Πώς θα αξιολογούνται οι μαθητές του δημοτικού, πότε θα μένουν στην ίδια τάξη

Η απόφαση του υπουργού Παιδείας


ΕΛΛΑΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
18:10
04/12/2017
Πώς θα αξιολογούνται οι μαθητές του δημοτικού, πότε θα μένουν στην ίδια τάξη
8
loading

Τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών του δημοτικού ορίζει απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Σύμφωνα με την απόφαση, «αξιολόγηση του μαθητή είναι η συνεχής παιδαγωγική διαδικασία με την οποία παρακολουθείται η πορεία της μάθησης, προσδιορίζονται τα τελικά αποτελέσματα και εκτιμώνται συγχρόνως και άλλα χαρακτηριστικά τα οποία σχετίζονται με το έργο του σχολείου.

Πρώτος στόχος της είναι η συνεχής βελτίωση της διδασκαλίας αλλά και η συνεχής ενημέρωση εκπαιδευτικών και μαθητών για τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους, ώστε να επιτυγχάνονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Σε καμιά περίπτωση δεν έχει χαρακτήρα ανταγωνιστικό για το μαθητή του Δημοτικού Σχολείου και δεν αναφέρεται μόνο στην επίδοση στα μαθήματα του Ωρολογίου Προγράμματος, αλλά και σε άλλα χαρακτηριστικά του, όπως είναι η προσπάθεια που καταβάλλει, το ενδιαφέρον του, οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσει, η δημιουργικότητά του, η συνεργασία με τους συμμαθητές του και ο σεβασμός του κανονισμού λειτουργίας του σχολείου».

Διαδικασία αξιολόγησης

Α. Στις Α’ και Β’ τάξεις Δημοτικού προβλέπεται μόνο προφορική περιγραφική αξιολόγηση. Ο δάσκαλος της τάξης με τη λήξη κάθε τριμήνου ενημερώνει τους γονείς των μαθητών για την πρόοδό τους.

Στο Βιβλίο Μητρώου και Προόδου δεν καταχωρίζεται καμία βαθμολογία και οι στήλες για τις τάξεις αυτές στο εν λόγω βιβλίο παραμένουν κενές. Στο τέλος του διδακτικού έτους συμπληρώνονται με την ένδειξη «Προάγεται» ή «Επαναλαμβάνει την τάξη».

Β. Στις Γ και Δ τάξεις Δημοτικού προβλέπεται περιγραφική αξιολόγηση σε συνδυασμό με κλίμακα βαθμολογίας ως ακολούθως: Άριστα (Α), Πολύ καλά (Β), Καλά (Γ), Σχεδόν καλά (Δ). Στο Βιβλίο Μητρώου και Προόδου καταχωρίζεται η βαθμολογία με τα σύμβολα των λεκτικών χαρακτηρισμών, δηλαδή με τα κεφαλαία γράμματα Α, Β, Γ και Δ. Η διαδικασία αυτή τηρείται και στους ελέγχους προόδου των μαθητών. Κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων,στο Βιβλίο Μητρώου και Προόδου αναγράφεται μόνο η λέξη «Προάγεται».

Γ. Στις Ε και Στ τάξεις Δημοτικού προβλέπεται περιγραφική αξιολόγηση σε συνδυασμό με κλίμακα Βαθμολογίας που είναι λεκτική και αριθμητική, ως ακολούθως: Άριστα (9-10), Πολύ καλά (7-8), Καλά (5-6), Σχεδόν καλά (˂5). Στο Βιβλίο Μητρώου και Προόδου καταχωρίζεται η βαθμολογία με αριθμητικά σύμβολα.

