Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ ότι αλλάζει ο τρόπος αγοράς οπτικών ειδών για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Μέχρι σήμερα ο ασφαλισμένος πλήρωνε τα γυαλιά στο κατάστημα και στη συνέχεια κατέθετε τα δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού, ώστε να πάρει πίσω 100 ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ κάλυπτε γυαλιά κάθε τέσσερα χρόνια.

Τώρα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε τις πρώτες συμβάσεις με καταστήματα οπτικών και πλέον, οι ασφαλισμένοι όταν απευθύνονται σε συμβεβλημένους παρόχους υγείας δεν απαιτείται να προπληρώνουν για την αγορά οπτικών ειδών.

Το επιτρεπόμενο όριο δαπάνης του Οργανισμού σε ετήσια βάση για παροχές που αφορούν σε οπτικά είδη καθορίζεται σε 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

«Με τις παραπάνω ενέργειες (καθορισμός κλειστού προϋπολογισμού και “συμβασιοποίηση” των οπτικών καταστημάτων) το υπουργείο Υγείας ολοκλήρωσε από τη μια τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους Θεσμούς που αφορούσαν σε εκκρεμότητες στο χώρο της Υγείας και από την άλλη δρομολογεί μια παρέμβαση ανακουφιστική για τους πολίτες», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ.

Οι νέες συμβάσεις αφορούν καταστήματα οπτικών που δραστηριοποιούνται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Σέρρες, ενώ «σταδιακά αναμένεται να δημιουργηθεί πανελλαδικό δίκτυο συμβεβλημένων παρόχων», αναφέρει ο Οργανισμόις.

Σημειώνεται, ότι δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για την ένταξη των οπτικών καταστημάτων στο δίκτυο, «η έγκαιρη όμως εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι σημαντική τόσο για την άμεση ένταξη στο δίκτυο όσο και για την εξυπηρέτηση των πολιτών».

Τα συμβεβλημένα καταστήματα τις επόμενες ημέρες θα φέρουν ειδική σήμανση του ΕΟΠΥΥ, που θα πιστοποιεί ότι πρόκειται για συμβεβλημένους παρόχους.

Η αντίδραση των οπτικών

Η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών σε ανακοίνωσή τονίζει ότι: «Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει γνωστοποιήσει επισήμως, ως έχει υποχρέωση, ποιά οπτικά καταστήματα ανά περιοχή έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό, αλλά αρκέσθηκε σε μια παντελώς αόριστη και αμφισβητούμενη ως προς την ακρίβειά της ανακοίνωση, η οποία όχι μόνο δεν πληροφορεί το κοινό, αλλά μάλλον σκοπίμως δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις.

Οι Οπτικοί – οπτομέτρες της χώρας έχουν πρόταση που εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους και επαναλαμβάνουν την πλήρη αντίθεσή τους με την προτεινόμενη από τον Οργανισμό λεόντειο σύμβαση συνεργασίας.

Η ενημέρωση που η ΠΕΟΟ έχει από τους συναδέλφους είναι παντελώς αντίθετη από την εμφανιζόμενη από τον ΕΟΠΥΥ πραγματικότητα».

Σχετικά με τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ οι οπτικοί τονίζουν πως ζητούν:

  • Άμεση πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Όχι στην προτεινόμενη σύμβαση.
  • Νέο σχέδιο συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασφαλισμένοι και να αποσυμφορηθούν οι υπηρεσίες του Οργανισμού.
  • Εξουσιοδότηση στο Δ.Σ. ώστε να αντιμετωπισθούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.
  • Εξουσιοδότηση στο Δ.Σ. για εξωδικαστική ή δικαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ.
  • Στην διυπουργική απόφαση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Οπτικών-Οπτομετρών, να απαλειφθεί ο όρος για την εποπτεία οφθαλμιάτρου.
  • Το τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας να παραμείνει αυτόνομο όπως ισχύει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες.