Την υιοθέτηση και υπογραφή ενός «κοινωνικού πρωτοκόλλου», που θα συμπεριληφθεί στη νέα δανειακή σύμβαση και θα περιλαμβάνει το πάγωμα των μισθών, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και μια «ρήτρα προστασίας» των επιδομάτων εορτών και αδείας προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Σε ανακοίνωση της ΕΣΕΕ τονίζεται πως η επίθεση που δέχεται ο κοινωνικός διάλογος αποδεικνύει περισσότερο παρά ποτέ τη σημασία του θεσμού, ενώ σημειώνεται πως η άμεση συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την προστασία της ΕΓΣΣΕ, ιδιαίτερα μετά τις νέες επίμονες απαιτήσεις της τρόικας, είναι πλέον απολύτως απαραίτητη.

«Οι κοινωνικοί εταίροι καλούμαστε να λύσουμε τρεις δύσκολους κόμπους: ο πρώτος σχετίζεται με το τι πραγματικά απαιτεί η Τρόικα, ο δεύτερος με το τι αντέχει η Κυβέρνηση να προτείνει και η Βουλή να ψηφίσει και ο τρίτος και σπουδαιότερος με το τι μπορούμε να συμφωνήσουμε εμείς οι ίδιοι, που να μπορεί να αντέξει η κοινωνία. Κανένας κόμπος, όμως, δεν είναι γόρδιος δεσμός, σε ένα ειλικρινή κοινωνικό διάλογο», τονίζει η ΕΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι το πάγωμα των μισθών για μια τριετία και μέχρι την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου θα σώσει τον κατώτερο, τον 13ο και 14ο μισθό, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους θα περιορίσει αρκετά την πίεση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.

«Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις, οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να μην φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων και οφείλουμε να συμφωνήσουμε σε αυτά που πιστεύουμε ότι θα λύσουν και δεν θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα στο εργασιακό πεδίο.

Αντίστοιχα, η ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξει τα συμφωνηθέντα από τους κοινωνικούς εταίρους, αλλιώς ο κοινωνικός διάλογος και η όποια συμφωνία προκύψει δεν θα έχoυν κανένα νόημα και καμία αξία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.