Γενική πρόβα για το καλοκαίρι αλλά και για τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αποτελέσουν οι φετινές πασχαλινές διακοπές των Εβραίων της Γαλλίας σε τουριστικά θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Ελληνογαλλικού Eμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Μαρία Βοζίκη, έχει οριστικοποιηθεί ήδη η επίσκεψη περίπου 1.500 γάλλων Εβραίων τουριστών που θα μείνουν σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Χαλκιδικής, της Κατερίνης και του Λουτρακίου κατά τη διάρκεια του εβραϊκού Πάσχα (Πέσαχ), τον Απρίλιο.

Η θετική αυτή εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα των επαφών που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, με την ευκαιρία λειτουργίας της έκθεσης για τον Μέγα Αλέξανδρο πρόσφατα στο μουσείο του Λούβρου και μετά από συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το δήμο Νάουσας.

«Από αυτή την επίσκεψη θα κριθεί και η συνέχιση του τουριστικού ενδιαφέροντος από την πλευρά των Εβραίων της Γαλλίας και για το καλοκαίρι», σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Βοζίκη και διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη ομάδα τουριστών στράφηκε στην Ελλάδα, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Τυνησία που αποτελούσε αγαπημένο μέχρι τώρα τουριστικό της προορισμό. Είναι δεδομένοι, άλλωστε, οι στενοί ιστορικοί δεσμοί της εβραϊκής κοινότητας με την πόλη της Θεσσαλονίκης.