Δρομολογούνται άμεσα μέτρα για τα ράντζα στα νοσοκομεία

Οι τρεις δράσεις που προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας


ΕΛΛΑΔΑ
19:26
24/01/2019
Δρομολογούνται άμεσα μέτρα για τα ράντζα στα νοσοκομεία
1
loading

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα ώστε να δοθεί οριστική λύση στη δυσλειτουργία που προκύπτει στο ΕΣΥ, λόγω υπερπληρότητας των κλινών στις γενικές εφημερίες και της διαχείρισης των περιστατικών που χρήζουν εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε σύσκεψη που συγκάλεσε για το θέμα.

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση, αλλά επισήμανε πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα εδώ και το τώρα για το σοβαρό πρόβλημα που εμφανίζουν τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε σε τρεις δράσεις που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα:

  1. Ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που αποτελούν την«πρώτη γραμμής άμυνας» των νοσοκομείων, με ειδικευμένους γιατρούς. Με αυτόν τον τρόπο η διαχείριση των περιστατικών της εφημερίας θα είναι πιο ορθολογική και θα κάνουν εισαγωγή οι ασθενείς που απαιτείται πραγματικά να νοσηλευθούν. Η προκήρυξη 520 θέσεων μονίμων γιατρών ΕΣΥ στοχευμένα για τα ΤΕΠ, η θεσμοθέτηση της εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική και η υιοθέτηση των ανάλογων ιατρικών πρωτοκόλλων, υπηρετούν ακριβώς αυτό το στόχο, όπως σημείωσε ο κ. Ξανθός.
  2. Ενίσχυση του «φίλτρου» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μέσω της 24ωρης λειτουργίας περισσότερων Κέντρων Υγείας (ΚΥ) αστικού τύπου στο λεκανοπέδιο. Ήδη εφημερεύει καθημερινά το ΚΥ Αλεξάνδρας και έχει δρομολογηθεί ανάλογη ρύθμιση για ακόμη 4-5 Κέντρα Υγείας (ΚΥ Περιστερίου, Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, ΚΥ Πειραιά κ.λπ.).
  3. Αναδιοργάνωση του «συμπλέγματος νοσοκομείων» που εφημερεύουν καθημερινά στο λεκανοπέδιο. Ο γγ του υπουργείου, Γιάννης Γιαννόπουλος, σε συνεργασία με την 1η και τη 2η ΥΠΕ, το ΕΚΑΒ και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), έχει καταρτίσειπροσχέδιο που προβλέπει ένα νέο σύστημα εφημεριών, του οποίου οι λειτουργικές προϋποθέσεις διερευνώνται αυτήν την περίοδο.

Ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης, που ήταν παρών στη σύσκεψη, πρότεινε το νέο σύστημα να κοστολογηθεί και να εφαρμοστεί το καλοκαίρι, σε μία περίοδο που το σύστημα δεν λειτουργεί «υπό πίεση» όπως τους χειμερινούς μήνες λόγω ιώσεων, λοιμώξεων κ.λπ.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο γγ του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Τάκης Τζαννετής, η διοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Ιωάννα Διαμαντοπούλου και ο διοικητής του Νοσοκομείου «Αττικόν», Κώστας Δραγώνας, παρουσιάστηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι το πρόβλημα των «ράντζων» μετά από γενική εφημερία μεγάλων νοσοκομείων, όπως το «Αττικόν», είναι διαχρονικό.

Όπως ειπώθηκε, σχετίζεται συνήθως με τη μεγάλη προσέλευση ασθενών σε τριτοβάθμια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία που διαθέτουν εξειδικευμένα τμήματα, έχουν καλές υποδομές και παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες. Αυτό το πρόβλημα επιδεινώνεται από το στρεβλό και δυσλειτουργικό σύστημα εφημερίας στο λεκανοπέδιο, που κατανέμει ανισότιμα τον αυξημένο όγκο περιστατικών στα νοσοκομεία της περιοχής.

Όσον αφορά το, επίσης διαχρονικό, πρόβλημα της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ, το οποίο είναι οξυμμένο αυτήν την περίοδο λόγω της αυξημένης επίπτωσης σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων και εποχικής γρίπης, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι σήμερα το ΕΣΥ διαθέτει τις περισσότερες ενεργές κλίνες και τις λιγότερες κλειστές των τελευταίων χρόνων. Συγκεκριμένα, το 2011, όπως είπε, υπήρχαν 540 λειτουργούσες και 154 αναπτυγμένες αλλά κλειστές, το 2014 οι λειτουργούσες μειώθηκαν στις 475 και οι ανεπτυγμένες κλειστές ήταν 103, ενώ σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Νοεμβρίου του 2018, λειτουργούν 552 κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργείς είναι 63. Αυτό συνέβη λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των ΜΕΘ όλης της χώρας με γιατρούς και νοσηλευτές αφού προκηρύχθηκαν όλες οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών- σύνολο 180- και προσλήφθηκαν περισσότεροι από 300 συμβασιούχοι νοσηλευτές.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας, χρειάζεται καλύτερη παρακολούθηση και εποπτεία των αναγκών για εντατική νοσηλεία και η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων κλινών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. «Το πιο σημαντικό είναι να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί ένα αξιόπιστο πλαίσιο κλινικών κριτηρίων για τη διασωλήνωση και εισαγωγή ασθενών σε ΜΕΘ. Το πλαίσιο αυτό πρέπει να καθοριστεί άμεσα καθώς χωρίς αυτό οποιαδήποτε επένδυση σε υποδομές και προσωπικό κινδυνεύει να είναι αναποτελεσματική και ατελέσφορη» υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.

Σε κάθε περίπτωση, πριν την τελική υιοθέτηση του νέου εφημεριακού συστήματος στο λεκανοπέδιο, θα προηγηθεί διαβούλευση με τα νοσοκομεία και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΕΣΥ, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Δεν διαβασα το

    κείμενο αλλά για τα ράντζα Νομίζω οτι πρέπει να προσπαθούν να το λύσουν πάνω από 60 χρόνια και ακόμα ραντζα χαχααααααα.
    Πολιτικοί σου λέει ο άλλος, μπαπούτσαλα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει