Οι προειδοποιήσεις του Συστήματος Έγκυρης Προειδοποίησης για την απειλή πλημμυρών στη νότια Βουλγαρία αναβαθμίστηκαν σε «κόκκινο συναγερμό» για την πόλη Χάρμανλι (20 χιλιόμετρα περίπου από τα ελληνικά σύνορα) και σε «πορτοκαλί συναγερμό» για τις πόλεις Παρβομάι, Πλόβντιφ και Σβίλενγκραντ (στα σύνορα της Ελλάδας), ως συνέπεια των αναμενόμενων καταρρακτωδών βροχών στο τέλος της εβδομάδας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων είχε αναγγείλει «κίτρινο συναγερμό» με ανακοίνωση του νωρίτερα σήμερα, όταν σε πολλά μέρη της χώρας οι βροχές ήδη είχαν αρχίσει.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το βουλγαρικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε σήμερα τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας για τον κίνδυνο δημιουργίας υψηλού κύματος στον Έβρο και σε άλλα διασυνοριακά ποτάμια.

Στο μεταξύ, πλημμύρα ήδη έπληξε το χωριό Ομπρούτσιστε στον δήμο Γκάλαμποβο στη Νοτιοανατολική Βουλγαρία, όπου τα θολά νερά τοπικού παραποτάμου του Έβρου μπήκαν στα υπόγεια και στα ισόγεια δεκάδων σπιτιών.

Ο δήμαρχος του χωριού κατήγγειλε την Πολιτεία αλλά και τη διοίκηση του κοντινού συγκροτήματος θερμοηλεκτρικών σταθμών «Μαρίτσα Ίζτοκ», ότι αδιαφορούν για την τύχη του χωριού.

«Η αδιαφορία των αρμοδίων δημοσίων θεσμών αλλά και των επιχειρήσεων είναι η κύρια αιτία που το χωριό μας πλημμυρίζει με κάθε ισχυρή βροχή εδώ και δεκαετίες» τόνισε στις δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ ο δήμαρχος, Ιλία Μάρκοφ.