Διαπραγματεύσεις διοίκησης και απεργών ηθοποιών στο ΚΘΒΕ

Τα θέατρα παραμένουν κλειστά από την παραμονή των Χριστουγέννων


ΕΛΛΑΔΑ
19:31
07/01/2019
Διαπραγματεύσεις διοίκησης και απεργών ηθοποιών στο ΚΘΒΕ
3
loading

Το... μπαλάκι στους απεργούς ηθοποιούς ρίχνει πλέον η διοίκηση του ΚΘΒΕ αντιπροτείνοντας παράταση της ισχύουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας τους για δύο έτη (έως τις 30/9/2020), για την απεμπλοκή της κατάστασης και τη λειτουργία των σκηνών του θεάτρου που παραμένουν κλειστές από την παραμονή των Χριστουγέννων λόγω των ανανεούμενων επί τρεις και πλέον εβδομάδες στάσεων εργασίας.

Η απόφαση ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του θεάτρου σήμερα το πρωί, ενώ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο πρόεδρος του Δ.Σ του θεάτρου, κ. Άρης Στυλιανού, αλλά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Αναστασάκης, απηύθυναν δημόσια έκκληση να βρεθεί άμεσα μια λύση, ώστε να ξανανοίξει το Θέατρο για να μη συνεχιστεί η ταλαιπωρία των εργαζομένων και του κοινού, να πολλαπλασιάζονται οι υλικές και άυλες ζημίες που υφίσταται το Θέατρο και πρωτίστως να μη στερείται η πόλη το έργο του μεγαλύτερου και μοναδικού δημόσιου πολιτιστικού φορέα της, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο μεταξύ, οι ηθοποιοί απέστειλαν σήμερα νέο εξώδικο, με το οποίο ενημερώνουν πως συνεχίζουν τις στάσεις εργασίας τους, έως και την ερχόμενη Κυριακή 13 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την πρόταση του Δ.Σ με τη διετή παράταση της ισχύουσας (από 1ης Οκτωβρίου 2016 έως και τις 30/9 2018 και τώρα ως τις 30/9/2020 ) σύμβασης εργασίας, δεν θα χρειαστεί να υπογραφεί νέα και να συμπεριληφθεί σ΄ αυτή όρος περί μνημονιακής παρακράτησης ποσού 10%, επί του μισθού των ηθοποιών, ώστε να «διευκολυνθούν» στη νομική διεκδίκηση του ποσού αυτού η οποία βρίσκεται ακόμη σε δικαστική εξέλιξη.

Από την έναρξη των απεργιακών τους κινητοποιήσεων οι ηθοποιοί διεκδικούν την υπογραφή νέων συμβάσεων εργασίας, με αυξήσεις 7%, αλλά και απαλοιφή των όρων που επέβαλαν μειώσεις 10% στους μισθούς από το 2010, καθώς έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και διεκδικούν επιστροφή αυτού του ποσού (για την πενταετία 2012-2017). Το ποσό, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, ξεπερνά στο σύνολό του (για όσους ηθοποιούς προσέφυγαν) τα δύο εκατομμύρια ευρώ, ενώ με τις προσαυξήσεις και τους τόκους υπερημερίας υπερδιπλασιάζεται.

Η αύξηση 7% επί των αμοιβών, που «πρόσφερε» η διοίκηση του θεάτρου αρχικά (όχι όμως και η απαλοιφή των όρων) έχει πλέον «αποσυρθεί» από τις αντιπροτάσεις του Δ.Σ του ΚΘΒΕ, καθώς η ζημία που υπέστη το θέατρο από τις «κλειστές» σκηνές είναι μεγάλη, όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν οι εκπρόσωποι της διοίκησης στη σημερινή ενημερωτική συνέντευξη.

Και ενώ η διοίκηση του θεάτρου βρίσκεται σε αναμονή της άρσης των απεργιακών κινητοποιήσεων και της άμεσης επαναλειτουργίας του θεάτρου, το ΣΕΗ ζητά νέα συνάντηση, μεθαύριο Τετάρτη στην Αθήνα, προκειμένου να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις υπό τους νέους όρους.

Στο μεταξύ, οι επτά σκηνές του ΚΘΒΕ είναι κλειστές, οι ζημίες (από επιστροφές εισιτηρίων και ματαιώσεις παραστάσεων - ακόμα και μιας πρεμιέρας που ήταν ορισμένη για την 30η Δεκεμβρίου) ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ του θεάτρου, αλλά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής «η ζημιά που υπέστη το ΚΘΒΕ με την 20ημερη σχεδόν "αποχή" από το θεατρικό του έργο την "καλύτερη" θεατρική περίοδο, όπως αυτή των εορτών, δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως άυλη και ηθική ως προς την εμπιστοσύνη του κοινού και την κατάλυση της σχέσης του με το θέατρο, που είχε απόλυτα αποκατασταθεί και ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar mimis

    καταργηση του δημοσιου εδω κ τωρα.να μαθει ο νεοελληνας να δουλευει μετα για 3-60.απολυστε τους τωραααα

  2. avatar ΗΘΟΠΟΙΟΣ =ΜΟΙΧΟΣ

    ΨΑΧΤΕΙΤΕ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΤΕ !

  3. avatar ΗΘΟΠΟΙΟΣ =ΜΟΙΧΟΣ

    ΗΘΟΠΟΙΟΣ = ΜΟΙΧΟΣ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει