφος, το αναφέρει ακόμα και η βικιπαίδεια, από την οποία είναι copy-paste η παράγραφος, λίγο παρακάτω). Τι σχέση έχει με το συνώνυμο λόχο των Θηβών, ή τις φάλαγγες των Σπαρτιατών ή των Μακεδόνων?
  Δεν είναι οοοοοολη η ιστορία της Ελλάδας γραμμένη με "χρυσά γράμματα" υποχρεωτικά ...

  1. avatar mygdonas

   ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΠΕΣΕ ΜΕ ΠΡΟΔΟΣΙΑ Ο ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ ΔΕΝ ΕΦΥΓΑΝ ΑΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΝΔΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΙΩΝΙΑΣ ΔΟΞΑΣ.

   1. avatar Q mark

    Σύμφωνοι Μύγδονα, απλά σημειώνω ότι δεν πρόλαβε να αφήσει ιστορία όπως τα υπόλοιπα στρατ. σώματα που αναφέρθηκαν στο άρθρο.
    Δε μειώνω την αξία τους. Αλοίμονο! Αντίθετα, οι ιερολοχίτες, αμούστακοι φοιτητές, έδειξαν - ασχέτως αποτελέσματος - πατριωτισμό και υποδειγματική αφοσίωση. Ανήκουν στο πάνθεον των ηρώων!

 13. avatar mygdonas

  Ο ΦΟΝΙΚΟΤΕΡΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΦΑΛΑΓΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΑΡΙΣΕΣ.

 14. avatar innotrading

  Και μετά από αυτά που διάβασα θυμήθηκα τη δικιά μου θητεία δυο δεκαετίες και βάλε όπου υπηρετούσα σε μονάδα επιστρατεύσεως του υγειονομικού και λάβαμε διαταγή να ενεργοποιηθούμε για να μετάσχουμε σε κλαδική άσκηση, τι να περιγράψω απορημένα παιδικά βλέμματα όταν πήγαμε σε ένα δημοτικό σχολείο που τα σχέδια προέβλεπαν να γίνει νοσοκομείο και κανένας δεν τους ειδοποίησε να μην παν για μάθημα, τα ΡΕΟ να μην παίρνουν μπροστά με τίποτα, να μην υπάρχουν τα σχέδια για το πως στήνεται ένα κινητό νοσοκομείο οι γεννήτριες εννοείτε ότι είχαν μουλαρώσει και ένας διοικητής στα πρόθυρα νευρικής κατάρρευσης... ελπίζω να έχουν αλλάξει τα πράγματα

  1. avatar AntiSeOla

   Με την ελπίδα θα μεινεις. Σε περιπτωση πολέμου οι Τούρκοι σε 10 μέρες θα κανουν παρελαση στη Θεσ/νικη.

   1. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

    Παρέλαση στη Θεσσαλονίκη; Και γιατί δεν την έχουν κάνει αυτή την "παρέλαση" μέχρι τώρα; Ε;

   2. avatar gio

    antiseola πως φαίνεται ότι δεν έχει πάει φαντάρος, ή ότι υπηρέτησες άοπλος.

 15. avatar mygdonas

  ΜΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΣΠΙΔΕΣ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΛΑΜΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΟΡΓΟΝΕΙΟ ΤΟ ΦΙΔΙ ΤΑ ΚΟΚΟΡΙΑ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΠΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΑΧΝΗ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Κ.Α.

 16. avatar AntiSeOla

  Αναδημοσιευση από το σάιτ της ΧΑ είναι;;

  1. avatar giannis

   απο τους διεθνιστές πληρώνεσαι?

 17. avatar ψύχραιμος

  "Η ελληνική στρατιωτική ιστορία βρίθει από ένδοξες στιγμές και χρυσές πολεμικές σελίδες..."
  ...Οι Μυρμιδόνες του Αχιλλέα...

  1. avatar moraitis patrinos

   μετα τα παραμυθια της χαλιμας εχουμε και τα παραμυθια του ομηρου......

