Στις σημερινές συναντήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, αναφέρθηκε, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος είπε ότι αν και είχε προσκληθεί σε συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου και ο ΣΕΒ, ο δεύτερος αρνήθηκε αποστέλλοντας και σχετική επιστολή, στην οποία απάντησε, επίσης με επιστολή, ο κ. Παπανδρέου.

Σε όλη μας την διαδρομή και ως κόμμα και ως κυβέρνηση σεβαστήκαμε την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων, είπε ο κ. Μπεγλίτης. Για τον κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ο κοινωνικός διάλογος θεωρείται κυρίαρχη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων και επίτευξης θετικών αποτελεσμάτων με απόλυτο σεβασμό της αυτονομίας και του διακριτού ρόλου των κοινωνικών εταίρων, τόνισε.

Η άποψη του ΠΑΣΟΚ συνίσταται στο ότι δεν είναι τα κόμματα ή η κυβέρνηση που μπορούν να επιβάλλουν αποφάσεις όταν υπάρχουν οι κοινωνικοί φορείς που μέσω διαλόγου μπορούν να οδηγηθούν σε λύσεις και αποτελέσματα. «Ο στόχος των συναντήσεων του Γιώργου Παπανδρέου με τους κοινωνικούς εταίρους, ήταν ακριβώς η αποστολή αυτού του μηνύματος», είπε ο κ. Μπεγλίτης.

Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια ενώ ακριβώς λόγω της κρισιμότητας της περιόδου, ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, τα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν εκείνα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, του κατώτατου μισθού, καθώς και του 13ου και 14ου μισθού με τον πρόεδρο και το προεδρείο της ΓΣΕΕ να εκφράζουν την απόλυτη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του κατώτερου μισθού, κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού και παρέμβασης στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι στα πλαίσια της συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων, η επίτευξη της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας το 2010 αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που έγιναν, ενώ η Συνομοσπονδία αναγνωρίζει τον ρόλο του Γιώργου Παπανδρέου στην επίτευξη του στόχου αυτού.

Ο πρόεδρος και το προεδρείο της ΓΣΕΕ αμφισβήτησαν επίσης της ευθεία σύνδεση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με το μισθολογικό κόστος, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το ζήτημα του μη μισθολογικού κόστους στο οποίο συμπεριλαμβάνονται το φορολογικό, ασφαλιστικό, ενεργειακό κόστος, το κόστος δανεισμού και το “ακριβό” ευρώ. Σε αυτά πρέπει να στραφεί το ενδιαφέρον των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης επισημάνθηκε στην συνάντηση Γ. Παπανδρέου-ΓΣΕΕ.

Επίσης η Συνομοσπονδία εξέφρασε την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο ρύθμισης των μισθών, μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η υπεράσπιση του αυτόνομου ρόλου των κοινωνικών εταίρων, ευχόμενος ταυτόχρονα τη θετική κατάληξη του διαλόγου και προσθέτοντας ότι από την μεριά του θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να συμβάλλει σεβόμενος ταυτόχρονα την αυτονομία τους

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιβολή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να το αποτρέψουν εργαζόμενοι και εργοδότες μέσω της επίτευξης αποτελέσματος στον κοινωνικό διάλογο.

Ερωτηθείς ο κ. Μπεγλίτης τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αν έλθει στην Βουλή τέτοια Πράξη είπε ότι «το ερώτημα δείχνει την σημασία της πρωτοβουλίας του Γιώργου Παπανδρέου ώστε να προχωρήσει ο κοινωνικός διάλογος και να καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την λύπη του για τα χθεσινά γεγονότα από εκπροσώπους συγκεκριμένης συνδικαλιστικής παράταξης που οδήγησαν στην αναβολή του κοινωνικού διαλόγου και έκανε λόγο για «απαράδεκτες πράξεις βίας στο όνομα της υπεράσπισης των εργαζομένων».

Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι η βία τροφοδοτεί την περαιτέρω σύγκρουση και ουσιαστικά στρέφεται κατά των ίδιων των εργαζομένων, όπως έχει αποδείξει τόσο η ιστορία του τόπου όσο και η αντίστοιχη ευρωπαϊκή.

Πρόσθεσε ότι αυτή η πρακτική εξυπηρετεί εκείνους που θέλουν το συνδικαλιστικό κίνημα εκμηδενισμένο στη γωνία, επισημαίνοντας πως «όσοι νομιμοποιούν αυτές τις πρακτικές πρέπει να απαντήσουν σε τι και ποιους εξυπηρετούν». Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί αυτές τις ενέργειες απαράδεκτες και τις καταδικάζει καθαρά, έντονα και με ανοιχτά δημοκρατικό τρόπο, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το θέμα των οικονομικών εισαγγελέων, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει να φέρουν οι εισαγγελείς όλα τα στοιχεία, ενώ εξέφρασε και την ανησυχία του Κινήματος για την σχετική καθυστέρηση.

Για τις συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι αυτό αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των κρατικών μηχανισμών που πρέπει να κάνουν την δουλειά τους υπεράνω προσώπων, κομματικών εντάξεων και συμφερόντων. «Αυτό προσπάθησε να κάνει και έπραξε ως ένα βαθμό ο Γιώργος Παπανδρέου και φαίνεται ότι αυτή η προσπάθεια άρχισε να αποδίδει», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει πρόεδρο στις 18 Μαρτίου είπε ότι ισχύουν οι αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, το ΠΑΣΟΚ προχωρά συντεταγμένα και δημοκρατικά στις εσωτερικές του διαδικασίες «παρά τις σειρήνες που μιλούσαν για ρήξεις και συγκρούσεις» και κατέληξε λέγοντας «έχουμε περισσότερες αντοχές από ότι φαίνεται».