Την πεποίθηση ότι, έστω και αργοπορημένα, η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει μια καθοριστική απόφαση, σε σχέση με το αν θα συνεχίσει να εφαρμόζει το ίδιο μοντέλο υπερφορολόγησης και παθογενειών ή θα επιλέξει καινούργιο δρόμο, δύσκολο αλλά με νέες προοπτικές, εξέφρασε απόψε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Με την ευκαιρία της ομιλίας του στην καθιερωμένη ετήσια δεξίωση του ΒΕΘ, σημείωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί η αποφασιστική, ύστατη μάχη για το μέλλον της Ελλάδας.

«Το 2012 κάθε άλλο παρά με θετικά μηνύματα ξεκινά. Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Ακόμη και ένα στραβοπάτημα μπορεί να αποβεί μοιραίο. Ζητούμε από την πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην αναλωθεί σε κομματικές και προσωπικές αντιπαραθέσεις», σημείωσε και υποστήριξε ότι «η συνταγή της σκληρής λιτότητας και της φορολογικής αφαίμαξης κάθε άλλο παρά θετικά αποτελέσματα είχε, αφού επέτεινε την αρνητική οικονομική συγκυρία, την δυσπραγία και την αγωνία για την επόμενη ημέρα».

Κατά τον κ. Παπαδόπουλο, η εμπειρία έχει διδάξει ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο, πρόσθεσε, για να μπορέσει η ιδιωτική πρωτοβουλία να παράγει καρπούς απαιτείται γόνιμο περιβάλλον με λιγότερους φόρους, με πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, με απλούστερους και σαφείς κανόνες λειτουργίας.

«Απαιτείται μίγμα πολιτικής, που θα βασίζεται στην ανάπτυξη και στο επίκεντρο της θα έχει τη μικρομεσαία επιχείρηση. Μόνο με την επανεκκίνηση της οικονομίας, η οποία θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια, στην παραγωγή, στην ανάπτυξη ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων θα μπορέσουμε να ατενίσουμε το μέλλον», πρόσθεσε.

Πάντως, για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει, κατά τον κ. Παπαδόπουλο, να ενισχυθεί η ρευστότητα, που, «δυστυχώς είναι σχεδόν ανύπαρκτη για τον επιχειρηματικό κόσμο» και να δρομολογηθούν μια σειρά από άλλες ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπως: αναμόρφωση φορολογικού πλαισίου, χρήση των ΣΔΙΤ, διευκόλυνση της έναρξης νέων επιχειρήσεων, υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων όπου απαιτείται, αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης και πάταξη της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής

Έτοιμος για λειτουργία σε λίγες ημέρες ο θεσμός του Συμβούλου των Βιοτεχνών

Στο μεταξύ, τον θεσμό του Συμβούλου των Βιοτεχνών, ο οποίος θα αποτελεί ουσιαστικά ένα γραφείο διασύνδεσης της διοίκησης του επιμελητηρίου και των βιοτεχνών, ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία εντός των επόμενων ημερών το ΒΕΘ. «Η δράση αυτή στοχεύει να μας φέρει κοντά σε όλους τους βιοτέχνες του νομού. Θα επισκεφθούμε πόρτα-πόρτα τους συναδέλφους προκειμένου να ενημερωθούμε για τα προβλήματά τους και να δρομολογήσουμε μαζί λύσεις», διευκρίνισε.