Ιερώνυμος: Έρχονται Χριστούγεννα, πρέπει να στολίσουμε το σπίτι μας και την ψυχή μας

Το μήνυμα του αρχιεπισκόπου από το Χαλάνδρι


ΕΛΛΑΔΑ
0:24
06/12/2018
Ιερώνυμος: Έρχονται Χριστούγεννα, πρέπει να στολίσουμε το σπίτι μας και την ψυχή μας
6
loading

Αποτυχία ζωής και φτώχεια, χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τα Χριστούγεννα χωρίς να γεννηθεί ο Χριστός στην ψυχή του καθενός, από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου, όπου χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό.

Με αφορμή την αυριανή εορτή του Αγίου Νικολάου, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε ότι «η Εκκλησία έχει ορίσει κάθε ημέρα να είναι αφιερωμένη σε έναν ή περισσότερους αγίους, για να ψηλαφίσουμε τη ζωή τους και να τους αποδώσουμε τιμή και ευχαριστία για όσα προσέφεραν, αλλά και για να προσπαθήσουμε να τους μιμηθούμε, να πάρουμε από τα δικά τους χαρίσματα και να τα χρησιμοποιήσουμε στη ζωή μας, ώστε να ωφεληθούμε».

Επιπλέον, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκανε λόγο για το Απολυτίκιο του Αγίου Νικολάου, με την επισήμανση ότι «σημειώνονται τρία πράγματα, τρεις εκφράσεις: πρώτον, ο Κανόνας Πίστεως, δηλαδή ένας κανόνας που ευθυγραμμίζει τα πράγματα και δεν αφήνει να γίνουν λάθη. Η πίστη πρέπει να μαθευτεί με σωστό τρόπο και αυτό αναφέρεται στο Απολυτίκιο, ότι δηλαδή πρέπει να ακολουθήσουμε τον άγιο σε αυτά που λέει και κάνει, για να πετύχουμε. Δεύτερον, η εικόνα πραότητος, δηλαδή πρέπει να υπάρχει μια ηρεμία εσωτερική και εξωτερική. Αυτό είναι άλλωστε, και το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Αγίου Νικολάου από την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής του. Και τρίτον, ο άγιος είναι εγκρατείας διδάσκαλος. Δηλαδή, εγκράτεια στον εαυτό μας, στους γύρω μας, στην κοινωνία. Η άρνηση της εγκρατείας φέρνει πολλές δυσκολίες και προβλήματα».

Εξάλλου, στο κήρυγμά του υπογράμμισε μεταξύ άλλων, πως «στο Δοξαστικό ακούσαμε έναν ωραίο ύμνο που λέει 'σπήλαιον ετοιμάζουμε'. Έρχονται Χριστούγεννα, το Σπήλαιο που δέχθηκε τον Ιησού Χριστό πρέπει να ετοιμάζεται. Και το βλέπουμε από τώρα, τα φωτάκια άναψαν και ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε. Πρέπει να στολίσουμε το σπίτι μας και την ψυχή μας, διότι αν ο Χριστός δεν γεννηθεί στην ψυχή, ούτε τα λαμπάκια μας βοηθάνε, ούτε τα καλά ρούχα ή τα καλά φαγητά». Επεσήμανε ακόμη, ότι «η ανταλλαγή δώρων είναι ένα έθιμο χριστιανικό, όπως οι μάγοι πρόσφεραν στον Κύριο. Σήμερα, ο Άγιος Νικόλαος μας δίνει τρία δώρα, τον Κανόνα της Πίστεως, την εικόνα της πραότητας και τη διδασκαλία της εγκράτειας», επανέλαβε και ευχήθηκε «να γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Βρε που πάμε….

  Πες μας που λέει ότι πρέπει να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα;

 2. avatar κολασμένος.

  Kαλές είναι οι προτροπές γιατί είναι τζάμπα.

 3. avatar Για να την

  Στολίσουμε Μακαριότατε την ψυχή μας, πρέπει να την βρούμε πρώτα κάποιοι από εμάς , μηδενός εξαιρουμένου ...

 4. avatar Ελληνοαμερικανος

  Τρεις είναι οι προδότες,μειοδότες της πατριδος ο τσιπρα,ο στα 4 και ο τράγο Πάπας που πούλησαν την Μακεδονία μας
  Ελπίζω και ζω με την ελπίδα να τους δω και τους τρεις στο Γουδί.

 5. avatar Ορθοδοξος

  Ο Ιερώνυμος στην σύνοδο της Κρήτης αναγνώρισε τις αιρέσεις ως εκκλησίες πράγμα ενάντια στους ιερούς κανόνες και την ορθόδοξη παράδοση. Μακριά από λυκοποιμενες

 6. avatar Σανός.

  Aρχίσαμε!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει