Τα δύο έργα τα οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα χρηματοδοτήσει από πόρους του ΕΣΠΑ αφορούν την κατασκευή του 2ου κλάδου του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού Θεσσαλονίκης και την επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού της πόλης.

Με το πρώτο έργο, προϋπολογισμού 36,2 εκατομμυρίων ευρώ, θα υπάρχει επέμβαση στα τελευταία 4,5 χιλιόμετρα του αποχετευτικού αγωγού πριν αυτός καταλήξει στην είσοδο των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων. Η ολοκλήρωση του έργου, που υπολογίζεται μετά από δύο χρόνια από τη στιγμή που θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση, θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των νερών του Θερμαϊκού κόλπου.

Το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 22,8 εκατ. ευρώ, αφορά την 100% επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού που ήδη υπάρχει στην πόλη, δυναμικότητας 150.000 m3/ημέρα, σε 300.000 m3/ημέρα, με χρόνο υλοποίησης 2 χρόνια περίπου μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Η υλοποίηση του έργου κρίνεται αναγκαία λαμβάνοντας υπόψιν τη σταδιακή αύξηση των αναγκών σε νερό.