Στο «brain drain», που τα χρόνια της κρίσης μαστίζει την Ελλάδα, αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Hamburger Abendblatt.

«Η Ελλάδα χάνει τα μεγαλύτερά της ταλέντα στο εξωτερικό. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες δεν βλέπουν στην πατρίδα τους μέλλον. Το ότι φεύγουν για το εξωτερικό δεν κάνει τα πράγματα στην πατρίδα ευκολότερα» σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι από την αρχή της δημοσιονομικής κρίσης το 2009 η Ελλάδα έχασε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτό όμως που αναδύεται πολύ πιο δύσκολο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μεταναστεύουν. Η χώρα βιώνει μια άνευ προηγουμένου αποχώρηση εργατικού δυναμικού. Χάνει τα καλύτερα ταλέντα της. Μια έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος αποδεικνύει το μέγεθος της μαζικής φυγής. Μεταξύ του 2008 και του 2014, περίπου 427.000 Έλληνες έφυγαν από την Ελλάδα – κυρίως επιστήμονες, εξειδικευμένοι εργάτες, μηχανικοί και μάνατζερ υψηλών προσόντων. Δημοφιλέστερος προορισμός είναι η Γερμανία με σχεδόν 160.000 Έλληνες μετανάστες από την αρχή της κρίσης» σημειώνει η εφημερίδα.

Όπως επισημαίνει η Hamburger Abendblatt, «η έλλειψη επαγγελματικών ευκαιριών, ο νεποτισμός και οι άσχημες οικονομικές προοπτικές της χώρας ήταν οι βασικές αιτίες» για τη μετανάστευση. Μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης μπορεί μεν η ελληνική οικονομία να μεγεθύνεται και πάλι, φέτος κατά πάσα πιθανότητα γύρω στο 2%, αλλά η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη. Όσον αφορά την ανεργία, παρά τη μείωσή της τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται με ποσοστό 21% στη θλιβερή αιχμή του ευρωπαϊκού δόρατος. Στην ηλικιακή ομάδα 15 – 24 ετών μάλιστα, το ποσοστό ανέρχεται στο 43%. Θα διαρκέσει δεκαετίες έως ότου το ΑΕΠ της Ελλάδας φτάσει και πάλι στα επίπεδα πριν από την κρίση.