Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) διαβεβαιώνει σε σχέση με τις ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου που ανιχνεύθηκαν την Κυριακή σε κοντέινερ που μετέφερε απόβλητα του δήμου Λαυρεωτικής στο ΧΥΤΑ Φυλής, πως δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας.

Όπως υπογραμμίζει, έχουν δοθεί οδηγίες για την τελική διαχείριση του φορτίου απορριμμάτων, ενώ επιβεβαιώνει ότι από τις μετρήσεις που έγιναν σε απορρίμματα οικιακής χρήσης του φορτίου προέκυψαν όντως ανιχνεύσιμες ποσότητες ραδιενέργειας.

Όπως εξηγεί η ΕΕΑΕ, ύστερα από έκτακτο ραδιολογικό έλεγχο που διενήργησε σε φορτίο απορριμμάτων στην Κερατέα «η συνηθισμένη περίπτωση είναι η ραδιενέργεια να προέρχεται από εκκρίματα ατόμου, που υποβλήθηκε πρόσφατα σε πρακτική πυρηνικής ιατρικής (π.χ. θεραπεία νεοπλασιών στο θυρεοειδή αδένα), τα οποία κατέληξαν σε οικιακά απορρίμματα».

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) είναι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για τον έλεγχο, τη ρύθμιση και την εποπτεία του τομέα πυρηνικής ενέργειας, πυρηνικής τεχνολογίας, ραδιολογικής, πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας. Αποστολή της είναι η προστασία πληθυσμού, εργαζομένων και περιβάλλοντος από τις ιοντίζουσες και τεχνητά παραγόμενες μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες.