Τη συνένωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τη συμβολή του υπουργείου στον εορτασμό των 100 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης και την ουσιαστικότερη στήριξη στον σχεδιαζόμενο γιορτασμό του 2013 ως έτους των Κυρίλλου και Μεθοδίου για τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 1.100 χρόνων από την ιεραποστολική δράση τους, συζήτησαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη σε συνάντηση που είχαν στο δημαρχείο της πόλης.

«Με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Καταλήξαμε σε χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μεθοδεύσουμε τις κινήσεις μας προκειμένου να έχουμε μία δημιουργική συνεργασία στην κατεύθυνση της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Θεσσαλονίκης» δήλωσε ο κ.Τζαβάρας.

Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε η προετοιμασία της Θεσσαλονίκης και των πολιτιστικών δράσεων της πόλης το 2014 που ορίστηκε (από το παλιότερο πρόγραμμα του υπουργείου με τον τίτλο «σταυροδρόμι πολιτισμών») ως έτος Ρωσίας-Ελλάδας, καθώς και πρωτοβουλίες περιβαλλοντικού πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης – περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα και στους εποπτευόμενους από το υπουργείο Οργανισμούς ο κ. Τζαβάρας επισκέφθηκε το πρωί το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου συνομίλησε με τον πρόεδρο κ. Α. Μπακατσέλο και μέλη του Δ.Σ.. Ενημερώθηκε για τη δραστηριότητα του Μεγάρου ενώ στη συνέχεια ολοκλήρωσε την περιοδεία του με επίσκεψη στο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δ.Σ κ. Θωμά Τρικούκη, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Σωτήρη Χατζάκη, αλλά και εκπροσώπους του σωματείου των ηθοποιών που προετοιμάζουν στάσεις εργασίας λόγω της καθυστέρησης στην καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός υποσχέθηκε στους εργαζόμενους του ΚΘΒΕ ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα εξετάσει άμεσα τρόπους επίλυσης των ζητημάτων τους ενώ σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο βαλκανικό φεστιβάλ θεάτρου (ένα παλιότερο θεσμό ο οποίος ατόνησε τα τελευταία χρόνια) και τον οποίο συμφώνησε με την ηγεσία του ΚΘΒΕ να ενισχύσει με στόχο τη συνέχισή του.