Τη συμπαράστασή του στους γιατρούς του Νοσοκομείου Χανίων που συνεχίζουν για τρίτη εβδαμάδα την επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων.

Ο Σύλλογος, σύμφωνα με τα haniotikanea.gr, επισημαίνει πως οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο και περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση να αναλάβει κάποια δέσμευση για την αποπληρωμή τους.

«Οι συνάδελφοι διεκδικούν το δικαίωμα να μην υπάρχει απλήρωτη εργασία, όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διεκδικούν επίσης τη στήριξη ενός ασφαλούς συστήματος εφημεριών στις Δημόσιες Δομές Υγείας της χώρας και την κάλυψη των επειγουσών αναγκών σε γιατρούς των υποστελεχωμένων οργανισμών του ΕΣΥ. Τέλος, τη διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης των τρεχουσών αναγκών των Νοσοκομείων σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό και συντήρηση του εξοπλισμού», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων «πιστεύει στην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα εθνικής σημασίας σε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο να αποτελεί έναν καθολικό, ισότιμο και ποιοτικό μηχανισμό παροχής Υγείας, με δωρεάν πρόσβαση για όλους του πολίτες». Επιπλέον, ο Σύλλογος «συμπαρίσταται στον αγώνα επιβίωσης των συναδέλφων γιατρών του Νοσοκομείου και στηρίζει τις κινητοποιήσεις τους. Καλεί τους πολίτες των Χανίων να κατανοήσουν την επιτακτικότητα και τη σοβαρότητα των στιγμών και να βοηθήσουν με τη στάση τους στην προσπάθεια για ένα Σύστημα Υγείας που να μην νοσεί βαριά το ίδιο».

Η ΑΔΕΔΥ

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Τμήμα Χανίων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., «οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας, αντί να οδηγούν στον εκσυγχρονισμό και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, οδηγούν στην πλήρη αποδιοργάνωση, στη διάλυση, στην εμπορευματοποίηση και στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.

Η έλλειψη προσωπικού, ιατρικού, νοσηλευτικού κ.ά., οι ελλείψεις σε υλικά, αναλώσιμα, φάρμακα κ.ά. και η συνεχιζόμενη απαξίωση του προσωπικού δημιουργούν μία κατάσταση που σίγουρα ?βλάπτει την υγεία’ όλων μας. Αν κανείς προσθέσει στα παραπάνω την κατάσταση που επικρατεί στον ΕΟΠΠΥ, τους χιλιάδες ανέργους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας, τους επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους αλλά και αυτούς που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, μπορεί να αντιληφθεί πλήρως τους κινδύνους που υπάρχουν.

Σήμερα που οι συνθήκες διαβίωσης του λαού μας συνεχώς υποβαθμίζονται και το μεγαλύτερό του κομμάτι αντιμετωπίζει δυσκολίες και προβλήματα σε όλα τα επίπεδα, επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ η στήριξη της Δωρεάν και Δημόσιας Υγείας. Θεωρούμε ότι η κατάσταση αυτή στον χώρο της υγείας πρέπει να κινητοποιήσει όλους τους φορείς του Νομού μας τους οποίους καλούμε να ενεργοποιηθούν.

Το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα εθνικής σημασίας».