Για καθαρούς εμπρησμούς από συγκεκριμένο πρόσωπο, που κινείται στην ευρύτερη περιοχή του νοτίου Ρεθύμνου, κάνει λόγο στο ΑΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου Γιώργος Μαρκουλάκης.

Οι φωτιές στο Ρέθυμνο έχουν στο σύνολό τους σβήσει, όμως, υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων λόγω των ισχυρών ανέμων, παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις, κυρίως στον Κέραμε του Αγίου Βασιλείου.

Η καταστροφή που άφησε πίσω της η πολυμέτωπη φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο και τους δήμους Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου, προκαλεί αγανάκτηση σε κατοίκους και ερωτηματικά σε υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πυροσβεστικής.

Πάνω από 10.000 στρέμματα έγιναν στάχτη από τις πύρινες γλώσσες οι οποίες ξεκίνησαν το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου από τον Αγαλλιανού και το Κέραμε, κινητοποιώντας ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Κρήτη, που ήταν ενισχυμένες από ελικόπτερο που μετέβη από την Αθήνα και τη συμμετοχή πεζοπόρων τμημάτων από την πρωτεύουσα. Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κάνει λόγο για μεγαλύτερη καταστροφή που φτάνει τα 15.000 στρέμματα στον δήμο του και την ευρύτερη περιοχή.

Από πέρσι το καλοκαίρι έως και το προηγούμενο Σάββατο η περιοχή έχει πληγεί έξι φορές προκαλώντας ερωτηματικά σε όλους για το κατά πόσον οι φωτιές είναι τυχαίες.

Σε Αγαλλιανού, Κέραμε, Ακουμιανή Γυαλιά, Αγία Παρασκευή, Τριόπετρα αλλά και Βελονάδο με Κάστελο, Μπαλέ, χάθηκαν ελαιώνες, δασικές εκτάσεις, αγροτικές περιουσίες και αγροτολιβαδικές εκτάσεις.

Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής διαθέτει ισχυρά στοιχεία για την ύπαρξη εμπρηστή, ο οποίος όμως, όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο κ. Μαρκουλάκης, δεν έχει ταυτοποιηθεί. «Κατεβαίνει άμεσα από την Αθήνα κλιμάκιο του τμήματος εγκληματικών ενεργειών για να υποστηρίξει τις έρευνες, μιας και οι φωτιές όλες, δείχνουν τον ίδιο άνθρωπο…» είπε.

Σύμφωνα πάντα με το διοικητή της Πυροσβεστικής στο Ρέθυμνο, ενώ γινόταν τεράστια προσπάθεια να ελεγχθούν τα μέτωπα της φωτιάς, ο εμπρηστής δημιουργούσε αναφλέξεις τις οποίες τις αντιλαμβάνονταν κάτοικοι και τις έσβηναν πριν πάρουν διαστάσεις.

Για την ανάγκη, πέραν των επίγειων δυνάμεων, να επιχειρούν τουλάχιστον δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα στην Κρήτη αντί για ένα, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά οι πυρκαγιές σε μια περιοχή αποδεδειγμένης υψηλής επικινδυνότητας, έκανε λόγο ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου πύραρχος Γιώργος Μαρκουλάκης, σε ενημερωτική συνάντηση που είχε για τις φωτιές με τον βουλευτή Ρεθύμνου του Συνασπισμού Ανδρέα Ξανθό.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής διαβεβαίωσε τον κ. Ξανθό ότι «το προσωπικό της υπηρεσίας είναι γενικά επαρκές και ότι, παρά τη δικαιολογημένη δυσφορία για τη σημαντική μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που έχει υποστεί, συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του με αυταπάρνηση, κάθε φορά που οι περιστάσεις το απαιτούν».