Την οποιαδήποτε παρέμβαση «ημεδαπών και αλλοδαπών, θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης» καταδικάζουν τέσσερα μέλη της μειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με τη δικαστική απόφαση της προφυλάκισης του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, Εφραίμ.

Παράλληλα κάνουν αναδρομή στο παρελθόν την περίοδο που άνοιξε δικαστικά η επίμαχη υπόθεση του Βατοπεδίου από τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεώργιο Σανιδά.

Επίσης, οι τέσσερις θεωρούν ότι «όλοι οι Έλληνες πολίτες, σύμφωνα και με τη συνταγματική επιταγή, είναι ίσοι απέναντι στο νόμο». Ωστόσο, εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς «επαναφέρονται στη μνήμη τους ανάλογες ωμές και απροκάλυπτες παρεμβάσεις στον παρελθόν από θεσμικούς παράγοντες για την ίδια υπόθεση Βατοπαιδίου (δηλώσεις περί παραπλανηθέντων υπουργών), που είχαν ως αποτέλεσμα την, για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, υποβολή παραιτήσεων από τους δύο επιληφθέντες εισαγγελικούς λειτουργούς».

Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οι: Βαρβάρα Πάπαρη, Mαργαρίτα Στενιώτη, Δημοσθένης Βλάχος και Ακριβή Ερμίδου.