Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του υπουργού Παιδείας με την οποία καθορίζεται ο αριθμός των εισακτέων σπουδαστών στα τμήματα και στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, ζητάει το «Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης» (ΑΤΕΙΘ), με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σημειώνεται ότι το επίμαχο ΤΕΙ της συμπρωτεύουσας έχει παράρτημα τμήματος τεχνολογίας αλιείας-υδατοκαλλιέργειας, στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, η λειτουργία του οποίου άρχισε το 2000.

Όπως επισημαίνει το εν λόγω ΤΕΙ, κατά τα δύο τελευταία ακαδημαϊκά έτη ήταν μηδενικός ο αριθμός των εισακτέων στο παράρτημά του στα Μουδανιά, ενώ αντίθετα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 είχαν εισαχθεί 100 σπουδαστές και συνολικά μαζί με τα υπόλοιπα δύο τμήματα υδατοκαλλιεργειών που υπάρχουν σε άλλες πόλεις ο αριθμός των εισακτέων ανήλθε στους 500.

Υπογραμμίζεται στην προσφυγή ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη σε πλέγμα συνταγματικών διατάξεων (άρθρα 16 και 4 Συντάγματος), καθώς η μηδενική είσοδος σπουδαστών κατ’ ουσίαν επιφέρει αδρανοποίηση του Τμήματος, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν δεν έχει καταργηθεί το επίμαχο επάγγελμα το οποίο έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά.

Ακόμη, αναφέρεται στην προσφυγή ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι παράνομη, καθώς δεν συνυπογράφεται από τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας.

Παράνομη όμως είναι επιπρόσθετα, καθώς πριν από την έκδοσή της δεν προηγήθηκε η γνώμη του συμβουλίου του ΤΕΙ, ιδίως ενόψει της μηδενικής εισόδου φοιτητών.

Επίσης, η επίμαχη υπουργική απόφαση πρέπει να ακυρωθεί, σημειώνεται στην προσφυγή, καθώς δεν έχει προηγηθεί της έκδοσής της γνώμη του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) και της συνέλευσης του ΑΤΕΙΘ.