Ο «Τηλέμαχος» έντυσε στα λευκά σχεδόν όλη την Ελλάδα, καθώς τα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Τα φαινόμενα αυτά ήταν αναμενόμενα, σύμφωνα με τον καθηγητή, Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος μέσω της ΕΡΤ1, τόνισε ότι από σήμερα ο καιρός θα παρουσιάσει σαφή βελτίωση.

«Σήμερα θα έχουμε μια πολύ καλή ημέρα εδώ στην Αττική, τουλάχιστον στο λεκανοπέδιο μέσω, ενώ η κακοκαιρία υποχωρεί προς τη νότια πλευρά της Ελλάδας και ακολουθεί κατά γράμμα τα μοντέλα που είχαμε εκδώσει, τα οποία επιβεβαιώνονται απόλυτα. Σήμερα το πρωί υποχωρεί σε σημαντικό βαθμό όλο το κύμα», ανέφερε αρχικά ο κ. Λέκκας.

Ο οποίος τόνισε πως «επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις και τα μοντέλα. Είναι ένας οδηγός για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, για την πολιτική προστασία, δεδομένου ότι οι δυνάμεις θα πρέπει να διατίθενται εκεί που υπάρχει ανάγκη και στον κατάλληλο χρόνο».

«Στις προγνώσεις για όλα τα φυσικά φαινόμενα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι και πιο ικανοί να προβλέπουμε», επισήμανε ο καθηγητής, ο οποίος συμπλήρωσε σχετικά πως «όλος ο επιστημονικός χώρος πρέπει να συμβάλει στο να διαθέτουμε τα εργαλεία εκείνα -και να τα δώσουμε, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόκριση».

Τέλος, για το εάν λειτούργησε αυτήν τη φορά η συνεργασία επιστημόνων με τους κρατικούς φορείς, απάντησε: «Φυσικά και υπάρχει συνεργασία. Άλλες φορές πετυχαίνει, άλλες όχι. Δεν είναι μια απλή διαδικασία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερβάλουμε με έναν απλό χιονιά.

Πέρα από όλη αυτή τη διαδικασία, εκείνο που μας απασχολεί, είναι εάν τα φαινόμενα που βλέπουμε, επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή και ποια είναι η συσχέτισή τους με αυτήν. Δεν είναι ο “Τηλέμαχος” μόνο που μας απασχολεί, αλλά συνολικότερα η επιτάχυνση αυτών των φαινομένων σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή».