Μείωση των άσκοπων μετακινήσεων και του κυκλοφοριακού φόρτου στη Βέροια, καλύτερη εξυπηρέτηση όσων επισκέπτονται την αγορά της πόλης και ενημέρωση του κοινού για τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης αλλά και τα σημεία πρόσβασης των ΑΜΕΑ είναι τα οφέλη που αναμένονται από την εγκατάσταση ενός «έξυπνου» συστήματος στάθμευσης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Συγκεκριμένα, αισθητήρες που θα τοποθετηθούν σε κάθε θέση στάθμευσης θα «αντιλαμβάνονται» αν ένας χώρος είναι κατειλημμένος ή όχι και θα μεταδίδουν ηλεκτρονικά το σχετικό μήνυμα στο κέντρο ελέγχου.

Εκεί θα γίνεται η ανάλυση των δεδομένων στάθμευσης προκειμένου να ενημερώνονται οι οδηγοί για τις ελεύθερες θέσεις αλλά και οι δημοτικοί αστυνομικοί, που θα λαμβάνουν σε φορητή συσκευή μήνυμα σε περίπτωση παράβασης (κατάληψης δηλαδή μιας θέσης παρκαρίσματος για την οποία δεν έχει πληρωθεί το τέλος στάθμευσης).

Επιπλέον θα υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω SMS αλλά και πληροφόρησης των οδηγών μέσω SMS για τις ελεύθερες θέσεις. Παράλληλα θα λειτουργήσει και ηλεκτρονικό σύστημα μετάδοσης πληροφοριών σε ηλεκτρονικές πινακίδες πληροφόρησης.

Το δημοτικό συμβούλιο καλείται σήμερα να εγκρίνει την μελέτη και τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, ώστε, στη συνέχεια να υποβάλλει πρόταση για χρηματοδότησή του.

«Εφόσον η χρηματοδότηση εγκριθεί εντός του 2012, το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί μέσα σε λίγους μήνες, πιθανότατα εντός του 2013» αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο αντιδήμαρχος τεχνικών και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, Αριστομένης Λαζαρίδης.

Σημειώνει δε ότι το έργο αυτό είναι συμπληρωματικό εκείνου των αστικών αναπλάσεων που ξεκίνησε να υλοποιείται και έχει διετή χρονικό ορίζοντα υλοποίησης.

«Μόλις ολοκληρωθούν και τα δύο έργα, το κέντρο της πόλης θα αλλάξει όψη καθώς θα πραγματοποιηθούν φυτεύσεις εκατοντάδων δέντρων και χιλιάδων φυτών ενώ θα προκύψουν χώροι πρασίνου έκτασης είκοσι στρεμμάτων» σημειώνει χαρακτηριστικά.