Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η ΑΓΕΤ Ηρακλής, μέλος του Ομίλου Lafarge ανακοίνωσαν σήμερα τη συνεργασία τους για τη διοργάνωση του Great – Greek Architectural Talent, ενός νέου θεσμού με στόχο την ανάδειξη και προβολή της ελληνικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας αυτής έγινε από τον Πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Ιωάννη Μάνο, τον Πρόεδρο ΔΣ της ΑΓΕΤ Ηρακλής κ. Μανώλη Χρ. Κυπριανίδη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΓΕΤ Ηρακλής κ. Pierre Deleplanque, και τον επιμελητή της πρώτης διοργάνωσης, αρχιτέκτονα κ. Μέμο Φιλιππίδη.

Με την πρωτοβουλία αυτή, εκτείνεται περαιτέρω ο διάλογος που έχουν αναπτύξει οι δύο οργανισμοί με την αρχιτεκτονική κοινότητα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus και ο Όμιλος Lafarge με τη συνεργασία για την αναζήτηση λύσεων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κατασκευαστικές προκλήσεις και υπηρετούν το αρχιτεκτονικό όραμα. Το Great εστιάζει στο ελληνικό αρχιτεκτονικό ταλέντο και την καινοτομία που πηγάζει από αυτό και επιχειρεί να ενισχύσει την απήχησή του στο διεθνές αρχιτεκτονικό στερέωμα.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας θα πραγματοποιούνται αρχιτεκτονικές διοργανώσεις κάθε δύο χρόνια και η πρώτη, Great 2013 – Τα Πρώτα τους Κτίρια αφορά σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών και έκθεσή τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2013.

GREAT 2013 – ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΚΤΙΡΙΑ
Η πρώτη διοργάνωση, με θέμα Τα Πρώτα τους Κτίρια, είναι ένας διαγωνισμός διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών, φοιτητών σχολών αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και ελλήνων φοιτητών σχολών του εξωτερικού. Καλεί τους συμμετέχοντες να υποβάλλουν τις πρώτες ολοκληρωμένες προσπάθειές τους να σχεδιάσουν έργα, ικανά να διαμορφώσουν το μελλοντικό περιβάλλον και τις πόλεις. Οι εργασίες αυτές θα πρέπει να έχουν εκπονηθεί την περίοδο 2008-2012. Ο διαγωνισμός ξεκινά την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012. Η υποβολή των συμμετοχών γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του www.great2013.com έως την 1η Φεβρουαρίου 2013.

Διεθνής κριτική επιτροπή που αποτελείται από τους αρχιτέκτονες Νίκο Κτενά, Μανουέλ Αϊρες Ματέους, Χοσέ Σέλγας και Λουθία Κάνο – δημιουργούς που διατηρούν μια ξεχωριστή προσέγγιση στο αντικείμενό τους διασφαλίζοντας έτσι έναν αναγκαίο πλουραλισμό αλλά και τη σύνοψη μερικών από τις σημαντικότερες σύγχρονες τάσεις της αρχιτεκτονικής – θα αναλάβει την επιλογή των καλύτερων εργασιών που θα εκτεθούν σε μορφή προπλασμάτων σε έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Μάιο 2013. Επιμελητής της έκθεσης και συντονιστής του Great 2013 είναι ο αρχιτέκτονας, Μέμος Φιλιππίδης.

Το θέμα της πρώτης διοργάνωσης, Τα Πρώτα τους Κτίρια «εστιάζει στο ταλέντο και τη δημιουργικότητα των νέων αρχιτεκτόνων πριν και εκτός των περιορισμών που υπαγορεύουν οι αναθέσεις που κατά κανόνα πρόκειται να αναλάβουν μετά το πτυχίο τους» σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης, αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης και συνεχίζει «Η συγκεκριμένη διοργάνωση αναδεικνύει την τάση τους να παρακάμπτουν τις συμβάσεις αυτές και εντός των σχολών τους να επιχειρούν να σχεδιάζουν μεγαλύτερης κλίμακας έργα, θέματα που είναι ίσως οι κρυφές επιθυμίες τους, έργα στα οποία θα ήθελαν να εξειδικευτούν και τα οποία αναμένουν στο μακρινό μέλλον να υλοποιήσουν».