Μετά τις 10 Αυγούστου θα ξεκινήσουν τις εκτιμήσεις για την κάλυψη των ζημιών που προκάλεσε ο καύσωνας στις καλλιέργειες φασολιών στους νομούς Καστοριάς, Φλώρινας και Κοζάνης.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, στόχος είναι ο προσδιορισμός του ύψους των ζημιών να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια.

Οι σχετικές αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς με την προϋπόθεση ότι οι πληγέντες παραγωγοί έχουν υποβάλει Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας για το έτος 2012 και είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.

Το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών της ΝΔ Γιώργου Κασαπίδη, Μαρίας Αντωνίου και Ευστάθιου Κωνσταντινίδη, με την οποία έχουν επισημάνει ότι στη Δυτική Μακεδονία η καλλιέργεια φασολιών καταλαμβάνει έκταση περί τα 17.000 στρέμματα, αλλά τη φετινή περίοδο καταγράφηκαν υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες στην παραγωγή.

Οι βουλευτές έχουν επίσης επισημάνει ότι η καλλιέργεια φασολιών εξασφαλίζει το αποκλειστικό εισόδημα σε εκατοντάδες οικογένειες αγροτών στη Δυτική Μακεδονία και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρη αποζημίωση των αγροτών.