Με ανοιχτές αγκάλες και επί τρεις μέρες, υποδέχθηκε τον ελληνικό πολιτισμό το Μιλάνο. Οι κάτοικοι της πόλης, από τις 9 έως τις 11 Μαΐου, τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ «Το Μιλάνο συναντά την Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε φέτος για πέμπτη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο της πλατφόρμας Satellart-transmitting Greece.

Στις 9 Μαΐου, την παραμονή της παράστασης του «Προμηθέα» του, ο Γερμανός σκηνοθέτης Ντάνιελ Βέτσελ, συνιδρυτής της πολυβραβευμένης θεατρικής ομάδας Rimini Protokoll, έκανε μία διάλεξη στο ιστορικό θέατρο Piccolo για τα νέα μονοπάτια που ακολουθεί πλέον το σύγχρονο θέατρο.

Λίγες ώρες αργότερα εγκαινιάστηκε στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου του Μιλάνου, στο Campus Bovisa, η έκθεση με τίτλο «Η προσωπικότητα και το έργο του Αρη Κωνσταντινίδη», μία παράλληλη εκδήλωση του φεστιβάλ «Το Μιλάνο συναντά την Ελλάδα» υπό την επιμέλεια της Πάολα Κόφανο και του Δημήτρη Κωνσταντινίδη, με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη.

Αρχιτεκτονικά σχέδια, κείμενα, εκδόσεις, φωτογραφίες , αλλά και οπτικοακουστικό υλικό από τα αρχεία του ίδιου διάσημου αρχιτέκτονα (1913-1993) καθώς και της ΕΡΤ εκτέθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης, που διήρκεσε ως τις 25 Μαΐου. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη καθώς ο Κωνσταντινίδης ήταν και παραμένει ιδιαίτερα γνωστός σε ολόκληρη την Ευρώπη και ειδικά την Ιταλία που έχει τεράστια παράδοση στην αρχιτεκτονική.

Tην επόμενη μέρα (10 Μαϊου), οι Burger Project, αγαπημένοι του αθηναϊκού κοινού, ανέβηκαν στη σκηνή του Tunnel Club, ενός γυμνού βιομηχανικού χώρου κοντά στον κεντρικό σταθμό της πόλης. Με τη γνωστή θεατρικότητα και το έκδηλο χιούμορ τους, οι εξαιρετικοί μουσικοί τoυ συγκροτήματος ξεσήκωσαν τους θεατές που δε σταμάτησαν επί δύο ώρες να χορεύουν στους ρυθμούς «μεταμορφωμένων» γνωστών κομματιών.

Στις 11 Μαΐου στη σκηνή Piccolo Teatro Studio η βραδιά ξεκίνησε με την παράσταση της Μαριάννας Καβαλλιεράτου «Μoment… a duet for one», μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2010 που έχει παρουσιαστεί και στη Νέα Υόρκη. Η ίδια η χορογράφος, στενή συνεργάτης του Μπομπ Ουίλσον, ερμήνευσε μαζί με το Θανάση Ακοκκαλίδη το έργο-σχόλιο στις σχέσεις των ζευγαριών, που συχνά αφομοιώνονται πλήρως και γίνονται…ένα.

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Σatellart-transmitting Greece, ανάλογες εκδηλώσεις για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού θα πραγματοποιηθούν το Νοέμβριο στη Βιέννη (5-11 Νοεμβρίου 2012) και τη σκυτάλη παίρνουν το Αμβούργο, το Μονπελιέ και το ‘Αμστερνταμ.