«Πράσινο φως» για εισαγγελική έρευνα και στις 1.040 «ύποπτες» συντάξεις του ΟΓΑ άναψε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβιβάζοντας τα σχετικά στοιχεία του Οργανισμού στις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελικές αρχές σύμφωνα με το Έθνος.

Η σχετική λίστα αφορά όσους συνταξιούχους δεν εμφανίστηκαν στις τράπεζες κατά το στάδιο της απογραφής που ζήτησε ο ΟΓΑ, με συνέπεια να υπάρχουν υποψίες ότι κάποια άλλα πρόσωπα (π.χ. συγγενικά των δικαιούχων) μπορεί να εισπράττουν παράνομα τα ποσά των συντάξεων. Αυτό άλλωστε έχει διαπιστωθεί σε άλλα ταμεία, όπου εντοπίστηκε ακόμα και η περίπτωση γιου ασφαλισμένης που εισέπραξε 219.000 ευρώ επί 19 χρόνια μετά τον θάνατό της!

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε από τον ΟΓΑ να προσδιορίσει επακριβώς τις περιφέρειες και τις διευθύνσεις σε πόλεις και χωριά όπου διαμένει κάθε ύποπτος και μόλις ολοκληρώθηκε η σχετική επεξεργασία απέστειλε τα στοιχεία σε διάφορες εισαγγελίες της χώρας, με σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο του εισαγγελέα ΑΠ Ιω. Τέντε, που ζητεί να διενεργηθεί κατεπείγουσα έρευνα για να ασκηθούν οι κατάλληλες διώξεις.

Οι εισαγγελικές αρχές θα αναζητήσουν εάν οι δικαιούχοι των συντάξεων έχουν πεθάνει ώστε να διωχθούν ποινικά αυτοί που συνεχίζουν να εισπράττουν τα ποσά, ενώ ταυτόχρονα θα διερευνηθεί εάν προκύπτει ευθύνη και για υπαλλήλους κρατικών υπηρεσιών κ.λπ. Σύμφωνα με την παραγγελία της Εισαγγελίας, οι σχετικές έρευνες πρέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα και σε βάθος για να διωχθούν ποινικά όλοι οι υπεύθυνοι, να γίνουν τάχιστα οι σχετικές δίκες και να επιστραφούν στο κράτος τα αχρεωστήτως καταβληθέντα.