Συνεδριάζει σήμερα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας με κύρια θέματα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλόοι, καθώς και θέματα διοικητικά και οικονομικά της Ένωσης καθώς στις 20 Σεπτεμβρίου οι ακτοοπλόοι αναμένεται να αποφασίσουν πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου τους διοικητικού συμβουλίου.

Οι τέσσερις μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες του χώρου, ΑΝΕΚ, ΝΕΛ, Μινωικές, Attica, υπολογίζεται ότι έχουν χάσει από τον τζίρο τους, το πρώτο εξάμηνο του 2012, περισσότερα από 55 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές τους υπολογίζονται στα 94 εκατ. ευρώ.

Πηγές από το Σύνδεσμο αναφέρουν ότι ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τις εταιρείες, καθώς η μείωση των εισοδημάτων έχει ήδη περιορίσει την επιβατική κίνηση σε σχέση με άλλες χρονιές. Επιπλέον οι τράπεζες έχουν περιορίσει σημαντικά τη ρευστότητα προς τις εταιρείες και ορισμένες μάλιστα είναι διστακτικές και σκεπτικές στο να εξυπηρετήσουν ακόμα και παραδοσιακούς πελάτες.

Ένα θέμα που θέτουν, επίσης, οι ακτοοπλόοι είναι η τιμή των ακτοπλοϊκών καυσίμων που εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης το τελευταίο διάστημα καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει μια λύση στο θέμα της τιμής των καυσίμων, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου έχει πέσει και θέμα μείωσης του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Οι εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών ειδικά στο θέμα της τιμής των καυσίμων, εμφανίζονται προβληματισμένοι για το μέλλον, εκτιμώντας ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα του κόστους, ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιες εταιρείες να δέσουν εκτός από τα ταχύπλοα και συμβατικά πλοία, να περιορίσουν δρομολόγια και να μειώσουν επιπλέον ταχύτητες.

Το καύσιμο αυτή τη στιγμή αποτελεί το 60% του λειτουργικού κόστους σε ένα πλοίο. Ο τόνος στο πετρέλαιο για τα συμβατικά πλοία έχει ανέλθει το 2012 στα 594 ευρώ όταν το 2011 ήταν στα 480 ευρώ και το 2010 στα 380.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΕΝ είναι 12μελές και περιλαμβάνει τέσσερις εκπροσώπους της κρουαζιέρας τέσσερις των ferry διεθνών πλοών και τέσσερις της ακτοπλοΐας. Πρόεδρος του ΣΕΕΝ είναι ο Απόστολος Βεντούρης, αντιπρόεδρος επιβατηγών οχηματαγών πλοίων ο Αντώνης Αγαπητός, αντιπρόεδρος κρουαζιέρας ο Ανδρέας Στυλιανόπουλος, Γενικός Γραμματέας ο Σπυρίδων Πασχάλης, ταμίας ο Αδαμάντιος Κρασάνης και μέλη οι Αντώνης Μανιαδάκης, Εμμανουήλ Γαλανάκης, Εμμανουήλ Γαλανός, Μιχάλης Σακέλλης, Νίκος Κάρδαρης, Ιωάννης Αβραντίνης και Μιχάλης Νομικός.