Αν κατά την εξαγωγή του μέσου όρου της ετήσιας επίδοσης μαθητή κατά μάθημα όσο και του γενικού μέσου όρου όλων των μαθημάτων προκύψει κλάσμα ίσο ή μεγαλύτερο από το μισό της ακέραιας μονάδας, τότε αυτό λογίζεται ως ακέραια μονάδα και προστίθεται στο ακέραιο μέρος του μέσου όρου. Το κλασματικό αυτό υπόλοιπο παραλείπεται αν είναι μικρότερο από το μισό της ακέραιας μονάδας.

Προαγωγή μαθητών – Επανάληψη τάξης

Α. Οι μαθητές των Α’ και Β’ τάξεων προάγονται εφόσον κατά την κρίση του δασκάλου ανταποκρίνονται στα στοιχεία της αξιολόγησης, όπως αυτά αναφέρονται στο Π.Δ. 8/95. Σε αντίθετη περίπτωση επαναλαμβάνουν την τάξη.

Β. Οι μαθητές των Γ’ και Δ’ τάξεων προάγονται εφόσον υπερισχύουν σε αριθμό οι χαρακτηρισμοί Α, Β και Γ. Όταν στους τελικούς μέσους όρους υπερισχύουν οι χαρακτηρισμοί Δ, ο μαθητής επαναλαμβάνει την τάξη.

Γ. Οι μαθητές των Ε’ και Στ’ τάξεων προάγονται εφόσον ο γενικός μέσος όρος είναι μεγαλύτερος του 4,5 (˂4,5), σύμφωνα με την περ. γ, του άρθρου 4 της παρούσης Απόφασης.Όταν ο γενικός μέσος όρος είναι μικρότερος από 4,5 (˂4,5) ο μαθητής επαναλαμβάνει την τάξη.

Σε περιπτώσεις δικαιολογημένης απουσίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το μισό του διδακτικού έτους, ο μαθητής μπορεί να προαχθεί, εφόσον με τη σύμφωνη γνώμη του γονέα του, υποβληθεί σε σχετική εξέταση εντός του α’ 10ημέρου του Ιουνίου ή του α’ 10ημέρου του Σεπτεμβρίου.

Δείτε εδώ όλη την απόφαση

lhfsdgioh

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar ουστ ρε

  Πρωτα αξιολογιστε τους δασκαλους και μετα τους μαθητες

 2. avatar αυτός

  ο [...] το μόνο που θα αφήσει στην παιδεία των ΕΛΛΗΝΩΝ είναι πληγές και την ανάμνηση των φαναριωτών.

 3. avatar NAΣΟΣ

  Ερώτηση: Ο έχων βαθμό κάτω από 4,5, ήτοι αυτός που θα υποχρεωθεί να επαναλάβει την τάξη, θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στην κλήρωση των σημαιοφόρων; Πλάκα θα έχει...

 4. avatar giannis tzanidakis

  Να μη ξεχάσουμε την ιστορία του Αβραάμ και του Ισαάκ και μείνουν τα παιδιά ξύλα απελέκητα και πάνω απ όλα με ποιες έκανε παιδιά ο καθ ένας και με την άδεια του θεού

 5. avatar loukas 2017

  Τα θρησκευτικά πρώτα πρώτα !!!!!

  1. avatar LOUKAS…

   Αυτο σε πειραξε;
   Τα θρησκευτικα;
   Τα Ορθοδοξα ισως;
   Αν ηταν αλλη θρησκεια θα σου αρεσαν;
   Ξεχασα!
   Σε αλλη θρησκεια θα σε αποκεφαλιζαν!
   Οπότε... βαρα την Ορθοδοξια, τζαμπα μαγκα, το ευκολακι, σαν (ή ως) δαιμονισμενος και σεληνιασμενος...

   1. avatar Vaggos123456789

    Λογικό είναι, απλά ο χριστιανισμός πέρασε νωρίτερα Τον μεσαίωνα Του.

   2. avatar Αρχίδαμος.

    Σωστός!
    Η πλύση εγκεφάλου πρέπει ν αρχίζει από το νηπιαγωγείο για να είναι αποτελεσματική.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει