Περίπου 10.000 πινακίδες κυκλοφορίας κατατέθηκαν μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη ΔΟΥ Ρόδου από τους ιδιοκτήτες οχημάτων. Ο αριθμός των πινακίδων που κατατέθηκαν φέτος παρουσιάζει μείωση σε σύγκριση με πέρυσι, που είχαν κατατεθεί 12.000. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το 2016 είχαν κατατεθεί στη ΔΟΥ Ρόδου συνολικά 6.700 πινακίδες.

Του ανταποκριτή μας από το dimokratiki.gr στη Ρόδο

Σύμφωνα με στελέχη της ΔΟΥ, υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων στην απόφαση κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας. Μεγάλο ποσοστό των πινακίδων που κατατέθηκαν στην Εφορία ανήκουν σε επιχειρήσεις, κυρίως σε γραφεία rent a car.

Οι επαγγελματίες σπεύδουν να τις καταθέσουν, καθώς τη χειμερινή περίοδο δεν λειτουργούν οι επιχειρήσεις τους και θα τις πάρουν πίσω λίγο πριν την έναρξη της νέας σεζόν.

Οι ιδιώτες καταθέτουν τις πινακίδες των οχημάτων τους για πολλούς άλλους λόγους: είτε επειδή έχουν τρακαρισμένα ή παλαιά αυτοκίνητα, είτε έχουν βλάβες, είτε επειδή φεύγουν στο εξωτερικό και επιστρέφουν το καλοκαίρι για τη σεζόν, ή επειδή διαθέτουν δεύτερο όχημα και δεν θέλουν να πληρώνουν επιπλέον χρήματα τον χειμώνα. Πάντως, μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτητών αδυνατεί απλά να πληρώσει τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που δηλώνονται κλοπές, οπότε και πρέπει να ενημερωθεί η ΔΟΥ.

Και φέτος στη ΔΟΥ Ρόδου και στο αρμόδιο τμήμα που εξυπηρετεί τους ιδιοκτήτες οχημάτων, δεν σημειώθηκαν ουρές ούτε προβλήματα, όπως συνήθως γινόταν άλλες χρονιές, τέτοια εποχή. Κι αυτό γιατί υπήρξε επαρκές προσωπικό, καλύφθηκαν οι ανάγκες και το κοινό εξυπηρετήθηκε ομαλά.

Πάντως, στην περίπτωση που δεν πληρώθηκαν μέχρι το τέλος του χρόνου τα τέλη κυκλοφορίας, είτε κινείται, είτε όχι το όχημα ο ιδιοκτήτης επιβαρύνεται εκτός από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας με πρόστιμο ισόποσο των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο ή επιβατικό Ι.Χ. ή με 30 ευρώ αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Η κατάθεση των πινακίδων γίνεται στην Εφορία, προκειμένου οι οδηγοί να αποφύγουν την πληρωμή των τελών για το 2019, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που πληρώνουν οι κάτοχοι Ι.Χ. κυβισμού 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου, η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το Ι.Χ. αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου.

Σημειώνεται, πάντως, ότι δόθηκε παράταση ως τις 11 Ιανουαρίου για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Θα πρέπει, ωστόσο, να ληφθεί υπόψη ότι λόγω της εφαρμογής της νέας οικονομικής ταξινόμησης εσόδων, η ΔΟΥ δεν θα πραγματοποιεί συναλλαγές κατά το διάστημα από 2 Ιανουαρίου του 2019 έως και την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου. Θα λειτουργήσει κανονικά από τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου.