Απάντληση των καυσίμων μέσα από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» στον Σαρωνικό θα γίνει σήμερα όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο «Real fm» ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι από το δεξαμενόπλοιο, που το μεσημέρι θα έχει πλήρως στεγανοποιηθεί, δεν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διαρροής, καθώς τα πετρελαιοειδή που διέφυγαν ήταν αυτά που διέφυγαν κατά την ώρα της βύθισης.

Ο υπουργός δήλωσε ότι αμέσως μετά τη βύθιση έγιναν ενέργειες για να αναλάβουν δύο εταιρίες απορρύπανσης στο σημείο, ενώ είπε ότι γίνεται έρευνα για την υπόθεση γιατί υπάρχουν ερωτήματα και θα πρέπει να απαντηθούν.

«Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας για την έγκαιρη απορρύπανση των ακτών της Σαλαμίνας, ο κίνδυνος να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τεράστια οικολογική καταστροφή είναι υπαρκτός» τονίζει σε σημερινή δήλωσή του ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος μαζί με τον αναπληρωτή τομεάρχη, Αθανασίου Χαράλαμπο και τον βουλευτή της ΝΔ στη Β Πειραιά Γιάννη Τραγάκη επισκέφθηκαν τις πληγείσες από τη ρύπανση περιοχές.

Ο κ. Πλακιωτάκης ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και αν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν, ενώ πρόσθεσε ότι «το Υπουργείο Ναυτιλίας για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων, αφού αντέδρασε πολύ καθυστερημένα, αφήνοντας να χαθεί πολύτιμος χρόνος για τον περιορισμό και τον έλεγχο του μαζούτ που διέρρευσε από το δεξαμενόπλοιο τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας».

Ο τομεάρχης ναυτιλίας της ΝΔ κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας να προβεί σε απτές πράξεις, που θα επαναφέρουν τη θαλάσσια περιοχή στην πρότερη κατάστασή της, συμπληρώνοντας ότι η πετρελαιοκηλίδα στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Σαλαμίνα φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τη θαλάσσια περιοχή των Σεληνίων έχουν περισυλλεγεί περισσότερα από 40 κυβικά απόβλητα ενώ στο σημείο εργάζονται τουλάχιστον 25 άτομα ιδιωτικής εταιρείας αντιρρύπανσης με 4 βυτιοφόρα οχήματα. Επίσης, στη θάλασσα επιχειρούν τρία αντιρρυπαντικά σκάφη.

Η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου μιλώντας το πρωί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προειδοποίησε ότι ο δήμος θα στραφεί δικαστικά κατά παντός υπευθύνου, ενώ ζήτησε τη συνδρομή περισσότερων αντιρρυπαντικών συνεργείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η μεγάλη ρύπανση που δημιουργήθηκε στις ακτές , μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου. Εξέφρασε φόβους ότι «αν αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου, τότε δεν αποκλείεται το πρόβλημα της ρύπανσης να επεκταθεί σε όλο το Σαρωνικό». Δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή «υπάρχει έντονη δυσοσμία στην περιοχή και ότι οι αντιδράσεις του κόσμου αλλά και καταστηματαρχών είναι έντονες, καθώς εκτός από περιβαλλοντικό το πρόβλημα είναι και οικονομικό».