Ιδιαίτερη προτίμηση στη χρήση ελληνικών λέξεων σχεδόν σε κάθε του παρουσία στο πλαίσιο του ταξιδιού του στην Αθήνα έδειξε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. «Ζήτω η Ελλάς!», «στην υγεία σας», φιλότιμο και άλλες λέξεις, που προκαλούσαν πάντα χαμόγελα και χειροκροτήματα.

Η αρχή έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας «καλησπέρα» στα ελληνικά. «Πάντα ήθελα να έρθω στην Ελλάδα», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, καθώς όπως εξήγησε πολλά πράγματα, όπως η ιστορία και η λογοτεχνία έχουν ρίζες εδώ στην Αθήνα.

Το βράδυ της ίδιας ημέρα, στο δείπνο προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο, έκλεισε τη σύντομη ομιλία του με μία πρόποση. «Στην υγειά σας», κατέληξε στα ελληνικά, κερδίζοντας το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων στο δείπνο.

Πολλές ελληνικές λέξεις μπορούσε κανείς να εντοπίσει και στην ομιλία της Τετάρτης στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Συγκεκριμένα η ομιλία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με ελληνικά! «Γεια» και «Καλησπέρα» είπε ο αμερικανός πρόεδρος, καλωσορίζοντας το κοινό, λέξεις που έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από το ακροατήριο, το οποίο τον καταχειροκρότησε.

«Ήθελα σε αυτό το τελευταίο ταξίδι να έρθω στην Ελλάδα. Έμαθα για την ελληνική φιλοξενία», σημείωσε ακόμη, τονίζοντας τη λέξη «φιλοξενία» στα ελληνικά.

Αναφορές έγιναν και στη σπανακόπιτα, τη φουστανέλα και το ούζο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε και για το φιλότιμο (και πάλι στα ελληνικά). «Υπάρχει φιλότιμο (σ.σ. στα ελληνικά), όπως λένε οι Έλληνες, και αγάπη και σεβασμός και καλοσύνη για τις κοινόητητες. Φιλότιμοι! Το βλέπω κάθε μέρα κι αυτό μου δίνει ελπίδα. Στο τέλος εξαρτάται από εμάς, όχι από κάποιον άλλο. Οι πολίτες είναι εκείνοι που θα στρέψουν το κόσμο προς την Δικαιοσύνη. Ο πιο σημαντικός θώκος δεν είναι του προέδρου ή του πρωθυπουργού, είναι του πολίτη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με τη φράση «Ζήτω η Ελλάς!» έκλεισε την ομιλία του, ξεσηκώνοντας και πάλι το ακροατήριο.