   1. avatar mygdonas

    ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ ΠΑΡΑΜΥΘΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΛΙΑΔΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΗΝ ΤΡΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ.Η ΤΡΟΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ.

    1. avatar moraitis patrinos

     την τοια την ανακαληψαν και ειναι υπαρκτη αλλα κατα ποσον ηταν υπαρκτοσ ο αχχιλεας και οι μυρμηδονες σε λιγο θα μας πεις οτι ηταν και ημιθεος και ατρωτος. μυθολογικο προσωπο ειναι ο αχχιλεας.

     1. avatar mygdonas

      ΝΑΙ ΥΠΑΡΚΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΦΘΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΦΑΡΣΑΛΑ.Η ΛΕΞΗ ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΨΕΜΑ ΑΛΛΑ ΛΕΩ ΑΦΗΓΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ.ΤΟΤΕ ΑΡΝΗΣΑΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΙΛΛΙΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ.

     2. avatar ψύχραιμος

      mydgona έλα πες την αλήθεια απλά τρολάρεις, δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος με μυαλό στρουθοκαμήλου στην κυριολεξία.

    2. avatar ψύχραιμος

     Ναι και ο Dan Brown γράφει ιστορικά βιβλία...βέβαια στο Matrix που ζεις mygdona μπορεί να πιστεύεις και σε κανένα δωδεκάθεο. Έχεις καμιά κατανόηση τι σημαίνει μυθιστόρημα, έπος και προφορική παράδοση με μυθικά στοιχεία και τι σημαίνει ιστορία;

     1. avatar mygdonas

      ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕ ΨΕΥΤΗ ΤΗΝ ΤΡΟΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΝΑΙ Η ΟΧΙ.

 18. avatar mygdonas

  ΑΝ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΙΜΑΙ ΛΑΤΡΗΣ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ.

  1. avatar moraitis patrinos

   εισαι απο αυτους μακεδονες που πηγαινουν εκδρομες για ψωνια σε σκοπια και βουλγαρια και μετα διαδηλωνουν για την τησ μακεδονιας;

  2. avatar AntiSeOla

   Σιγα ρε απόγονε του Μεγαλέξανδρου...

   1. avatar mygdonas

    ΝΑΙ ΡΕ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΡΟΥ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΝΤΟΠΙΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΓΡΑΙΚΟΜΑΝΟΣ.ΑΝ ΕΛΕΓΑ ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΘΑ ΣΕ ΑΡΕΖΕ Ε ΡΟΥΛΗ.

  3. avatar ψύχραιμος

   Έγω πάνω σε αυτό το θέμα είμαι λάτρης των 700 Θεσπιών (ίσως να το σκότωσα) και 400 Θηβαίων που δεν τους αναφέρει ποτέ κανείς. Χωρίς να υποβαθμίσω τους Σπαρτιάτες αλλά από τα αντίστοιχα "ΟΥΚ" της εποχής που τους δεσμεύουν τόσο οι θεσμοί, φιλοσοφία και ανατροφή όσο και η εκπαίδευσή τους, κάτι λιγότερο δεν περίμενα αλλά οι άλλοι ούτε δόξα περίμεναν ούτε δεσμευμένοι ήτανε αλλά θυσιατήκανε επειδή είχαν ανώτερα ιδεώδη.

   1. avatar dimitris_xalkida

    καποιος πρεπει να σε ενημερωσει οτι οι Θηβαιοι πολεμησαν στο πλευρο του Ξερξη και μαλιστα με μεγαλο ζηλο....

    1. avatar Κυνικός

     @dimitris-xalkida Σωστός, οι 400 ήτανΘεσπιείς και οι 700 Πλαταιείς

     1. avatar ψύχραιμος

      Πάτε να με δουλέψετε και οι δυό σας; Ο Ηρόδοτος αναφέρει:
      202 ἦσαν δὲ οἵδε Ἑλλήνων οἱ ὑπομένοντες τὸν Πέρσην ἐν τούτῳ τῷ χώρῳ, Σπαρτιητέων τε τριηκόσιοι ὁπλῖται καὶ Τεγεητέων καὶ Μαντινέων χίλιοι, ἡμίσεες ἑκατέρων, ἐξ Ὀρχομενοῦ τε τῆς Ἀρκαδίης εἴκοσι καὶ ἑκατόν, καὶ ἐκ τῆς λοιπῆς Ἀρκαδίης χίλιοι· τοσοῦτοι μὲν Ἀρκάδων, ἀπὸ δὲ Κορίνθου τετρακόσιοι καὶ ἀπὸ Φλειοῦντος διηκόσιοι καὶ Μυκηναίων ὀγδώκοντα. οὗτοι μὲν ἀπὸ Πελοποννήσου παρῆσαν, ἀπὸ δὲ Βοιωτῶν Θεσπιέων τε ἑπτακόσιοι καὶ Θηβαίων τετρακόσιοι.
      -και στην τρίτη μέρα
      222 οἱ μέν νυν σύμμαχοι οἱ ἀποπεμπόμενοι οἴχοντό τε ἀπιόντες καὶ ἐπείθοντο Λεωνίδῃ, Θεσπιέες δὲ καὶ Θηβαῖοι κατέμειναν μοῦνοι παρὰ Λακεδαιμονίοισι. τούτων δὲ Θηβαῖοι μὲν ἀέκοντες ἔμενον καὶ οὐ βουλόμενοι· κατεῖχε γὰρ σφέας Λεωνίδης ἐν ὁμήρων λόγῳ ποιεύμενος· Θεσπιέες δὲ ἑκόντες μάλιστα, οἳ οὐκ ἔφασαν ἀπολιπόντες Λεωνίδην καὶ τοὺς μετ᾽ αὐτοῦ ἀπαλλάξεσθαι, ἀλλὰ καταμείναντες συναπέθανον. ἐστρατήγεε δὲ αὐτῶν Δημόφιλος Διαδρόμεω.

   2. avatar Κυνικός

    Θεσπιέων 🙂

    1. avatar ψύχραιμος

     αμ μπράβο είχα φάει τρελό σκάλωμα

   3. avatar mygdonas

    ΣΩΣΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.

 19. avatar Takis52

  Draculiari το Ι5 το πηρεσ δειχνοντας τα σχολια που κανεις στο site,ε;

 20. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

  Μ´ αρέσει που καμαρώνεις κιόλας Δράκουλα. Αυτό είναι μεγάλη ξεφτίλα για έναν άντρα, ...

 21. avatar ROBOCOP

  Ναι!Ειδικές δυνάμεις!Δεν είμαι ... σαν εσένα!

 22. avatar THEODORA

  @ Spiros Ops....Να που συμφωνουμε και σε κάτι.Εκτιμώ τον Carlin και ενστερνίζομαι τις απόψεις του,άρα και αυτή..

 23. avatar krystalos

  Παρ' ότι διαφωνώ με την άποψη του George Carlin εντούτοις σου βάζω θετική γιατί μου άρεσε η αιτιολόγηση σου.

 24. avatar panayiotis

  Αγαπητέ μου φίλε δράκουλα, αφού διατείνεσε ότι γνωρίζεις την ιστορία της εποχής θα έπρεπε να ξέρεις ότι στην Ελλάδα είχε επανέλθει το παλάτι και κατ' επέκταση όλοι οι επιτελείς ήταν "γαλανόλευκοι"!!!
  Άρα αφού μέμφομαι τους αξιωματικούς και όχι τους στρατιώτες μάλλο θα πρέπει να με κατηγορήσεις ότι φοράω κόκκινα γυαλιά και όχι μπλέ!!
  Αλλά μάλλον όλα στη ζωή σου θα τα κοιτάς μέσα από χρωματιστά γυαλιά, οπότε άδικος κόπος να συζητά κάποιος μαζί σου σοβαρά.

 25. avatar krystalos

  Πιστεύω ότι η εθνική υπερηφάνεια είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό συναίσθημα όπως η χαρά.Είναι κάτι που αν το νιώθεις πραγματικά σε κάνει να κάνεις το κάτι παραπάνω για την πατρίδα σου χωρίς να περιμένεις τίποτα ως αντάλλαγμα από αυτήν.Ελπίζω να μην εκληφθούν ως εθνικιστικά τα λεγόμενα μου.

 26. avatar sailor

  Σπύρο, ενδιαφέρουσα άποψη αλλά παραβλέπει μια παράμετρο..!!Όταν κάτι γίνεται συνέχεια παύει να είναι τυχαίο...!!έτσι λοιπόν όταν ένα έθνος έχει να επιδείξει συνεχείς πράξεις ηρωισμού ανα τους αιώνες, σημαίνει οτι υπάρχει κάτι στην κουλτούρα του που το ωθεί προς αυτες τις πράξεις μεγαλείου..!!!έτσι λοιπόν οι μετέχοντες αυτή την κουλτούρα είναι περήφανοι που είναι κοινωνοί αυτής ακριβώς της κουλτούρας που σε περιόδους κρίσης όποτε δοκιμάστηκε απέδωσε θαυμαστές πράξεις...οχι τυχαία...όπως τυχαίο είναι να έχεις μπλε μάτια...!!!!εκεί λοιπόν έγγυται το είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας και όχι απλα χαρούμενος!!!μην συγκρίνουμαι βέβαια την αμερική με την ελλάδα...αυτό που διατύπωσα ισχύει για το σχόλιο του Βινεκ πιο πάνω!!

 27. avatar giannis

  Ανιστόρητος

 28. avatar Aimilios

  δεν πειραζει δρακουλα, μην κλαις πολυ, δεν θυμαμαι η ρατσα σου οι αλβανοι να εχουνε επειδειξει τιποτα καλυτερο οποτε καλυτερα να μην ασχολεισαι με την δικη μας φυλη οπως δεν ασχολιομαστε με την δικη σου

 29. avatar ROBOCOP

  Φαντάσου λοιπόν τι είσαι εσυ δράκουλα που εν καιρώ ειρήνης έτρεξες να βγείς i5 !!!Εσύ το έλεγες.

 30. avatar panayiotis

  για το μόνο που έχεις δίκιο, είναι η φράση του Χατζηανέστη!! Εάν καταφέρεις να διαβάσεις λίγο την ιστορία αυτού του στρατεύματος και να δεις σε χάρτες τα πεδία των μαχών, θα αλλάξεις άρδην την άποψή σου.
  -- η καταστροφή οφείλεται αποκλειστικά σε λάθη του επιτελείου και όχι του στρατού--
  Είναι κρίμα κι άδικο να σπιλώνουμε γενναίους με τέτοια ευκολία.....
  (χωρίς να θέλω να μακρυγορήσω, θα σου αναφέρω ότι ο Χατζηανέστης, εκτός από ανίκανος να διοικήσει μάχιμο σώμα, είχε κατηγορηθεί και ως ψυχασθενής!!)

 31. avatar mygdonas

  ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΧΑΝΑΜΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΕΜΟ.ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΧΑΤΣΗΑΝΕΣΤΗ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΔΙΝΑΝ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΠΑΙΞΑΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ.ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΟΛΛΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

 32. avatar ψύχραιμος

  Η βία και οι σκοτωμοί είναι τα καλύτερα bestseller. Τι ευκλείδειες θεωρίες, θεωρίες της σχετικότητας και "παρθένους επιστήμονες" μας λες...! Σπασικλάκι!
  Hint: sarcasm

 33. avatar mygdonas

  ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ,ΗΡΩΝ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΥΣ,ΖΗΝΩΝ Ο ΕΛΕΑΤΗΣ,ΙΠΠΑΡΧΟΣ,ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ Ο ΣΑΜΙΟΣ,ΥΠΑΤΙΑ,ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΟΛΩΝ Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΤΙΜΗΘΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΥΑΛΟ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει