Νέο κύμα πτωχεύσεων επιχειρήσεων, στους αμέσως επόμενους μήνες, αναμένει η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), η οποία θεωρεί ως «εξαιρετικά πιθανό» ένα τέτοιο σενάριο, επικαλούμενη τα αποτελέσματα έρευνας γνώμης για την οικονομική κρίση, που διενεργήθηκε στο διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2012, σε δείγμα βιομηχανιών-μελών του φορέα.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο ΣΒΒΕ κάνει λόγο για πιστωτική ασφυξία εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, δραματική μείωση τζίρου και εξανέμιση των περιθωρίων κέρδους, την ίδια στιγμή που το κόστος δανεισμού αυξάνεται διαρκώς.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης έχουν επηρεάσει καθοριστικά τις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, η ένταση των αρνητικών παραγόντων διαπιστώνεται ότι είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα, που ο ΣΒΒΕ είχε υλοποιήσει το 2009.

Αναλυτικότερα, σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσον η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τα διάφορα μεγέθη της επιχείρησης το τελευταίο εξάμηνο (σ.σ. πολλαπλές απαντήσεις), το 81,2% των ερωτηθέντων (έναντι ποσοστού 62,1% το 2009) δήλωσαν ότι είχε αρνητική επίπτωση στα επενδυτικά τους σχέδια, το 76,8% (από 65%) ότι περιόρισε την κερδοφορία τους, επίσης το 76,8% (69,2% το 2009) ότι συρρίκνωσε τη ρευστότητα και το 75,4% (από μόλις 46,6% προ τριετίας) ότι επιδείνωσε το κόστος δανεισμού.

«Ψαλίδι» σε όλες τις δαπάνες κόντρα στην κρίση

Πώς αντιμετωπίζουν την κρίση οι επιχειρήσεις; Με περικοπές όλων των ειδών. Συγκεκριμένα, εννέα στις δέκα έχουν προβεί σε γενικότερες περικοπές που αφορούν το κόστος λειτουργίας (8/10 το 2009). Σε μείωση των περιθωρίων κέρδους προχώρησαν επίσης περίπου εννέα στις δέκα (7/10 προ τριετίας).

«Μαχαίρι» στις διαφημιστικές δαπάνες, με μείωση των σχετικών εξόδων έβαλαν οκτώ στις δέκα (7/10 το 2009), ενώ περίπου το 70% των ερωτηθέντων μείωσαν τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους (γύρω στο 60% το 2009).

Αν το παρόν είναι δυσάρεστο, το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο, βάσει τουλάχιστον των προβλέψεων των επιχειρήσεων για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών λειτουργίας τους στο επόμενο εξάμηνο.

Ιεραρχώντας τις προβλέψεις τους, οι περισσότερες επιχειρήσεις προέβλεψαν μειώσεις στη ρευστότητα και το κόστος εργασίας (ποσοστό 63,8% και στις δύο περιπτώσεις) και ακολούθησαν κατά σειρά δήλωσής τους οι αρνητικές επιπτώσεις στα εξής πεδία: καθαρά κέρδη (60,9%), κύκλος εργασιών, (56,5%) και αριθμός των πελατών (37,7%).

Βλέπουν αύξηση ανείσπρακτων επιταγών μέχρι τέλους 2012

Αντίθετα, ερωτηθέντες για το ποια μεγέθη θα αυξηθούν στο επόμενο εξάμηνο, οι επιχειρήσεις …πόνταραν στο κόστος δανεισμού (59,4%), τις ανείσπρακτες οφειλές (53,6%) και επιταγές (52,2%) και τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων προς τους πελάτες τους (44,9%).

Σταθερές στα ίδια επίπεδα προβλέπεται ότι θα μείνουν μέχρι το τέλος του 2012 οι τιμές οι τιμές των προϊόντων των προμηθευτών, (55,1%), το μερίδιο αγοράς των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, (52,2%) και στο εξωτερικό (50,7%) και οι εξαγωγές, (43,5%).

Στην ερώτηση για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις το αμέσως επόμενο εξάμηνο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τα τέσσερα κυριότερα είναι: γενικότερες περικοπές στο κόστος λειτουργίας τους (92,8%) και μείωση διαφημιστικών δαπανών (65,2%), περιθωρίων κέρδους (63,8%) και εξόδων εκπαίδευσης. (59,4%).

Ζητούν ενίσχυση ρευστότητας για έξοδο από την κρίση, αλλά δεν «καίγονται» για αύξηση δημοσίων επενδύσεων

Πώς θα μπορούσε ν’ αντιμετωπιστεί η κρίση; Στη συγκεκριμένη ερώτηση δόθηκαν στους συμμετέχοντες επιχειρηματίες δέκα (10) παράγοντες – δυνητικές προτάσεις αντιμετώπισης της κρίσης, και τούς ζητήθηκε να τις ιεραρχήσουν.

Στις τέσσερις πρώτες θέσεις βρέθηκαν οι εξής: ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, πληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις, μείωση συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο.

Αισθητή άνοδο σε σχέση με το 2009, παρουσίασαν στη λίστα των προτεινόμενων παρεμβάσεων η πτώση των συντελεστών φορολογίας, που οι επιχειρηματίες έφεραν φέτος στη δεύτερη θέση, έναντι της έκτης προ τριετίας και η μείωση των τιμολογίων ενέργειας (έκτη από δέκατη). Αντίθετα, η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, που οι επιχειρηματίες ιεραρχούσαν ως πέμπτη προτεραιότητα το 2009, υποχώρησε στην τελευταία θέση της λίστας φέτος.

Το ζήτημα, τέλος, της προκήρυξης προγραμμάτων ενίσχυσης επιχειρηματικότητας δεν φαίνεται ν’ αποτελεί για τις επιχειρήσεις λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν και για το λόγο αυτό καταλαμβάνει την έβδομη θέση στη λίστα των δέκα προτάσεων εξόδου απ’ την κρίση.