Πώς θα διοριστούν στο Δημόσιο συγγενείς θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποια δικαιολογητικά απαιτούνται


ΕΛΛΑΔΑ
20:31
23/08/2018
Πώς θα διοριστούν στο Δημόσιο συγγενείς θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι
23
loading

Τις λεπτομέρειες για το πώς θα αποκτήσουν δικαίωμα διορισμού στο Δημόσιο συγγενείς των θυμάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι καθορίζει υπουργική απόφαση που υπογράφει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη και δημοσιεύτηκε σήμερα στη Διαύγεια.

Σύμφωνα με την απόφαση, δικαίωμα διορισμού στο Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα έχει ένα μέλος της οικογένειας θανόντος εξαιτίας των πυρκαγιών, μέχρι β΄ βαθμού συγγενείας με αυτόν ή ο/η σύζυγος ή το πρόσωπο με το οποίο είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Το δικαίωμα διορισμού παρέχεται και στα άτομα τα οποία υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή προκύπτει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο διορισμός τους, για λόγους υγείας, το δικαίωμα διορισμού μεταβιβάζεται στον ή στη σύζυγο τους ή στο πρόσωπο με το οποίο έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή σε ένα τέκνο τους.

Για την άσκηση του δικαιώματος αυτού προηγούνται κατά σειρά:

α) ο/η σύζυγος του θανόντος ή το πρόσωπο με το οποίο ο θανών ή η θανούσα είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης

β) οι συγγενείς εξ αίματος α΄ βαθμού του θανόντος

γ) οι συγγενείς εξ αγχιστείας α΄ βαθμού του θανόντος

δ) οι συγγενείς εξ αίματος β΄ βαθμού του θανόντος και

ε) οι συγγενείς εξ αγχιστείας β΄ βαθμού του θανόντος

Μεταξύ συγγενών που εμπίπτουν στην ίδια περίπτωση, προηγείται ο μεγαλύτερος σε ηλικία βάσει της ημερομηνίας γέννησης.

Για τον διορισμό ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσκομίσει τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α. Αίτηση για το διορισμό του στην οποία θα προσδιορίζεται ο νομός σε υπηρεσία ή φορέα εντός του οποίου επιθυμεί να διοριστεί. Στην αίτηση πρέπει να δηλώνεται, υπεύθυνα, ο τόπος του συμβάντος εφόσον τούτο δεν προκύπτει από τη βεβαίωση του άρθρου 3 της απόφασης αυτής. Η κατά τα ανωτέρω αίτηση συνεπάγεται την αυτοδίκαιη και αμετάκλητη παραίτηση του διοριζομένου από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις καθώς και την αναστολή του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος, από την ημερομηνία διορισμού.

β. Υπεύθυνη δήλωση όλων των λοιπών συγγενών, δικαιούχων διορισμού βάσει των διατάξεων της παρούσας, που προηγούνται του αιτούντος στη σειρά διορισμού, για την παραίτησή τους από το ως άνω δικαίωμα υπέρ του αιτούντος το διορισμό και υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος το διορισμό ότι δεν διορίστηκε βάσει των διατάξεων αυτών άλλος δικαιούχος και ότι έχουν προσκομιστεί οι δηλώσεις παραίτησης από το δικαίωμα για διορισμό δικαιούχων που προηγούνται του αιτούντος στη σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας.

γ. Τους τίτλους σπουδών του.

δ. Ληξιαρχική πράξη θανάτου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της παρούσας απόφασης.

ε. Βεβαίωση νοσηλευτικού ιδρύματος από την οποία να προκύπτει η νοσηλεία σε ΜΕΘ στο χρονικό διάστημα αμέσως μετά τις πυρκαγιές αυτές ή το ποσοστό αναπηρίας (67% και άνω, βεβαιωμένο από την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία του φορέα ασφάλισης του τραυματία), καθώς και η αιτία που προκάλεσε τον τραυματισμό για τις περιπτώσεις της παρ. 2 του άρθρου 1 της παρούσας.

στ. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου ή της Κοινότητας από το οποίο να προκύπτει ο βαθμός συγγένειας του αιτούντος με τον θανόντα.

ζ. Το σύμφωνο συμβίωσης.

Ολόκληρη η απόφαση

Διευκρινίσεις από το υπουργείο

Η υπουργική απόφαση αναφέρει ότι η αίτηση για τον διορισμό συνεπάγεται την αυτοδίκαιη και αμετάκλητη παραίτηση του διοριζομένου από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις, καθώς και την αναστολή του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος από την ημερομηνία διορισμού. Με αφορμή σχόλια από ΜΜΕ, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «ξεπέρασε κάθε όριο ασέβειας και χυδαιότητας η τυμβωρυχία συγκεκριμένων κέντρων απέναντι στους νεκρούς και τους συγγενείς τους στο Μάτι Αττικής». Διευκρινίζει ότι η παραίτηση «αφορά αποκλειστικά και μόνο τυχόν αποδοχές που λαμβάνει ο αιτών - διοριζόμενος από σύνταξη, καθώς και την αναστολή του σχετικού συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Δηλαδή, το προφανές. Κάποιος που για οποιοδήποτε λόγο μπορεί να λαμβάνει κάποιας μορφής σύνταξη (λχ. αναπηρίας), εφόσον επιλέξει να διοριστεί, θα αμείβεται με τον μισθό του ως διορισθείς στο Δημόσιο».

Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας συμψηφισμός με τυχόν άλλες απαιτήσεις ή αποζημιώσεις που δικαιούται ο ενδιαφερόμενος, και βεβαίως ο διοριζόμενος δεν στερείται κανενός νομίμου δικαιώματός του για προσφυγή στα δικαστήρια και διεκδίκηση οποιαδήποτε αγωγής, αναφέρει το υπουργείο.

«Υπενθυμίζουμε στους νοσταλγούς παλιότερων, σκοτεινών εποχών, ότι η αξιολόγηση των δικαιωμάτων με βάση το 'δούναι και λαβείν' και ο διορισμός στο Δημόσιο με βάση τα

'πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων', έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Επιτέλους, λίγο σεβασμό στους ανθρώπους, που διόλου δεν θα προτιμούσαν να έχουν τύχει του 'ευεργετήματος' τέτοιου διορισμού», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

23
σχόλια
 1. avatar DPRK

  ε΄λεος με τον κρατισμο στη ελλαδα... ουτε εμεις στη β κορεα δεν εχουμε τοσους...τα 2/3 που λυμαινονται το δημοσιο σας ειναι παπαδες και μπατσοι στρατιωτικοι αγροφυλακες κτλ...
  αμεση απολυση σε ολους τους τεμπελχαναδες

 2. avatar ΜΗΤΣΣΣ

  αυτο μας ελλειπε. περισσοτεροι δημοσιοι υπαλληλοι...

 3. avatar tralalas

  ( Και ακόμα μια ερώτηση...αυτοί που έχτισαν σπίτια παράνομα και συντέλεσαν στο να καεί κόσμος φραζοντας τις εξόδους προς την θάλασσα θα διοριστούν και αυτοί)
  Αφτοι θα μπουν με προαγογη και παρασιμο

 4. avatar Η απολυτη

  Προσβολή της ανθρώπινης υπόστασης! Η απόλυτη ξεφτίλα! Οι φασίστεροι τα αγοράζουν όλα με το χρήμα, ακόμα κ την ψυχή! Ντροπή!

 5. avatar e-ARKas

  Ετσι ειναι, τραβατε στο δημοσιο για να δικαιωσετε τους νεκρους σας και να κλεισετε τα ματια σας σε ολα.... Ποιο γελοιος λαος δεν γινεται

 6. avatar Νίκος χασαπης

  Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος

 7. avatar aigaio

  Πρώτα βγαίνει η ψυχή του ανθρώπου και ύστερα το χούι !!!!! Ακόμα είναι στο διορισμό ως ανταμοιβή πολιτική και όχι ως αποτελεσματική παραγωγική διεργασία !!!!

 8. avatar aigaio

  Να σε κάψω Γιάννη να σ\' αλείψω μέλι !!!!

 9. avatar Autoapascholoumenos

  Το έχουμε χάσει εντελώς το νιονιο μας, ε; Καμμένος συγγενής=διορισμός στο Δημόσιο. Λυπηθειτε μας επιτέλους....

 10. avatar Καληνυχτας

  Βάλτε κόσμο, και σύνταξη στα 50

 11. avatar Mica76

  Τουλάχιστον παραδεχόμαστε ότι τα αυθαίρετα έπαιξαν τον ρόλο τους στους θανάτους . Είναι μια πρόοδος και αυτό. Αναρωτιέμαι, είναι προτιμότερο να εργασθούν ή απλά να εισπράττουν επιδόματα; Επίσης αν ήταν άλλος πρωθυπουργός και το έκανε αυτό, θα γκρινιαζαμε έτσι; Ας το παραδεχτούμε. Οποία κίνηση κάνει, ακόμα και για πολιτικούς λόγους, οι αντίπαλοι θα το βρίσκουν λάθος. Πάντα. Σε οποιαδήποτε εποχή. Πότε δεν θα αλλάξει η στιχομυθία. Αυτά.

 12. avatar Nikos-Nikos .

  Αυτό θα πει ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ. Κουτσοί στραβοί στον Αγ.Παντελαιήμονα. Έτσι θα πάει μπροστά το δημόσιο. Με τους αχρηστους ταλαίπωρους.

 13. avatar dk.

  ...μια αποικία του δημοσίου τομέα της.

 14. avatar edessa46

  Δυστυχώς οι κακές συνήθειες δεν κόβονται

 15. avatar Diladi.gay

  Δεν υπάρχει αυτό που γινεται

 16. avatar Μητσος Ρέθυμνο

  Πάλι θα βάλουν όποιον θέλουν στο δημόσιο εκεί που λέγαμε άντε να μπαίνουν άνθρωποι που το αξίζουν και έχουν τα πραγματικά προσόντα στο δημόσιο μπας και ξεφύγουμε από το πρόβλημα όπου οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι είναι απόφοιτοι Δημοτικού πάλι τα ίδια . . . Και ακόμα μια ερώτηση...αυτοί που έχτισαν σπίτια παράνομα και συντέλεσαν στο να καεί κόσμος φραζοντας τις εξόδους προς την θάλασσα θα διοριστούν και αυτοί?

 17. avatar Ομάδα Διαδικτυακής Προώθησης Θέσεων

  Μεγαλώστε και άλλο το υπερτροφικό δημόσιο. ΣΥΡΙΖΑ θέλατε δεν σας λυπάμαι καθόλου.

  1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

   Προφανώς λάθος κριτήριο είναι αυτό για τον διορισμό στο δημόσιο αλλά υπερτροφικο το δημόσιο από που και έως που. Έγινε καταγραφή των δυ κι αναλογικά με τον πληθυσμό είχαμε λιγότερο από μο της εε

   1. avatar Τί ψάχνεις;

    Μη το ψάχνεις, θα σε ταράξουν στις αρνητικές.
    Εδώ μέσα έχει πολλά στρουμφάκια, ταγμένα ενάντια του δημοσίου.
    Τι και εάν τους λες να κοιτάξουν την απογραφή και να δουν ότι δεν είχαμε ποτέ υπέρογκο δημόσιο...το τι λέει ο πολιτικός τους μετράει και η ΝΔούλα, τώρα δεν θέλει με τίποτα δημόσιο...όλα στον ιδιωτικό τομέα της αρπαχτής και της ρεμούλας.
    Όταν κάποτε αυτό το κόμα, έβαζε κομματικό στρατό σε συγκεκριμένες υπηρεσίες ... τότε βόλευε!

    1. avatar megaloagroths

     α παρατας ρε που θα μας πεις για τους σκληρα εργαζομενους του δημοσιου
     γυναικα με 3 παιδια λειπει 6 χρονια και πληρωνεται,σε ποιον τα πουλας αυτα

    2. avatar gerasimos1

     Ρε φίλε πρέπει να δουλεύεις σε στατιστική εταιρεία ή να είσαι στο κίνημα \'\'ταγμένων ενάντια του δημοσίου\'\' για να καταλάβεις τι γίνεται? Μερικές φορές να χρειαστεί να κάνεις δουλειά στον δημόσιο τομέα,μάτια έχεις βλέπεις,καταλαβαίνεις.

    3. avatar τριαλαρο

     με 2 γονείς δημοσίους υπαλλήλους, άσε να ξέρω καλύτερα τι ισχύει στο δημόσιο. Όχι για όλους, υπήρχαν και υπάρχουν και οι ευσυνείδητοι αλλά σπανίζουν.
     Κανονικά πιάνεις δουλειά μαξ μέχρι τις 8, ε εντάξει ας πάμε στις 9. Στην περίπτωση που πήγαινε στις 8, βάλε μια ώρα να φτάξει τον καφέ, 9, βάλε μια ώρα να περάσει τις κρέμες στα χέρια, 10, ε μετά να μην πεταχτεί μέχρι τα μαγαζιά, 11-12(υπήρχαν περιπτώσεις που δεν επέστρεφαν ποτέ απλά), ε μετά να εργαστεί καμια ώρα 13.00, μετά να πάει να πλύνει την κουπα του καφέ, 14.00, ε μετά τι να πιάσει να κάνει στις 3 σχολούσαν.
     Θες να μιλήσουμε και για εκείνους που δεν έχουν λόγο ύπαρξης, γιατί απλά δεν υπάρχει δουλειά?? Πήγα με 2μηνη συμβαση στο δημόσιο, για να καλύψω την δουλειά που βαριόταν να κάνει η μια υπάλληλος και την τελείωσα σε 2 μέρες στο πολύ ρελαντί, και την δουλειά που δεν ήξερε παρ\'όλο που είχε εκπαιδευτεί άπειρες φορές η άλλη. Και τότε με πληρώνατε για να κάνω δουλειά που έπρεπε να κάνουν άλλοι. Φίλη μου πήγε μέσω ΑΣΕΠ και διοριστηκε πάνω στο αντικείμενο της, πηγαίνει λοιπόν στην δουλειά, δεν της δίνουν γραφείο, της δείχνουν μια καρέκλα και της λένε προς το παρόν δεν έχουμε να κάνεις κάτι. Γιατί προσλήφθηκε τότε δική μου και δική της ερώτηση?

    4. avatar Τεμπέλης απλυτος δημόσιος υπάλληλος

     Ελπίζω να μην μας το κλείσουν το μαγαζί έχουν μεγαλώσει γενεές τεμπέληδων σαν εμενα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει